PhDr. Jiří Jaroš Nickelli: Problém president je především ve voličích

Senátoři Canov a Czernin vykládající o generálovi Pavlovi, že „sjednotí národ“ a „ukončí éru (nenáviděného) Babiše“, vykládají národu nesmysly. Generál nikdy nebyl, není, a nemůže být sjednotitel národa – generál může nanejvýše zavést režim typu Francova „klidu a pořádku“ neboli režim bachovského absolutismu, abychom byli blíže k nám.

Ani ten už si řada generací moc nepřipomíná, tak připomeňme protektorát s jeho klidem a pořádkem hlásaným Háchou… Zkrátka nerudovsky řečeno „hřbitovní klid“ neboli „čas zaživa pohřbených“.

Jinak skvělý pan Vidlák nám připomíná, že Pavel i Babiš budou opět mobilizovat. To je pravda jen částečně. Mobilizovat musí především voliči sami. Voliči sami – tj. především voliči venkova a měst mimo Prahu a Brno! – musí dokázat zvrátit aritmetiku příznivců generála! Jinak to nepůjde.

Rozdělení národa je naprosto jednoznačné. Na jedné straně „měšťáci“, kteří, jak říká prof. Keller, kteří „když nevědí kudy kam, fašizují“. Na druhé straně my „venkované, vidláci, burani“ postižení vládním režimem do hrdel a statků, zkrátka ožebračení na kost a kůži. Na jedné straně prospěcháři režimu, kteří budou volit generála podle hesla „Čeho nabyl lupič pilný, vojín NATO ochraňuj“ – pro ochranu svých restitucí, prebend, výhod, privilegií, kariér, nebo prosté existence v novorežimu, na druhé straně masa zbídačeného národa, který nemá nic, než holé ruce a zadnice. Totiž ona tu neexistuje žádná sjednocená lidová beztřídní společnost, žádná jednolitá „občanská společnost“, jak se to národu úspěšně pokusil namluvit po sametovém převratu pan Havel!

Existuje zde pravý opak – společnost kastovní třídní, zájmová, a prospěcháři hájí zájem vládnoucích tříd. Pokud tato charakteristika někomu smrdí nějakým marxismem, tak ať se podívá do anglosaského světa, který s třídami a kastami pracuje dodnes!

Podle tvrdé skutečnosti, ne podle výmyslů sluníčkářů. Takže pokud chceme my holorucí ožebračení vidláci, burani vyhrát, musíme podpořit čerta s jedním rohem a jedním kopytem proti mnohorohatému mnohokopytnatci generálovi. Musíme vyhnat nepřijatelného čerta přijatelnějším belzebubem.

Pokud toto naši lidé, naši voliči, nepochopí, a pokud se vykašlou na II. kolo voleb, nahrají jen svému úhlavnímu příteli generálovi. Toto chcete, milí přátelé? Chcete „druhý protektorát uzákonit generálem“? Neb chcete „menší zlo“, muže, kterého již znáte, a víte, co můžete očekávat? Máte poslední možnost.


Nakonec vzpomínka na klasiky V+W aneb parafráze:

Ten to řeší čistou rasou
stát brečí nad prázdnou kasou
a v dolech se nefárá.
A tu v této situaci zazní fanfára.
Že přišel spásonosný osel.
Všichni věří oslovi,
jen když nás ten osel
hlučně osloví!

Takže co musíme učinit: opět podle V+W:

Až nás půjdou miliony,
všichni proti větru,
každý dáme
ten svůj metr
Dáme metr k metru.
Kdy je síla zpátečníků,
kde je síla větru?
Proti proudu
postoupíme
o sta kilometrů!

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *