PhDr. Zdeněk Zbořil: Bitva na Kosově poli je aktuální i dnes

V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout bitvu na Kosově poli, která může být v současnosti aktuální. „Je to do historického okénka atraktivní téma, protože jednak je to 620 nebo 622 let od pověstné první bitvy v roce 1389 a má to tolik souvislostí s minulostí a současností, až to udivuje.

Už jenom to, že někdo překládá ten název Kosovo pole do latiny úplně jinak než ho překládají Němci do němčiny, respektive Rakušani do němčiny, pro které bylo „anstel field“ skutečně podle těch kosů, podle těch ptáků, ale máme také byzantský starokřesťanský výklad Kosova pole jako „pole božiště – pohřebiště kosů“ hrdinů. My máme dokonce pozůstatek v češtině „podle nosa poznáš kosa“ a to je ten hrdina, který tam byl.

Odkaz Kosova pole…

Je to součástí i našich dějin, jen si prostě neuvědomujeme, že tomu tak je a že ten chaotický vývoj v této oblasti, který má počátek v ve výboji Osmanské říše po pádu Konstantinopole a potom v 15. století a pak také rozpadu nebo v postupném rozkladu Osmanské říše na začátku 19. století. My si někdy vzpomeneme, že v té druhé po bitvě na Kosové poli, kde spojeneckým vojskům protitureckým velel János Hunyadi, známý z Jiráskova „Bratrstva“, že tam také byla vozová hradba a nájemní žoldnéři z Horních Uher, kteří tam padli do jednoho muže.

Ale ten vývoj je stále stejný nebo stejný, je podobný, protože se asi v té vojenské taktice a strategii toho moc nového vymyslet nedá. A dnes, když tam proti sobě stojí Srbové a Kosovští Albánci, tak zapomínáme na to, že ten mýtus Kosovského pole je nepřekročitelný pro někoho, i kdyby kníže Schwarzenberg a Kosovští Albánci si podrobili celou tuto oblast, Kosovo-Metochie, tak stejně v těch legendách jihoslovansko-balkánských to stejně zůstává, tak jako u nás hora Říp a nebo bitva na Moravském poli a hrdinský epos Kosova pole, který je odvozen od této bitvy, kterých tam bylo ještě asi deset, tak je stále živý a bude stále věčně zelený.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *