Ryba Fugu: nejlepší architekt mezi zvířaty (unikátní video)

Nevelká rybka Takifugu je známá především svou prudkou a smrtelnou jedovatostí. Při její kuchyňské přípravě pak sebemenší chyba znamená pro hosta smrt. Japonci jsou za porci Fugu ochotni zaplatit v přepočtu i 2 400 korun.

ČTVERZUBEC TAKIFUGU

Takifugu je rod čtverzubců známý pod japonským názvem Fugu. V přírodě se po celém světě vyskytuje asi 25 druhů. Živí se mlži, planktonem a drobnými korýši. Při napadení zvětšují svůj objem a dravec, který se nenechá odstrašit, zahyne na otravu tetrodotoxinem, obsaženým hlavně v játrech, pohlavních orgánech a kůži.

Vysoká jedovatost ryby neodrazuje japonské labužníky, kteří oceňují zvláštní chuť způsobenou minimálním množstvím jedu v pokrmu. Připravovat tuto rybu mohou pouze licencovaní kuchaři, takže pokrmy podávané v restauracích jsou bezpečné. Každoročně nicméně zahyne několik lidí na otravu z neodborně připravené ryby nebo podcenění množství jedu ve vysoce jedovatých orgánech.

Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva. Oběť otravy se udusí při plném vědomí. Není doposud znám protijed. Léčba otravy spočívá v umělém dýchání přístrojem, dokud nepominou účinky jedu. Jed je vytvářen bakteriemi Pseudomonas a také bakteriemi Vibrio fischeri, které kolonizují trávicí soustavu ryby. Ryba obsahuje smrtelnou dávku asi pro 30 lidí.

Už méně je o této rybce známo, že umí na dně oceánu vytvářet něco podobného, co vídáme na polích jako pečlivě navržené „vzory v obilí“ – je to součást jejího důmyslného namlouvacího rituálu. Toto chování poprvé zdokumentoval u pobřeží ostrova Ryukyu fotograf Yoji Ookata, a později se na místo vrátil s filmovým štábem japonské NHK, která potom vysílala epizodu o rybách.

Přestože se na internetu objevovaly podobné články s fotografiemi drobných ryb Fugu při budování tohoto neuvěřitelného díla v písku, představit si to celé bylo stále dost obtížné.

Až se konečně objevilo video (viz dole), které to vše názorně ukázalo, jak ten malý šikula citlivě brázdí pískem a vytváří úžasný kruhový vzor o velikosti 1.5-2.1 metru, jakýsi „podvodní spirograf“. Strukturovaný obrazec v písku je nejen atraktivní, ale slouží také jako ochrana při tření rybího páru a pokládání vajec.

Ovšem, jak má rybka Fugu celé toto své dílo vytvořit, se nenaučila – to má ve svém mozku pevně zakódováno. Hádejte, jakými mutacemi se toto jedinečné chování dostalo do mysli rybek Fugu. Pokud na to přijdete, nezapomeňte to oznámit evolučním biologům, vaši pomoc nutně potřebují.

Samička pokládá vajíčka do střední zóny. Po tření zůstávají samci v kruhovité struktuře po dobu 6 dní, aby se o vejce starali. Jakmile se z vajíček vylíhnou potomci, samci odcházejí a už se nikdy nevrátí. Začnou ale stavět novou kruhovou strukturu na jiném místě.

Autoři studie říkají: Hnízdo vykazuje tři neobvyklé charakteristiky, které u ryb nebyly nikdy zaznamenány: Nejprve jsou vytvořeny radiálně vyrovnané vrcholy a brázdy mimo hnízdo, za druhé jsou hřebeny ozdobeny fragmenty skořápek a za třetí se uprostřed hnízda skrývají jemné částice písku, aby vytvořily nepravidelný vzorec. Všechny tři charakteristiky jsou dokončeny a udržovány před pářením, než se dostaví samička do hnízda.

Překlad a české znění videa: Pavel Akrman

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Balzám na duši, Věda a výzkum. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *