Zpěvák Jožo Ráž: Kapitalismus je cesta do pekla, socialismus byl lepší, ale lidi jsou blbí

Jožo Ráž označil socialismus za správnou věc a režim, zatímco ten současný je špatný a vhodný jen pro zloděje a tuneláře.

Svět se bortí, daně jsou větší, směřujeme k válce, ale Elán je pořád stejně dobrý, to je tajemství našeho úspěchu, říká zpěvák Jožo Ráž, který se svou skupinou ELÁN uspořádal megakoncert na Letenské pláni v Praze 20. září 2003.

Jožo Ráž byl tehdy sotva 4 roky po své takřka smrtelné autohavárii, doktoři ho varovali, že takový koncert nemusí zvládnout a může při něm i zemřít. Jožo Ráž ale vydržel a naprosto zázračně všecko ustál a zvládl to! Byl to vůbec nejmohutnější koncert domácí kapely v historii Československa, sešlo se tam až sto tisíc posluchačů, prostě NEVÍDANÁ podívaná, jakou Češi a Slováci už sotva kdy zažijí.

Nejraději má prý tu písničku, kterou právě píše. A tvrdí, že důležité je, že na ně chodí mladí lidé. Přesvědčením je komunista a teď se mu nežije tak dobře jako za minulého režimu. Rusko je podle něj jistota, ne hrozba.

V rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským na jaře 2016 pro DVTV řekl:

Kapitalismus je cesta do pekla, komunismus byl lepší, ale lidé ho nedokázali přijmout, protože jsou hloupí.

Muzikant, který se měl dobře za komunistů a bezesporu se má dobře i za kapitalistů, říká, že minulý režim byl rozhodně lepší, než současný svět. Stejně tak si myslí, že Rusko je jistota, ke které bychom se rozhodně neměli obracet zády. Hudebník a šéf Elánu Jožo Ráž dále řekl:

Svět se bortí, všechno je jen horší, všechno jede špatně. Já jsem přesvědčením komunista, mám světonázor velmi podobný tomu, jaký hlásá komunismus nebo křesťanská víra.

Proti dnešním papalášům byli komunisti úplné měkkoty. V kapitalismu je nejvyšší šéf ten největší odrbávač, ten, co všechny oblafne a okrade.

Svou ódu shrnul prohlášením, že socialismus byl ideologicky lepší, ale lidé ho nedokázali unést. Protože jsou blbí, dodal slovenský umělec, který za minulého neměl problém s tím, že by se necítil svobodný a dělal si, co chtěl. Zároveň uvedl, že dnes s kapelou Elán odehrají 15 koncertů ročně, za socialismu to ale bylo až 250.

Celý pozoruhodný rozhovor
s redaktorem Martinem Veselovským,
mj. o jeho vztahu k Rusku:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *