Vladimír Prochvatilov: Americká tragédie 2023 – narkomani, kriminalita, piráti, žebráci (VIDEO)

Podle nedávné studie finanční společnosti LendingClub inflace, sazby hypoték nad 7 % a úroková sazba kreditních karet nad 20 % vedly v roce 2023 ke chudnutí amerického obyvatelstva.

V červenci 2023 žilo 61 % spotřebitelů v USA, což je o 2 % více než v červenci 2022, od výplaty k výplatě. Celkově bylo v červenci 2023 na životním minimu od výplaty k výplatě více spotřebitelů všech příjmových kategorií než loni, řekla FOX Business Alia Dudum, expertka na peníze v Lendingclubu.

Situace pracovníků s nízkými příjmy je obzvláště obtížná. Stejný průzkum ukázal, že v současné době asi 80 % těch, kteří vydělávají méně než 50 000 dolarů ročně, žije v režimu utahování opasků.

Nyní 78 % spotřebitelů, kteří vydělávají méně než 50 000 dolarů ročně, a 65 % z těch, kteří vydělávají mezi 50 000 a 100 000 dolary, žilo v červenci od výplatě k výplatě, což je v obou případech více než před rokem, zjistil LendingClub. Z těch, kteří vydělávají 100 000 dolarů nebo více, 44 % uvedlo, že žijí bez možnosti odložit peníze.

Americké domácnosti, které mají finanční potíže, se stále častěji obracejí k půjčkám, aby nějak přežily, a to zvýšilo úroveň dluhu do bezprecedentních výšek, píše známý ekonom Mike Snyder.

Celkový dluh domácností se ve druhém čtvrtletí 2023 vyšplhal na nové maximum a překročil 17 biliónů dolarů, přičemž dluh na kreditních kartách rezervní banky v New Yorku přesáhl 1 bilión dolarů.

Vzhledem k tomu, že úrokové sazby zůstávají vysoké, náklady na bydlení a auta stále rostou a splátky studentských půjček se obnovují, výše dluhu se může podle ekonomů dotazovaných The Daily Caller News Foundation zvýšit.

Výše nesplaceného dluhu a zejména překročení hranice 1 biliónu dolarů je značná a znepokojující, poznamenal analytik Amerického institutu pro ekonomický výzkum Peter Earl. Capital One, jedna z největších úvěrových společností v zemi pro fyzické osoby, od dubna vyjadřuje obavy z prodlení na kreditních kartách.

Počty prodlení rostou také ve firmách Discover a Bread Financial. Tempo růstu úvěrů po splatnosti je zvláště vysoké u Američanů ve věku 18 až 29 let.

Míra osobních úspor je dnes 4,6 %, což je hluboko pod průměrem před pandemií, který byl 7,3 %. Míra osobních úspor byla pod průměrem před pandemií od zimy 2021, kdy inflace začala růst. Vzhledem k tomu, že domácnosti z velké části utratily své úspory, některé z nich se dostaly do podsvětí a půjčovaly si kreditní karty, aby se uživily, píše New York Post.

Hlavní ekonom Moody‘s Analytics Mark Zandi

Nárůst prodlení a nesplácení je příznakem obtížných rozhodnutí, která tyto domácnosti musí učinit právě teď, a sice platit účty na kreditních kartách, nájmy nebo nakupovat potraviny, řekl listu The Washington Post hlavní ekonom Moody‘s Analytics Mark Zandi.

Lidem se nelíbí vytvářet platební neschopnost nebo prodlení s kreditními kartami, to nutí být nervózní a cítit se nešťastným, poznamenal výkonný ředitel pro maloobchod analytické společnosti GlobalData Neil Saunders.

Jakmile se zoufalí Američané ocitli před volbou, zda platit půjčky nebo nakupovat potraviny, začali jednoduše krást. A nejen potraviny.

Podle sdělení The Wahington Post řetězec supermarketů Giant Food oznámil, že rozsah krádeží v obchodech je tak zdivočelý, že budou před zákazníky ve Washingtonu ukrývat značkové zboží výrobců jako Tide nebo Colgate. Konkrétní kategorie zboží nejsou pojmenovány, ale lze předpokládat, že jde o zubní pastu a prací prášek. Samotná síť vysvětluje tak neobvyklý krok jako jedinou šanci, jak se vyhnout uzavření, protože krádeže nabyly “bezprecedentního charakteru”. Prudký vzestup krádeží hlásí i další obchodní řetězce.

Je jen otázkou času, kdy uvidíme ozbrojenou ostrahu v obchodech s potravinami a v náklaďácích s potravinami po celé Americe. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci, a právě teď vidíme, jak se dějí naprosto šílené věci, píše Mike Snyder s odkazem na obzvláště šokující incident, ke kterému došlo za bílého dne v obchodě Home Depot v Kalifornii, kdy sedm maskovaných mužů vtrhlo do obchodu, před šokovanými prodejci a nakupujícími naložili dva vozíky drahého zboží v hodnotě pěti tisíc dolarů a tiše odešli.

Obchodní řetězce v Kalifornii jsou vystaveny bezuzdným krádežím, čemuž napomáhá politika demokratů, která umožňuje zločincům neustále páchat opakované zločiny, aniž by se obávali následků, píše Daily Mail.

Nekontrolované rabování v San Franciscu vedlo k uzavření nejméně 96 maloobchodních prodejen v centru města. Mnoho velkých řetězců, včetně Whole Foods, Brooks Brothers a Office Depot, jednoduše uzavřelo obchody. Elitní maloobchodní řetězec Nordstrom snížil stav o téměř 400 pracovních míst a uzavřel všechny své obchody v San Franciscu na pozadí nárůstu kriminality a hospodářského poklesu ve městě. Rodinný obchod smíšeným zbožím v San Franciscu ztratil ohromující částku 700 000 dolarů za jeden rok kvůli organizované krádeži v obchodě.

Ostatní obchody, jako je Target, jsou nuceny zavírat veškeré své zboží za sklem, aby odradily zloděje v obchodech, kteří každých 10 minut kradou. Mnoho produktů, včetně šamponů, deodorantů, zubních kartáčků a potravin, je nyní uloženo za sklem nebo plexiskleněnými bariérami.

V USA roste i míra násilných trestných činů, píše The Washington Times. Publikace poznamenává, že kriminalitu zhoršují ekonomické faktory, jako je inflace. Policie kvůli nedostatku personálu neplní svou práci v plném rozsahu. Pozornost je věnována pouze závažným trestným činům, méně závažné případy porušení zákona jsou často ignorovány. Podle informací listu The Washington Times se v USA zvýšil počet loupeží, útoků, znásilnění. Nárůst kriminality je zaznamenán v Chicagu o 41 %, v New Yorku o 23 %, v Los Angeles o 8 %. Spojené státy se vracejí do kriminálních 90. let minulého století, poznamenává publikace.

Od ledna do června 2023 se krádeže motorových vozidel zvýšily o 33,5 % ve srovnání s první polovinou roku 2022. V první polovině roku 2023 se počet případů domácího násilí zvýšil o 0,3 % v 11 městech ve srovnání s první polovinou roku 2022. V první polovině roku 2023 bylo o 24 % více vražd než v první polovině roku 2019 před zavedením karantény.

Obyvatelé měst Oakland a Alameda v Kalifornii čelí nejen znepokojivému nárůstu kriminality, včetně krádeží a loupeží, ale také oživení námořního pirátství. Na rychlých člunech a vodních skútrech piráti v noci přistávají u lodí a jacht v přístavu a drancují je. Krade se cenné vybavení, lodní motory, někdy se kradou i lodě.

Majitelé lodí a jachet, kteří řekli deníku San Francisco Chronicle o šokujícím nárůstu případů podobného pirátství, to označili za návrat “Divokého západu”. Je to skoro, jako byste byli na lodi, jsou tam piráti a neexistuje žádná vláda, která by vás ochránila, řekl Steve Meckfessel. Všichni víme, že ze strany policie se ničeho nedočkáme, prohlásil majitel lodi Jonathan Delong.

Místní obyvatelé a policie spojují rabování lodí a jachet s rostoucím počtem narkomanů a bezdomovců. Auckland a San Francisco se staly živnou půdou bezdomovců, zemí zaslíbenou fentanylové droze, píše Daily Mail. Přicházejí sem turističtí narkomani kvůli bezpečnému a snadnému přístupu k oblíbeným drogám a také kvůli možnosti krást, aby si mohli udržet své návyky, protože zde neexistuje právní stát.

USA (tohle vám žádná TV neukáže):
domy vyprázdněné a umírající lidé ve vlastních výkalech na ulici:

Zda jsou Američané připraveni na to, co je čeká, se ptá Mike Snyder a varuje, že země směřuje k chaosu a násilí v duchu trháku Šílený Max. V podstatě se postapokalyptická noční můra v Americe již odehrává a proces je v plném proudu.

ZDROJ (Překlad: PhDr. Vladimíra Grulichová)

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *