Ukrajině se věřit nedá: Sergej Lavrov poskytl rozhovor třem ruským rozhlasovým stanicím

MOSKVA, 19. dubna – RIA Novosti.

Západní zásahy do ruské bezpečnosti a napumpování Ukrajiny zbraněmi učinily voj. operaci RF jako nevyhnutelnou, ale diskuse o urovnání se současnými kyjevskými úřady je bezpředmětná.

O tom a mnohem více hovořil ministr zahraničí Sergej Lavrov v dlouhém rozhovoru pro rozhlasové stanice Radio Sputnik, Komsomolskaja pravda a Hovoří Moskva.

S šéfem ruské diplomacie hovořili šéfredaktoři Margarita Simonjanová, Olesja Nosová a Roman Babajan. Klíčová prohlášení jsou v materiálu RIA Novosti.

Příčiny voj. zásahu Ruska na Ukrajině

Sešli jsme se v lednu 2022 v Ženevě s ministrem zahraničí USA Anthony Blinkenem … Říká: ne, ne, ne, o NATO se nediskutuje, ale ohledně toho, co jste nám naznačil o raketách středního doletu, možná se podíváme a dohodneme se, že tyto rakety lze rozmístit i na Ukrajině, ale my budeme připraveni počet takových raket na Ukrajině omezit. Já už nevím, co je tady ještě třeba vysvětlit, proč se voj. zásah na Ukrajině stal nevyhnutelným, když byla Ukrajina napumpována zbraněmi.

Voj. operace RF na Ukrajině se během jednání nezastaví

Zaprvé, ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij sám sobě zakázal vyjednávání … Zadruhé, samozřejmě, věřit se jim nedá vůbec.

Neměli bychom začínat Zelenským vzorcem, měli bychom ho úplně odložit … Pokud chtějí, jak řekl prezident, pojďme diskutovat o základech, na kterých jsme připraveni jednat.

Řekli jsme: jsme připraveni na jednání, ale na rozdíl od istanbulského příběhu nebudeme během jednání činit žádné pauzy v bojích.

O tom, že Kyjev narušil jednání v Istanbulu

Byli jsme připraveni zajistit, jak chtěla ukrajinská delegace, že tyto záruky byly mimořádně závažné. Za hranici závažnosti byl považován Pátý článek Washingtonské smlouvy o vytvoření NATO. … Že tyto bezpečnostní záruky se nevztahují na Krym a Donbas, což v podstatě znamenalo, že se jich nelze dotknout.

Bylo řečeno, že na Ukrajině nebudou žádné manévry ani vojenská cvičení za účasti třetích zemí, s výjimkou případů, kdy s tím souhlasí všechny garantující země: včetně nás, včetně Číny.

Po dokončení hlavního procesu schvalování dohod se ukrajinská strana rozhodla pro drobné změny, např.: „Zákaz pořádání cvičení za účasti ozbrojených sil třetích zemí, … „pokud ano, jedině, když ručitelé souhlasí“, nahraďte „s výjimkou případů, kdy s tím souhlasí většina ručitelů.“ Všechno. To byl takový budíček, že buď už byli přes noc zakázáni, nebo jeden z nich řekl: „Pojďme ty Rusy ještě oklamat.“

Rusko se nezalekne

Pokud se ocitneme v situaci, kdy potřebujeme být strategicky poraženi, zničeni v podstatě jako globální hráč, nemohou pochopit, že se nezalekneme.

Upřímná přiznání západních politiků

Zvyšování tématu porážky Ruska a zdůrazňování existenciálního významu této porážky pro budoucnost Západu neodráží ani tak bojovnou náladu, jako spíše agónii a hysterii.

Bývalý britský premiér Boris Johnson řekl, že vítězství Ruska v konfliktu s Ukrajinou by znamenalo konec západní hegemonie, věřím, že by tomu měl věnovat pozornost.

Borrell, který má občas odhalení v podobě „kvetoucí zahrady obklopené džunglí“, nedávno řekl: „Nebojujeme za Ukrajinu, ale proti Rusku.“

Západ se snaží odtrhnout Arménii od Ruska

Jsme stále spojenci s Arménií, stále se považujeme za spojence. Nikol Pašinjan řekl, že si váží toho, co měli s Ruskem, že nelze přehlédnout, co Rusko udělalo pro bezpečnost, ekonomiku, suverenitu a co bylo a je v našich vztazích … Zdá se mi, že toto jsou velmi důležitá slova, protože jde do jisté míry o reakci na arogantní, nestydaté kroky Západu – především Spojených států a Evropské unie – oddělit Arménii zrychleným tempem od Ruské federace.

35 % arménské ekonomiky je realizováno prostřednictvím účasti v Eurasijském ekonomickém svazu … Arménie, jako malá země, přispívá do Eurasijského ekonomického svazu mnohem méně než ostatní, včetně finančních příspěvků, ale má naprosto stejná práva jako všichni ostatní, včetně Ruské federace při rozhodování.

Prezidentka Sanduová
zatahuje Moldávii do NATO

Západ pracuje agresivně, horlivě, aniž by si uvědomoval jakoukoli slušnost. Dělají z paní Sanduové osobu, která prostě zatahuje Moldávii do NATO, ať už přímo nebo prostřednictvím spojení s Rumunskem.

Chtějí proměnit Podněstří v ohnisko napětí, říkají … že je nutné tamní formaci jednoduše potlačit vojenskými prostředky a nechat Rusko utrpět další strategickou porážku.

Írán nechce eskalaci

Došlo k telefonickým kontaktům mezi vedením Ruska a Íránu, našimi představiteli a Izraelci, v těchto rozhovorech jsme velmi jasně zaznamenali a sdělili Izraelcům, že Írán si nepřeje eskalaci na hrubé porušení mezinárodního práva a status diplomatické mise, že eskalaci si nepřeje.

Přesně takto hodnotili všichni experti reakci Íránu na izraelský útok na íránský konzulát v Damašku na začátku dubna … Totéž – doufám, že se nepletu, byla další reakce na odpověď, kterou Izrael předvedl proti cílům v Isfahánu.

Teherán nemá jaderné zbraně

Chtějí Íránu připsat mimo jiné útok s použitím jaderných zbraní, které nemá, a MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) to potvrzuje. Írán je přece nejověřenější země mezi smluvními stranami Smlouvy o nešíření jaderných zbraní. V Íránu je dokonce fatwa – to je postulát nejvyššího vůdce, že jaderné zbraně v Íránu jsou zakázány. Řeči o změně jaderné doktríny Íránu mají za cíl změnit pozornost ohledně izraelské voj. operace v Gaze na domnělé hrozby z Teheránu.

O pozvání do Normandie

Tohle je jejich způsob, když se chystají něco udělat, nemohou zůstat v mezích slušnosti, protože slušní lidé pošlou dopis a pak řeknou: tedy, my pozveme, ano, ale ne Putina, někoho pozveme. Ale nakonec nikdo nepozval vůbec nikoho.

Západ důsledky sankcí nevypočítává

Západní země zcela bezmyšlenkovitě zvyšují tyto sankce, aniž by přemýšlely o tom, jaký bude výsledek, a výsledek byl zřejmý již od prvních dnů, ještě před vojenskou operací Ruska na Ukrajině, kdy již běžely „krymské“ sankce i s těmi ostatními … Dali jsme se dohromady a rozhodli jsme se nespoléhat na Západ ve všech oblastech, ve kterých mohou omezovat náš rozvoj, a nejlépe ve všech ostatních oblastech.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *