Švýcarsko stahuje všechna doporučení pro očkování proti Covidu

Švýcarsko zastavuje očkování proti Covidu: Lékaři nyní mohou kontroverzní vakcíny podávat pouze v individuálních případech za určitých podmínek, ale pak nesou riziko odpovědnosti v případě poškození vakcínou.

Kdy budou tento příklad následovat země jako Německo a Rakousko?

Spolkový úřad pro veřejné zdraví (FOPH) a Spolková komise pro otázky očkování (EKIF) se od 3.4.2023 ve svých doporučeních k očkování zastávají:

FOPH a EKIF v zásadě neformulují doporučení pro očkování proti Covid-19 na jaře/létě 2023 vzhledem k očekávané nízké cirkulaci viru a silné imunitě populace. Pouze v jednotlivých případech je očkování stále možné.

Dále je vysvětleno, že účinnost očkování proti současným variantám je snížená a krátkodobá – zejména také u rizikových osob. Úprava mRNA vakcín nebyla schopna držet krok s vývojem variant. Doporučení FOPH by se mohla změnit, pokud by došlo k nové vlně epidemií, ale ani v takovém případě se podle dokumentu již nedoporučuje očkování pro osoby mladší 65 let.

Žádný pozitivní poměr rizika a přínosu

Vzhledem k platnému nedoporučení to v podstatě znamená, že u žádného očkování vakcínou proti Covidu již nelze stanovit pozitivní poměr přínosů a rizik. Nová doporučení mají důsledky i pro odpovědnost. Vyplývá to z dokumentu FOPH o strategii očkování proti Covidu (k 29.11.2022):

Skutečností však je, že jen velmi málo lékařů pravděpodobně správně informovalo své pacienty o všech rizicích a nežádoucích účincích a o omezené účinnosti očkování vakcínou proti Covidu. Pro lékaře je podle dokumentu FOPH o nově vznikajících problémech v oblasti odpovědnosti za škodu stále obtížnější zdůvodňovat očkování v důsledku změněných doporučení:

Pokud se ošetřující lékař při výběru nebo předepsání očkovací látky opírá o doporučení FOPH, může tak prokázat, že dodržel uznávaná pravidla lékařské a farmaceutické vědy a splnil tak povinnost péče podle zákona o léčivech.

„Weltwoche“ uvádí, že od nynějška budou muset lékaři za očkování ručit – což znamená, že jejich ochota očkovat se pravděpodobně výrazně sníží.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza C-19. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *