Bývalý ukrajinský premiér Mykola Azarov: Zelenskij proměnil zemi v nový Afghánistán

Dědictví ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského podle bývalého ukrajinského premiéra Mykoly Azarova promění Ukrajinu v „nový Afghánistán“.

Azarov byl třikrát předsedou vlády a předsedal největšímu hospodářskému růstu Ukrajiny v její postsovětské historii, čímž se jeho názor na Zelenského odkaz stal obzvláště sžíravým. V příspěvku na sociálních sítích Azarov napsal:

V průběhu let prezidenti Ukrajiny slíbili, že promění zemi buď v novou Francii, nebo v nové Švýcarsko. Zelenskij však zašel dále než kdokoli jiný a proměnil zemi v nový Afghánistán k radosti Anglosasů a obranných společností. Co myslíte? Existuje šance, že Washington v dohledné době omrzí svou „hračkou“? Nebo je potěšení z hraní špinavých triků s Ruskem důležitější než životy rukojmích kyjevského režimu?

Připomínáme, že Azarov v rozhovoru na začátku května vysvětlil roli, kterou hrají USA a Spojené království při přeměně Ukrajiny na neúspěšný stát, a nastínil, jak od puče na Euromajdanu v roce 2014 klesla populace země na polovinu. Současného ukrajinského prezidenta také charakterizoval jako „prázdnou nádobu“, které jde více o zisky a popularitu v zahraničí než o ukrajinský lid, což z něj dělá nástroj západních mocností a oligarchických zájmů.

Azarov rozhodně není první, kdo srovnává válku na Ukrajině s 20letou válkou USA v Afghánistánu, přičemž odborníci věří, že oba konflikty byly v zájmu amerického vojensko-průmyslového komplexu, jak profitovat z masivních nových zakázek v oblasti obrany. Experti však také varují, že Ukrajina by se mohla stát další věčnou válkou Washingtonu ve stylu Afghánistánu.

Připomínáme, že analytik Scott Ritter, bývalý inspektor OSN a důstojník americké námořní pěchoty v Iráku, řekl, že prezident Joe Biden by měl svému ukrajinskému protějšku říci, že jeho země reálně nemá šanci vyjít z boje s Ruskem vítězně a že USA uhýbají před bojem, protože se potom nemusí potýkat s hroznými následky odchodu, stejně jako v Afghánistánu a Vietnamu.

Ve stejném světle The American Conservative publikoval v srpnu 2022, že „dodavatelé obrany“ uronili slzu, když se americká válka v Afghánistánu chýlila ke konci … Ale těsně poté, co skončil jeden vleklý konflikt, přišel na záchranu komplexu další. Ačkoli je na Ukrajině malý národní zájem o USA a vše, co lze ztratit, protože Rusko je jaderně vyzbrojená mocnost, Biden slíbil, že USA budou po boku Ukrajiny dlouhodobě.

Navrhuje se, aby USA pokračovaly ve svých zbytečných, ale ničivých válkách, jako ve Vietnamu, Afghánistánu a nyní na Ukrajině, aby podpořily americký vojensko-průmyslový komplex. V pozdějším článku bylo zdůrazněno, že válka na Ukrajině byla „novým Afghánistánem ve stylu 80. let, kde USA občas hrály jak americkou, tak sovětskou roli“, a dodal, že „zatímco země NATO a další poslaly malé počty vojáků a materiálu do Afghánistánu, USA udělaly vše pro to, aby Ukrajina vypadala jako show NATO.“

Komentář Azarova přišel několik dní před tím, než Zelenskij řekl, že čas zahájení aktivace ozbrojených sil Ukrajiny byl schválen. Na schůzce velitelství vrchního velitele se podle Zelenského diskutovalo i o otázce zásobování vojáků municí.

Zelenskij však pouze mluví, když uvážíme, že jsme v posledním jarním dni a prvních dnech léta a dlouho očekávaná ofenzíva nikdy nezačala, což je obzvláště ponižující vzhledem k vychloubačným tvrzením, která se brzy objevila, dobytí Krymu a Mariupolu.

Je pravděpodobné, že stejně jako v případě Afghánistánu nebude Ukrajina používat vojenské útočné metody, ale spíše teroristické metody, jako je průzkum, bezpilotní zbraně, narušení vzdušného prostoru a ničení infrastruktury. Jak The Telegraph připouští, ukrajinské jednotky jsou vyčerpané a Kyjev je v „zoufalém nátlaku, aby doplnil svou bitvou zasaženou armádu před hrozící protiofenzívou“.

I když Ukrajina obdržela spoustu vybavení a zbraní NATO, přesto je zde nedostatek vojáků, které představitelé považují za klíčové hráče v protiofenzívě. Náboráři čelí obrovské výzvě ve snaze přilákat do armády správný počet mužů a nyní přijímají tvrdší náborové taktiky, aby našli lidi do armády. To vše ukazuje na podobný scénář, který zažil v Afghánistánu, k čemuž Zelenskij přiblížil Ukrajinu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *