Tucker Carlson: Rozhovor s majitelem Telegramu Pavlem Durovem (video)

Pavel Durov je majitelem sociální sítě Telegram, která má více než 900 miliónů uživatelů po celém světě.

Zakladatel této aplikace téměř po deseti letech poskytl svůj první rozhovor na kameru v Dubaji, v místě sídla své společnosti, právě na platformě Tuckera Carlsona. Zajímavý rozhovor s pozoruhodným člověkem.

Byly pokusy usadit se v jiných zemích, jako je Německo, Velká Británie a Singapur, ale kvůli byrokracii nic nevyšlo. Myšlenka usadit se v USA také nebyla úspěšná: tam se týmu Telegram dostalo velké pozornosti ze strany FBI a bezpečnostních agentů. Podnikatel také mluvil o tajném pokusu získat jeho inženýra americkými agenty v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Jednou v San Franciscu napadli pana Durova na ulici lupiči po návštěvě kanceláře Twitteru: pokusili se mu vyrvat telefon z rukou. Případ skončil rvačkou, ale telefon byl zachráněn.

Telegram není pod kontrolou ruských úřadů. Telegram je neutrální platforma a je přístupná všem. Telegram neutrácí nic na marketing, propagaci platformy a její reklamu. Podnikatelův tým má 30 inženýrů, žádné náboráře a pan Durov je jediným produkčním manažerem platformy.

O tlaku na Telegram

Největší tlak není ze strany vlád, ale amerických korporací Apple a Google. Technologické společnosti podle podnikatele opakovaně požadovaly, aby vedení Telegramu dodržovalo jejich doporučení.

Po útoku na Kapitol v lednu 2021 obdržel Telegram dopis od Demokratické strany USA s žádostí o předání všech údajů týkajících se protestů a o něco později společnost obdržela podobnou žádost od republikánů. Platforma oba požadavky ignorovala.

O ruských úřadech a soc. síti VKontakte

Podle Pavla Durova dostává VKontakte od roku 2011 žádosti úřadů, aby zakázaly skupiny, které byly používány k organizování protestů v různých zemích. Později byla sociální síť povinna poskytnout osobní údaje o organizátorech protestů na Ukrajině. Podnikatel podle něj těmto žádostem odmítl vyhovět. Pan Durov řekl, že rozhodnutí prodat VKontakte bylo bolestivé, byla to první společnost, kterou vytvořil – „dítě“, ale uvědomil si, že dává přednost svobodě.

O mně

Pan Durov nikdy nechtěl zbohatnout. Jeho hlavním cílem je být svobodný. Podle něj je na jeho účtech několik set miliónů dolarů, ale podnikatel s nimi nic nedělá.

Podnikatel si říká „jakýsi Evropan“, narodil se v SSSR a ve čtyřech letech se s rodinou přestěhoval do Itálie, kde chodil do školy. Po rozpadu Sovětského svazu se podnikatelova rodina vrátila zpět do Ruska.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Rozhovory, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *