K 95. narozeninám německého marxisty Hanse Modrowa

V pátek 27. ledna se bez velkého zájmu médií i celé české levice dožil 95 let života německý marxista, politik Hans Modrow. Německý levicový deník Neues Deutschland ho ve své vzpomínce nazval »svědkem století«.

Hans Modrow je člověk, který převedl německou, a především východoněmeckou levici do »nových« poměrů po pádu reálného socialismu ve východní Evropě.

V této době Hans prokázal, že je skutečný levicový bojovník, následník takových velkých německých jmen jako Karl Liebknecht, Rosa Luxemburgová či Ernst Thälmann a mnohých dalších. Aktivně bojoval za přežití levice a marxistické zvlášť i v nově se formujících německých podmínkách.

V době, kdy se řešila budoucnost Německé demokratické republiky, byl posledním předsedou její vlády. V té době byl přesvědčen, že i v »jiné« Evropě a v jiných »poměrech« je místo pro samostatný druhý německý stát. Ten tuto šanci nedostal, přesto Hans Modrow aktivně hledal kompromisy a konsensus, jak integrovat bývalé východní Německo do nově se tvořící evropské velmoci, sjednoceného Německa, pod západoněmeckou dominancí. Je to člověk shody, ale zároveň stojí vždy na straně levice, a té marxistické. Ve druhé polovině 80. let minulého století viděl, že přežití reálného socialismu je v realizaci potřebných reforem. Patřil mezi marxisty, kteří věděli, že pozitivní levicová, marxistická perspektiva je jen v obrodě komunistické strany, v efektivnosti socialistické ekonomiky. Byl přívržencem sovětské perestrojky, reformního proudu v KSSS. V následujících letech ale také vyjádřil kritický názor na roli M.S. Gorbačova v těchto procesech.

V německé levici byl do posledních let velmi aktivní a ve svých názorech konzistentní. To mu přinášelo řadu podporovatelů v levici i respekt v části německé společnosti. Samozřejmě také kritiky i mezi levičáky, včetně lidí v Die Linke. To nakonec vedlo i k tomu, že nebyl po mnoha letech znovu zvolen do funkce předsedy tzv. rady starších Die Linke. Mimo jiné i pro jeho poněkud odlišný postoj od většinového oficiálního postoje Die Linke ke konfliktu na Ukrajině. Hans Modrow vždy měl a má starost o německou levici a o »svou« stranu Die Linke. Loni v lednu napsal jakousi »politickou závěť«, adresovanou vedení Die Linke, v níž se vyjádřil ke krizové situaci v této straně. Plný text byl publikován v Haló novinách. On si uvědomoval, že v německé levici jsou stále cítit »východ« a »západ« a upozorňuje, že ani jedna není lepší částí levice. Jsou ale rozdílné díky rozdílným podmínkám, ve kterých byli socializováni její členové.

Hans Modrow se zajímal o situaci levice v Československu i potom v České republice. Byl u nás mnohokrát. Aktivně se účastnil diskusí a snažil se o hledání všech možností pro úzkou levicovou spolupráci přes naše společné hranice. Chtěl bych alespoň touto cestou oslavenci popřát ještě hodně aktivních let, životní optimismus a sílu do dalších levicových bojů.

Jiří MÁLEK, Společnost pro evropský dialog

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *