RNDr. Jiří Jírovec: Pravda Páně vítězí, i když načas poražena bývá

Uvedu svědectví šestnáctileté kuvajtské dívky jménem Nayirah, která líčila, že byla v Kuvajtu, když tam v roce 1990 vtrhli iráčtí vojáci. Ona tam vlastně jela na návštěvu, během níž měla porodit nějaká příbuzná. Ta po porodu s dítětem odjela, ale Nayirah zůstala v porodnici jako pomocnice.

Před senátní komisí v slzách líčila zvěrstva, která okupanti dělali: vyhazovali mimina z inkubátorů a ty odváželi jako válečnou kořist. Svědectví se odehrávalo v říjnu 1990 přímým přenosem, který odhadem vidělo 35-53 miliónů Američanů.

Její svědectví mělo obrovský dopad na veřejné mínění, ve prospěch amerického vojenského zásahu proti Iráku. Podle zmíněného zdroje použilo svědectví v proválečných projevech sedm senátorů a samotný president George Bush st. je během následujících týdnů opakoval nejméně desetkrát.

RNDr. Jiří Jírovec

Teprve po válce s Irákem, která se soustředila na jeho vytlačení z Kuvajtu, se ukázalo, že svědectví bylo součástí proválečné propagandy. Ta dívka nebyla jen tak nějaká nosička nádobí nebo uklizečka, ale dcera kuvajtského velvyslance ve Washingtonu. Její svědectví bylo připraveno jakousi PR agenturou za 10,7 miliónů USD.

Amerika umí dělat velké věci a tato manipulace s veřejným míněním byla patrně historicky největší propagandistickou lží. Viděl jsem tehdy to absolutně přesvědčivé svědectví v kanadské CBC. Byl to po umělecké stránce majstrštyk, který bylo těžké zpochybnit, protože film Vrtěti psem byl natočen až o sedm let později. Obsazení Kuvajtu Irákem bylo dohrou irácko-íránské války, kterou zahájil Hussein, tehdy americký zkurvysyn.

Američané se potřebovali vypořádat se ztrátou šáha Páhlavího, kterého vytlačil z exilu se vrátivší klerik Chomejní. Šlo o vliv v oblasti a hlavně o ropu. Válka skončila po osmi letech remízou, Irák nedobyl příhraniční území s ropnými vrty.

Následně došlo k finančním a územním sporům s Kuvajtem a jeho okupaci Irákem, čímž se Hussein dostal na opačný břeh zkurvysynovství. Tehdejší narativ byl velmi podobný tomu současnému protiruskému. Rusové kradou ledničky, znásilňují ženy a zabíjejí děti.

Ušlechtilé zájmy velkého Bratra se střetávají se zločincem a člověk by tomu už už věřil. Nám jde o každý život a najednou nás generál Petr Pelz ochromí bombou zvanou relativizace:

Neochvějná logika kontinuity viny je nejen hloupá, ale i nebezpečná. Podívejme se například na pilíř západního světa, jeho hodnot a strůjce pravidel mezinárodních pořádků – USA. Namátkou a letem světem. Nejprve genocidou vyčistily území kontinentu od deseti miliónů původních obyvatel, zbohatly na otrocké práci násilím dovlečených obyvatel Afriky, vojensky dobyly Mexiko a ukradly půl jeho území, anektovaly Havaj, při potlačení povstání na Filipínách zapříčinily smrt 400 000 Filipínců, vybombardovaly Drážďany, Hamburk a Tokio, atomovkou zrušily Hirošimu a Nagasaki, zabily několik miliónů Vietnamců a Korejců, financovaly a podporovaly „eskadry smrti“ v centrální Americe, ilegálně vtrhly do Iráku a Afghánistánu, překročily rozhodnutí RB OSN v Libyi, vyzbrojují a podporují akce Saúdské Arábie v Jemenu. Speciální síly jsou v Sýrii, na Ukrajině a tuctu dalších zemí. Například v Iráku jen během prvních šesti let zabily milion, lidí, v Jemenu již během osmi let zemřelo 377 000. Americké války v Afghánistánu, Iráku, Pákistánu, Jemenu, Somálsku, na Filipínách, v Libyi a Sýrii vyhnaly z domova od září 2001 téměř 40 miliónů uprchlíků. Může za to Joe Biden?

Ale co, venku svítí sluníčko, je teplo a naše kalamitní Jana se jistě nevrátila ze země pravdy a lásky s prázdnou. Jen jestli tam nelhali.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *