K pohřbu prezidenta Edvarda Beneše před 75 roky

Před 75 lety se v Sezimově Ústí konal pohřeb Edvarda Beneše, který tu ve své vile zemřel 3. září 1948. Na vile byla ihned po úmrtí vyvěšena smuteční vlajka a zvon místního kostelíka oznamoval smrt bývalého prezidenta.

Prezident Edvard Beneš se svou chotí Hanou Benešovou.

Tehdy nebyla vládní moc tak silná, aby mohla veřejně vystoupit proti osobě, která pro ni jinak symbolizovala buržoazní Československo. Slušelo se, aby mu vláda vypravila státní pohřeb (stalo se 8. září), a dva dny poté, dne 10. září, se konal vlastní pohřeb v Sezimově Ústí. Vláda vyhlásila na tyto dny státní smutek. Kondolenci Haně Benešové zaslali prezident K. Gottwald s chotí, premiér A. Zápotocký a další osobnosti.

Do Sezimova Ústí přicházely tisíce telegramů, dopisů, kondolenčních listů, které jsou dnes součástí společného fondu Edvarda a Hany Benešových. Jsou mezi nimi jak kondolence státníků, politických stran, organizací, spolků a společností, tak i prostých občanů včetně žáků mnoha škol.

(Výňatek)

Zdeněk Hraba (ZDROJ)


Málokterý dramatik by si troufl stvořit postavu, jejíž osudy by byly tak plné zvratů jako ty Benešovy. Nikdo neovlivnil české dějiny dvacátého století tak jako Edvard Beneš. Své poslední měsíce prožil ve své vile v Sezimově Ústí. Smrt zastihla bývalého prezidenta 3. září 1948.

Nespočetné davy lidí přišly naposledy vzdát hold milovanému prezidentovi. Státní pohřeb se konal dne 8. září 1948. Poté, co byly Benešovy ostatky vyneseny z Pantheonu Národního muzea a neseny ve smutečním průvodu ulicemi Prahy, se vrátily do Sezimova Ústí, kde byly dne 10. září uloženy do hrobu v zahradě vily manželů Benešových. Vdova Hana Benešová svého chotě přežila o 26 let a je pohřbena spolu s ním.

Soukromé záběry druhého prezidenta ČSR se svou manželkou Hanоu Benešovou. Záběry byly natočeny ve vile Benešových v Sezimově Ústí někdy ke konci první republiky:

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *