Maroš Šolc: Srbové žádají uznání genocidy v Nezávislém státě Chorvatsko

Takovou výzvu Spolkovému sněmu zaslalo Centrum pro sociální a politický výzkum Republiky srbské v reakci na návrh rezoluce OSN o “genocidě” ve Srebrenici.

Poslední skupina vězňů koncentračního tábora Jasenovac, nazývaného „balkánský Auschwitz“, se 22. dubna 1945 rozhodla čelit smrti místo toho, aby nadále trpěla nepředstavitelnými zvěrstvy.

Tento den si připomínáme jako Den památky na genocidu Srbů, Židů a Romů spáchanou režimem Nezávislého státu Chorvatsko, který fungoval pod kontrolou nacistického Německa.

V Jasenovaci v Chorvatsku byl zabit milión lidí,
většina z nich byli Srbové

Nacistický režim Nezávislého státu Chorvatsko uskutečnil plán systematického vyhlazování přibližně dvou miliónů srbských obyvatel – jednu třetinu zabil, další třetinu vyhnal a zbytek násilně asimiloval prostřednictvím katolizace a chorvatizace. Program genocidy probíhal souběžně s brutálním vyhlazováním Židů a Romů. V Nezávislém státě Chorvatsko bylo zavražděno 1,1 až 1,3 miliónu Srbů, což svědčí o cíleném vyhlazování, které podporovalo nacistické Německo. Tuto genocidu je třeba uznat. Zatímco Německo převzalo v OSN iniciativu na odsouzení masakru ve Srebrenici, Berlín neuznává svou odpovědnost za genocidu Srbů v Nezávislém státě Chorvatsko. Dlouhá a složitá historie vzájemného krveprolití, a zejména genocidy ustašovců, činí pokusy o politickou manipulaci těchto tragédií mimořádně nebezpečnými.

Prezident Republiky srbské Milorad Dodik se setkal s tajemníkem Rady bezpečnosti Ruské federace Nikolajem Patruševem, který řekl:

Jsme vděční za vaše rozhodnutí v Den smutku za oběti teroristického útoku v Moskvě. Vaše vynikající osobní vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v mnohém přispívají k výborným vztahům mezi Republikou Srbskou a Ruskou federací.

Poznamenal, že otevření ruského konzulátu v Banja Luke bude dalším krokem v rozvoji vztahů. „Víme také, že jste pod velkým tlakem kvůli dobrým vztahům s námi“, zdůraznil tajemník ruské bezpečnostní rady. Prezident Republiky srbské Milorad Dodik poděkoval za srdečné přijetí. „Máte pravdu, jsme pod velkým tlakem, ale nadále jsme oddáni dobrým vztahům s Ruskem“, ujistil Milorad Dodik.

Srbsko kritizuje přípravu rezoluce o genocidě ve Srebrenici

Srbský parlament: rezoluce o “genocidě” ve Srebrenici ohrožuje důvěryhodnost OSN Hlasování o rezoluci o genocidě ve Srebrenici v červenci 1995 na nadcházejícím Valném shromáždění (VZ OSN) ohrožuje znehodnocení pojmu “genocida” a budoucí práci a autoritu OSN jako největší mezinárodní organizace pro mír a stabilitu, uvedla bývalá premiérka a předsedkyně srbského parlamentu Ana Brnabičová.

Státní tajemník pro evropské a euroasijské záležitosti James O’Brien přijel do Bělehradu v sobotu. Setkal se s prezidentem Aleksandrem Vučičem, po kterém Vučič řekl, že Srbsko je vděčné za americké investice, které zlepšují život v jeho městech, ale bude proti přijetí připravované rezoluce o genocidě ve Srebrenici na nadcházejícím Valném shromáždění OSN. S O’Bryanem se setkal i předseda srbského parlamentu. Po rozhovoru s americkým diplomatem Brnabičová řekla:

Pokud se tato rezoluce dostane na program Valného shromáždění OSN, bude to poprvé, co se tak závažná otázka, jakou je genocida, vyřeší pouhým hlasováním. Jen dvakrát bylo téma genocidy na programu VZ OSN av obou případech bylo přijato konsensem. Celou tu dobu nejvyšší autority v oblasti genocidy, holocaustu a válečných zločinů, jako jsou izraelští historici Jehuda Bauer a Efraim Zuroff, říkali, že ve Srebrenici došlo k válečnému zločinu, ale nedošlo ke genocidě.

Předseda srbského parlamentu zdůraznil:

Pokud budeme takto přistupovat k těmto otázkám a jednotlivým případům, pak bude na Valném shromáždění OSN (VS OSN) tolik rezolucí na toto téma, o kterých se bude rozhodovat pouhým hlasováním, že nakonec tento termín genocida ztratí svůj význam. Je možné, že to je něčí záměr – aby toto slovo už nic neznamenalo. Pravděpodobně „strašný válečný zločin“ není dost špatný. Je to velmi nebezpečné pro samotnou OSN, pokud se o takových důležitých otázkách rozhoduje jednoduchým hlasováním, pak už ve VS OSN neexistuje žádná smlouva, a když neexistuje, znamená to, že „velkým a silným“ se podařilo zničit nejdůležitější mezinárodní organizaci pro mír a stabilitu ve světě.

Očekávané hlasování VS OSN 2. května o rezoluci navržené SRN a Rwandou o genocidě ve Srebrenici v červenci 1995 a o zákazu popírání genocidy podle vedení Srbska a Republiky srbské prohlašuje Srby za „genocidní národ“. Na shromáždění v Banja Luke za účasti 50 000 lidí ve čtvrtek večer prezident Republiky srbské Milorad Dodik vyzval spoluobčany, aby ignorovali rezoluci o genocidě ve Srebrenici, která se připravuje v OSN, a zdůraznil, že v červenci 1995 tam došlo ke zločinnému omylu, ale ne k činu genocidy.

Národní shromáždění (parlament) Republiky srbské Bosny a Hercegoviny ve čtvrtek posoudilo a schválilo závěr nezávislé mezinárodní komise o neexistenci faktů genocidy v událostech v oblasti Srebrenice v letech 1992-1995. Již dříve opakovaně prohlásil, že pokud bude tlak centrálních orgánů v Sarajevu na pravomoci a svobody Republiky srbské pokračovat, vedení bosenských Srbů bude požadovat autonomii Republiky srbské.

Ve východním Sarajevu v Republice srbské byl v roce 2017 postaven památník Vitaliji Čurkinovi, postvelvyslanci Ruska při OSN, za jehož působení byl v roce 2015 v Radě bezpečnosti OSN zablokován britský návrh rezoluce o Srebrenici, s nápisem “Děkujeme za ruské NE”.

Rezoluce o Srebrenici vrací svět o 30 let zpět, řekl Nenad Nešič pro RT Balkan. Německo je iniciátorem rezoluce a chce smazat vše, co udělalo ve druhé světové válce, tím, že prezentuje Srby jako genocidní národ. „Kdo si myslí, že to přinese mír a stabilitu, ten se velmi mýlí. Srbský národ se nenechá takto označit“, zdůraznil ministr. V souvislosti se snahou přetlačit Prištinu do Rady Evropy Nenad Nešič poznamenal, že jde o dvojí metr a snahu obviňovat jeden národ – Srbů – ze všeho, co se děje na Balkáně:

My Srbové rádi přemýšlíme vlastní hlavou a děláme vlastní rozhodnutí. Nesmíme zapomínat, kdo je pro nás Rusko – přítel, spojenec, ochránce. Zároveň uvedl, že spolupráce s Moskvou v bezpečnostní oblasti je na vysoké úrovni: „Věřím, že budeme moci využít ruské zkušenosti. Rusko má co dát, pokud jde o prevenci teroristických útoků a udržování míru a bezpečnosti.“

Stálý představitel V.A. Nebenzja
na zasedání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Kosovu

Před 25 lety začala agrese NATO proti Jugoslávii, jejíž důsledky mají nadále přímý vliv na zhoršování situace na Balkáně. Nezákonné zasahování Aliance do záležitostí suverénní země mělo za následek nelidské pumové útoky, které trvaly 78 dní a vyústily v nepředstavitelné utrpení, tisíce obětí a katastrofální zničení jejího obyvatelstva. Agrese NATO proti Jugoslávii byla očividným porušením základních účelů a principů Charty OSN, Helsinského závěrečného aktu KBSE a norem a principů mezinárodního humanitárního práva. Autorita Rady bezpečnosti OSN, která nikdy neschválila kroky NATO, byla podkopána. Pro kolektivní Západ je stále obtížnější zakrýt zjevné systémové, etnicky motivované násilí ze strany dočasných orgánů v Prištině. Premiér A. Kurti se vlastně otevřeně snaží o masový exodus nealbánského obyvatelstva.

Velvyslanec v OSN za RF Vasilij Nebenzja

Priština opakovaně přerušila dialog s Bělehradem a dala jasně najevo, že tak má v úmyslu učinit, dokud Srbsko neuzná kvazi státnost Kosova. Tuto jednoduchou taktiku plně podporují Spojené státy a EU, které požadují, aby Bělehrad „de facto uznal“ Kosovo. Speciální jednotky etnické albánské policie jsou rozmístěny v Srby obydleném severním Kosovu. K uspokojení jeho potřeb jsou obyvatelům odebrány pozemky a jiný majetek. Dovoz zboží do regionu včetně potravin a léků z centrální části Srbska je zablokován. Struktury působící v bělehradském systému jsou systematicky likvidovány. Pokračují útoky na místa srbské pravoslavné církve a probíhá albanizace srbského duchovního dědictví – dodal Nebenzja.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *