PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Jak generál píše z té německé říše

Když jsem četl zprávu ČTK v deníku Metro (19.4.2024 str. 13), připadal jsem si jako dobrý voják Švejk před vyhlášením císaře Franze Josefa I. z Boží milosti „Mým národům“ I. světové války (ony se ty nevděčné národy pak osamostatnily…).

Zpráva ČTK, z níž jsem dostal příslovečné Jiříkovo vidění, pak uvádí hrůznou vizi pana generálního inspektora německého Bundeswehru Carstena Breuera. Ten hovoří o „možné hrozbě z Ruska pro další evropské státy“. To se na to podívejme! Ten hrozný Kreml už zase hrozí? „Pokud se k tomu Rusko rozhodne“, mohlo by být vojensky připraveno k útoku na NATO za pět až osm let. Na své návštěvě u Poláků (!) německý inspektor armády praví, že „Rusko obnoví své ozbrojené síly do takového stupně, že útok na území NATO BY MOHL BÝT MOŽNÝ“. Čtenář sám vyhodnotí způsob vyjádření pana generálního inspektora Bundeswehru.

„Možná hrozba – mohlo by být připraveno – útok by mohl být možný“. Samé kondicionály. Nikde žádné důkazy. Co na tom, že zbrojí Rusko? Že má převahu v boji na Ukrajině? Že ze 32 států NATO jich nyní (!) 6 sdílí hranici s Ruskem? Kdo ty dosud neutrální státy jako Švédsko a Finsko nutil, aby vstoupily do NATO. Snad Rusko samo – anebo někdo jiný? Nenechme ze sebe dělat hlupáky. 

A nyní pohled z druhé strany problému. Rusko samo o sobě opakovaně odmítá možnost útoku na NATO. Ruský president pan Vladimir V. Putin to opakovaně odmítá též. Sám označil za naprostý nesmysl názory o útoku na Pobaltí, na Polsko nebo na Česko (sic!) Co se týče Ukrajiny zpráva přiznává, že její soused má převahu na bojišti a kontroluje pětinu území Ukrajiny včetně Krymu, anektovaného ji roku 2014 (My dodejme – připojeného všelidovým referendem, jež nikdo řádně nezpochybnil). Podle presidenta Ruské federace jde o názory, které jsou strašením lidí. Jediná fakta, která ovšem nepotvrzují ani v nejmenším ani náznak přípravy útoku na NATO, jsou podle ČTK zprávy agentury REUTERS, a ty jsou ještě převzaty údajně z Kyjeva – ruská armáda podle nich má asi 800 tisíc mužů a žen. President Putin nařídil v prosinci 2023 nárůst armády o 170 tisíc příslušníků.

A co má být – ptáme se my, řadoví občané republiky. Nezbrojí státy EU? Nechtějí navyšovat finance a stavy armád? Státy, které mimo jiné i sahají občanům na důchody, aby měly na zbraně a na munici pro zemi mimo EU? Neuvažuje se o „společné evropské branné moci“? Kolik vojenských základen NATO obklopuje Ruskou federaci – a kolik jich mají v zahraničí Rusové? Neměli by právě oni nárok na zvýšení počtů základen vně země na vyrovnání obrovského nepoměru s NATO a USA?? A tak bychom se mohli ptát do nekonečna. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE)

Ještě poukažme na vojenskou schizofrenii generálů a funkcionářů NATO.

  • Na jedné straně tvrdí, že NATO je několikanásobně silnější, než Rusko a ukazují pyšně na USA jako vojenského garanta mnohonásobně silnějšího, než Rusko.
  • Na straně druhé jistí generálové (u nás třeba generál Šándor a jiní vojenští specialisté) ukazují na fakt, že Ruská federace absolutně nemůže mít jakýkoli zájem na dobývání Pobaltí, Česka, Polska, Slovenska, Bulharska, Rumunska, neboť útokem by absolutně NIC nezískala. Co by Rusko počalo s dobytým Českem, Slovenskem, Bulharskem nebo Rumunskem? Získalo by země, které jistí ekonomové nazývají „failed state“. Státy, které by po okupaci muselo vydržovat, aby vůbec přežily. Pokládají západní politikové a generálové Rusy za takové hlupáky?

Ať se podívají na Ukrajinu, komu dnes po půjčkách Západu a Západem podporovaném válčení tato země de facto patří! Ukrajincům rozhodně ne.

Nakonec jen taková analogie: vyjádření pana generálního inspektora mi silně připomíná náčelníka Inču-čunu ze známého filmu o Vinnetouovi:

My to nevíme, ale myslíme si to.

Vinnetou (1963): Old Shatterhand vs Inču-čuna

Německo a Unie si myslí, že je Rusko napadne. Z toho je možno vyvodit jediný závěr. Německo i Unie má z Ruska strach. Proč má vyhlášený silák „EUROGOLIÁŠ“ strach ze slabšího „Davida“, a ze samého strachu se zajišťuje nucenými zbrojními závody, na to si čtenář odpoví sám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Glosy, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Jak generál píše z té německé říše

  1. Jiří Jírovec napsal:

    George Friedman, zakladatel a původní majitel think tanku Stratfor, považovaného za veřejnou kancelář CIA, již v roce 2015 vysvětlil, že USA potřebují oslabit německo-ruské ekonomické vztahy (proto sankce a zničení NS-2). V témže vystoupení zdůraznil, že v současném světě již nelze vojensky ovládnout cizí zem. USA se proto musí vrátit k osvědčené britské koloniální praxi, která využívala rozporů mezi konkurujícími si skupinami uvnitř daného státu. Američané nedokázali udržet Vietnam ani Afghanistán. V Iráku i Sýrii sice nějaké vojáky mají, ale přímo tam nevládnou. Konflikt na Ukrajině příkladem využití rozporů mezi konkurujícími si skupinami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *