Dr. Petr Robejšek: Vězňové datové schránky

Technický pokrok vždycky vlastnili mocní průmyslníci, ale přesto z vynálezů těžila i masa obyčejných lidí. Podnikatelé totiž chtěli prodávat, a proto se museli zavděčit svým zákazníkům. V posledních letech zažíváme dramatický rozpad pozitivní role techniky pro svobodu a blahobyt lidí.

Superbohatí vlastní vynálezy, ale uskutečňují a především zacíleně hledají jenom takové inovace, které jim umožňují ekonomické vytěžování lidí. Od algoritmů jejich nákupního chování, manipulování jejich volnočasových aktivit, vnucování standardizovaných a předražených kotců na bydlení, přes bezplatné využívání jejich výdělků a úspor bankovním průmyslem až ke kontrole jejich pohybu, zabavení jejich nemovitostí nebo dokonce k zneužívání jejich těl, jako zdrojů zisku. Velké firmy se netají plány na vynucenou permanentní lékařskou péči, určování složení jídelníčku národů a dokonce i přetváření lidského genomu. To jsou agresivní inovace, které vyžadují přesnější označení než „náš zákazník náš zdroj“. Pro ně platí spíše, „náš zákazník naše surovina“.

Shrňme si, co dnes technické vynálezy znamenají:

  • Technika v rukou velkých ekonomických hráčů blokuje volnou soutěž a ničí skutečně tržní ekonomiku,
  • posiluje monopolizaci a to je ekonomická podoba diktatury,
  • potlačuje duchovní rozměr života,
  • staví mezi lidi technická rozhraní, která znemožňují skutečně mezilidské vztahy,
  • usnadňuje kontrolu a útlak lidí tím, že vynucuje standardizované chování a vytváří jednolité sociální prostředí kasárenského typu,
  • dělá z lidí jen součástky digitalizovaného sociálního systému


Názor jednoho z posluchačů Robejškova vystoupení

Obávám se, že pokud nebudeme mít velké štěstí, z tohohle se nedostaneme. Západní Evropa a USA jsou ztracené, nás to určitě zasáhne, ale možná ne plnou silou. Každopádně když okolo sebe vidím lidi, jak jsou ztracení, tvrdí občas úplné šílenosti a mně říkají, že jsem paranoidní, tak jim poskytnu podklady (které není složité najít, jen se musí chtít), oni mi potvrdí, že mám pravdu a o týden později na jiném tématu znovu a dokola.

Tedy já si hledám a snažím vyhodnotit situaci, ostatní prostě papouškují méééééédia a pořád dokola, aniž by si to ověřili. Hromada firem nemá, kdo by je dál převzal. Řemesla upadají a nastupující generace je zblblá nejen z technologií, ale i propagandou ve škole. Hromada mladých lidí bere antidepresiva a věří těm nesmyslům kolem. A politici a média tohle vlastně podporují, všem dokola za naše peníze lžou a lidi tomu věří. Průšvih je, že je to všude. Viděl jsem asi měsíc staré video o jakémsi pouličním dotazování po japonských ulicích a lidé tam jsou ze všeho úplně stejně nešťastní – chování lidí, stav populace, pád měny, úpadek státu a hodnot, nadávání na současný stav a nezajímání se o politiku…

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *