Ruská pravoslavná církev: Modlitba za mír je nepřípustná (video)

V oblasti Tveru, severozápadně od Moskvy, přinutil biskup mladého kněze, který se modlil za mír, nikoli za vítězství ve válce proti Ukrajině, aby se veřejně omluvil za svůj projev před věřícími.

O incidentu ve vesnici Pogoreloje Gorodišče v Tverské oblasti informoval telegramový kanál Objektiv. Jak bylo posléze zjištěno, událost v chrámu se odehrála již v srpnu, avšak nedávno se farníkům začalo posílat video pokání opata chrámu, 28-letého Ilji Gavryškiva.

Pravoslavný biskup Gavryškivovi veřejně pohrozil, že mu bude zakázáno kněžství, pokud neučiní „žádné pokání“, tedy, že bude zbaven funkce a služební hodnosti. Ve videu biskup na adresu mladého kněze řekl:

Jen odejdi a poflakuj se, ani pes po tobě neštěkne, nikdo si na tebe ani nevzpomene, kdo jsi vlastně vůbec byl. Jakýsi otec Ilja? A teď, kým budeš, lidi se budou ptát, kdo je to ten Iljuška, nějaký podivín či kdo.

Video události z 2. srpna t.r. (zesilte zvuk!):

Samotný kněz Ilja Gavryškiv vysvětlil sdělovadlům, že se jak před biskupem, tak i před věřícími omluvil, vyjádřil „všeobecné podřízení“ a prozatím nadále slouží na svém předchozím místě. Mladý kněz k tomu uvedl:

Tato modlitba za mír se opakovala od 24. února do 2. srpna tohoto roku, kdy došlo k této nahrávce. To znamená, že mi bylo z vyšších míst řečeno, že toto je zakázáno. Potom  mně biskup řekl: Přijdu k vám, aby se to vyřešilo… Obecně je tento příběh složitý a matoucí.

Specifikum služby spočívá v tom, že místo služby ani biskupa si kněz nevybírá. Proto se to stalo tak, jak se to stalo. Abychom farníky nezklamali, museli jsme taková opatření přijmout. Nějaký kompromis. Měl jsem velmi těžký vztah sám se sebou a se svým vlastním svědomím, jak předtím, tak i potom. Ale to bylo skoro před dvěma měsíci, takže jsem se trochu povznesl a strávil to. A teď vše začíná znovu: nervozita, nejistota. Farníci reagovali různě. Někteří vůbec nechápali, co se děje, někteří mi vyjádřili podporu.

V Rževské diecézi, kde se vše odehrálo, nebyli schopni situaci s nátlakem na kněze jakkoli okomentovat. V květnu tohoto roku církevní soud odvolal jiného duchovního za to, že v modlitbě rovněž tak nahradil slovo „vítězství“ slovem „mír“.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *