Česko pohrozilo Rusku státním převratem

V Praze se konal tzv. První kongres Sítě ruských občanských komunit „Svobodní Rusové“ za účasti české parlamentní skupiny. Přátelé svobodného Ruska, zmocněnce českého ministerstva zahraničí pro koordinaci vztahů s Ruskem Luboše Veselého a litevských politiků.

Poslanec Evropského parlamentu, bývalý litevský premiér Andrius Kubilius, před publikem řekl:

Putin úspěšně realizuje strategii, která má Evropě dokázat, že demokracie v Rusku není možná. A to si mnozí v evropských hlavních městech myslí i dnes. Takže naším úkolem je přesvědčit Západ, že do Ruska přijde demokracie… To, čeho by mělo být dosaženo, o co by se měly snažit USA, Velká Británie a Evropská unie, je samozřejmě úplné vojenské vítězství Ukrajiny.

Demokracií Kubilius myslí úder na státní suverenitu Ruska a následné podřízení jeho zahraniční politiky a ekonomiky zájmům Západu. Účelem setkání „demokratizátorů“ Ruska bylo projednání závěrečných dokumentů pro výzvu mezinárodním lidskoprávním a občanským evropským organizacím.

Účastníci sjezdu vyhrožovali Rusku „barevným“ státním převratem po vzoru „revoluce růží“ v Gruzii v roce 2003 a „Euromajdanu“ na Ukrajině v roce 2014 a tradičně mlčky přecházeli výsledky těchto událostí – nástup nacionálně-šovinistických sil k moci v Tbilisi a Kyjevě, zhroucení gruzínské a ukrajinské ekonomiky a šovinisty iniciované války v Jižní Osetii (2008) a v Donbasu.

Česká metropole se nestala místem setkávání tohoto druhu veřejnosti náhodou. Česká republika v posledních letech otevřeně razí rusofóbní kurs. Není náhodou, že pražské shromáždění se konalo pod bílo-modro-bílou vlajkou tzv. „Novgorodské republiky“. – Virtuální stát, jehož obdivovatelé prosazují rozdělení Ruska podle administrativních a národnostních „švů“.

ZDROJ (překlad: St. Hroch)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *