Kaddáfího syn o příčinách katastrofy v Derně

Sajf al-Islám Kaddáfí obvinil libyjské úřady z tragických událostí, ke kterým došlo ve městě Derna. Dnes toto jeho vyjádření publikoval telegramový kanál Arab Africa.

Syn zavražděného vůdce libyjské džamáhíríje Muammara Kaddáfího tak učinil v souvislosti se zřícením přehrady ve městě Derna kvůli hurikánu Daniel.

Kaddáfí označil za hlavní důvod tragédie absenci normálního státu v Libyi od roku 2011 s tím, že přehrada v Derně byla postavena v 70. letech za vlády jeho otce, ale kvůli občanské válce v Libyi tam nikdo neudržoval přehradu v řádném stavu a neprováděl včas opravy.

Poukázal na to, že stovky miliónů rozpočtových prostředků vyčleněných na rekonstrukci přehrady Derna byly jednoduše ukradeny a rozhodnutí místních úřadů neevakuovat obyvatele města v předvečer katastrofy a naléhat na ně, aby zůstali ve svých domovech, pouze zdvojnásobilo rozsah tragédie.

Seif al-Islam Kaddáfí rovněž vyjádřil své pochybnosti o tom, že město Derna bude obnoveno a přidělené finanční prostředky podle něho budou ukradeny, přičemž jako příklad uvedl město Benghází, jižní předměstí Tripolisu a Sirtu, která nebyla obnovena po mnoho let, přestože prostředky byly na rekonstrukci přiděleny.

Připomeňme, že Sajf al-Islám Kaddáfí byl od roku 2011 zadržován rebely, v roce 2015 byl v Tripolisu odsouzen k trestu smrti. Rebelové ze Zintánu ho ale odmítli tzv. libyjské vládě vydat. V roce 2017 byl potom propuštěn.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *