Erik Best: Příprava na válku?

Náčelník generálního štábu Karel Řehka nedávno nejednou prohlásil, že Rusko je na trajektorii konfliktu s NATO a že musíme být připraveni. Pokud by vypukla válka, Česko by podle něj od první chvíle bylo jejím účastníkem.

Premiér Petr Fiala v reakci na to uvedl, že České republice konflikt bezprostředně nehrozí, armáda se však musí připravovat na všechny varianty, i ty málo pravděpodobné. Jeho ministr financí Zbyněk Stanjura nyní navrhuje zvýšení výdajů na obranu o 42,9 % v příštím roce na 159,8 miliardy korun, jak vyplývá z prvního návrhu rozpočtu, který Hospodářské noviny získaly.

Tak obrovské navýšení je v období míru neslýchané a možné jen proto, že Stanjurovo ministerstvo předpovídá nominální růst HDP o 10,0 % v letošním roce a o 6,9 % v roce příštím, což vyžaduje tento 42,9 % skok v obranném rozpočtu, aby byl splněn 2 % závazek vůči NATO.

Bez ohledu na to, zda je prudké zvýšení výdajů spíše makroekonomickou predikcí, vypadá to tak, že se země agresivně připravuje na válku.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *