PhDr. Zdeněk Zbořil: Krize v USA ohrožuje demokracii i tam, kde ještě ani neexistuje

V současnosti začal jeden z dalších z procesů vůči exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Hrozí mu, jak říkají mnozí, 400 lety a více. Ale v ohrožení je i současný prezident Joe Biden.

Je to opravdu nebývalá situace, kdy bývalý prezident, současný prezident a možná i budoucí prezident, by měli být odsouzeni ve Spojených státech jako zločinci. Tento příběh rezonuje v americké společnosti, spousta lidí mluví o takzvané multikrizi, a tím se snad chce vyjádřit to, že právě tato poslední krize je mnohostranná, že směřuje do vzdálené budoucnosti. Je to sice také záležitost multikauzální, ale málo platné, ty dva příklady Donalda Trumpa a Joe Bidena v tom hrají určitou a dost velkou roli. A nezapomeňme, že mluvíme o zemi, kde se na prezidenty střílí a někdy se také dokonce stávají obětí atentátu.

Krize amerického systému…

Ale tentokrát je to celé zajímavé proto, že to má masovou odezvu a že je to v předvečer nadcházejících prezidentských voleb. Takže, naše otázka, kterou si klademe, je, zda americký politický systém, ale také volební systém, nejsou v nějaké krizi. Nebo, zda nejsou ve větší krizi, než byly kdykoli v minulosti. Ona dobrá pověst prezidenta Spojených států, která je funkcí víceméně symbolickou a ornamentální, má ale ještě svůj druhý plán, a tím je nevíra v ideály demokracie, ve kterých jsou vychováváni Američané od 2. července roku 1789. A je jim to neustále připomínáno. (Snad jenom my můžeme vědět, že se příliš často nevzpomíná na to, že proti „vzpouře“ amerických osad naverbovala britská koruna skoro 30 tisíc německy mluvících nájemných žoldáků.)

Kvůli tomu všemu se vedou spory doma i ve světě, celé národy jsou vyučovány tomu, co je to demokracie, co jsou to práva člověka a občana a jak bojovat proti bezpráví. A najednou se objeví problém, jak potrestat hlavu státu, a přihlížející občan, a to nemluvím jen o lidech v Evropě nebo v jiných částech světa, se může cítit být dezorientován.

Americká politická krize dopadá na celý svět…

Možná, že my v Evropě si to tolik neuvědomujeme jako lidé v ostatních částech světa, a tím myslím celou Asii a celou Afriku, kde se ta nedůvěra v importovaný politický systém objevuje dnes asi nejvíce.

Je to prostě stav, který svádí k tomu, aby lidé přestali věřit základním kamenům Ústavy, kdy se najednou objevuje objeví kritika „právního státu,“ pojmu právní stát, jako kdyby vycházela nějakých zásad pervertovaného německého nacistického práva, anebo dalších podobných interpretací, ke kterým docházelo i v Sovětském svazu ve 30. letech a později v dalších zemích „svobodného světa“. Je to příklad politického dění, které se dnes sice odehrává ve Spojených státech, ale může mít široký ohlas v celém světě.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *