Vláda rozhoduje o těch, kteří se nemohou bránit

Poslanci by měli v závěrečném čtení schvalovat vládní novelu, která se týká valorizací penzí a také zpřísnění podmínek pro předčasné odchody do důchodu, s novelou nesouhlasí nejenom opoziční poslanci, ale hlavně ti, kterých se to týká, samotní důchodci.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka před krátkým časem přiznal nespravedlnost:

Mimořádná valorizace za loňský a letošní rok v kombinaci s tou řádnou v dlouhodobém hledisku posiluje důchody středně a vysokopříjmových důchodců, a to jednou provždy. To si málokdo uvědomuje!

Tak zní doslovný citát z ministrova rozhovoru pro deník Právo. Rozhovor byl zveřejněn 8. dubna 2023, upozorňuje ve svém komentáři pro Prvnizpravy.cz novinář Michal Rollo.
 
A ministr hned v další větě pokračoval „smělým“ výhledem, který v podstatě uznal, že vzniklou nespravedlnost by bylo záhodno napravit:

Nám jde o to, aby to bylo sociálně přívětivější pro ty, kdo mají spíše střední a nižší důchody.

Ministr sociálních věcí v rozhovoru i pro „nemainstream“, prostě přiznal, že tady bylo něco špatně. A hlavně, že tady byIo něco o dost méně sociální než by možná právě ze strany jeho úřadu být mělo. I když z nespravedlnosti se v diplomatickém ministerském podání stala pouhá sociální nepřívětivost.
 
Jinými slovy by se ta nepřívětivost ovšem dala vyjádřit i jinak:

Důchodci, kteří nepatřili do „vyvolené“ skupiny „středně a vysokopříjmových“ penzistů, byli valorizací zcela bezostyšně znevýhodněni. Bez skrupulí a prakticky přes noc.

Ti kdo měli před cenovým výbuchem nízké důchody, dostali na zmírnění dopadů inflace pár stovek. V případě evropsky rekordní české dvojciferné inflace částka směšná a zcela nepostačující. Důkazy lze dohledat na důchodových kalkulačkách.

U chudší části penzistů nejenže se „nedorovnalo“ vůbec nic – ale každý z nich si může i vypočítal, že sumy, o které ho stát v celoročním součtu připravuje, mohou jít až do tisíců.

A má to platit i pro budoucnost. Čím chudší penzista dneska je, tím méně by na zmírnění své bídy měl dostávat i ve výhledu. Jednou provždy, jak už pravilo razantně ministerstvo.

Ti co se přibližovali k průměru, se od něj začali bezmocně vzdalovat. V tom kdy a jak by se sociální nepřívětivost měla změnit v sociální přívětivost zatím naopak panuje razantní ticho po pěšině.
 
O legendárních loupežnících se v lidových legendách šířil mocný PR slogan: bohatým bral, chudým dával. Ministerstvu sociálních věcí se v jeho pětikoaličním panování podařil husarský kousek. Daň z bídy dokáže vyždímat i tam, kde už žádné peníze nejsou. Možná náběh k novému sloganu i pro tradice milovnou politickou stranu. Současná schůze parlamentu má mít na pořadu důchodovou tematiku. Možná by se našla i nějaká chvilka na příležitost. Nespravedlnosti i nepřívětivosti se mají napravovat.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *