Ruská učitelka: Za učitele matematiky na plný úvazek mi dali 12 tisíc rublů (3 tisíce korun)

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Počet učitelů v Rusku ve věku 20-30 let je podle studie Akce Vzdělání pouze asi 10 % z celkového počtu učitelů.

Nedostatek je také ve věkové skupině 30-40 let: počet takových učitelů ani zde nepřesahuje 10 % pedagogického sboru.

Největší skupinu tvoří učitelé ve věku 40-50 let: 49 % všech učitelů. Druhou největší věkovou skupinou jsou učitelé nad 50 let (31 %). Ve venkovských oblastech a městech Ruska převažují zkušení učitelé s více než 20-letou praxí, jak uvádí Monitoring ekonomiky vzdělávání Národní výzkumné univerzity.

Za učitele matematiky na plný úvazek
mi dali 12 tisíc rublů (3 tisíce korun)

Učitelé mluví o tom, proč opustili školy a školky:

Plat 12 tisíc, zanedbávání ze strany starších kolegů, papírování, neochota přizpůsobit se novému programu – to jsou důvody, proč učitelé v Rusku opouštějí obor školství. Mluvili jsme s učiteli z různých měst Ruska o tom, proč skončili a zda toho litují.

Irina, pracovala jako učitelka matematiky:

V roce 2017 jsme se s manželem přestěhovali do Vladivostoku a hned jsem si šla najít práci ve škole. Za učitele matematiky na plný úvazek mi nabídli měsíční plat 12 tisíc rublů (Pozn. Naší Pravdy: 3 tisíce Kč). Aby toho nebylo málo, v této částce byly zahrnuty všechny prémie. Dříve jsem si pro své potěšení dovolila pracovat jako učitelka za drobné, protože manžel byl dobře placen. Z nabízených peněz jsem však v té době prostě nemohla žít: měli jsme dvě děti, manžel právě rozjížděl vlastní firmu a rodina peníze nutně potřebovala.

Místo jsem odmítla, načež mi ředitel a ředitelka několikrát volali a přemlouvali mě, abych učila u nich. Říkali, že si můžu vzít i doučování a vydělat si tak víc. Ale proč bych měla učit ve škole, když už můžu být učitelem v domácnosti?

Mám dva vysokoškolské diplomy. Prvním je inženýr-matematik, druhým je magisterské vzdělání pedagogiky. Začala jsem hledat práci v soukromých institucích, našla jsem volné místo učitele robotiky, rychle jsem dokončila školení a začala vydělávat slušné peníze. Nyní jsem ředitelkou pobočky sítě robotických kroužků, mám výborný plat, dobré pracovní podmínky, vděčné studenty i rodiče. Není co vytknout.

Ale někdy mi škola chybí. Chápu, že je katastrofální nedostatek učitelů. Byla jsem připravena pracovat, pokud by mi dali slušnou výplatu, ne přemrštěnou, ne velkou – jen slušnou, abych neztrácela čas na částečný úvazek a další příjem. Například teď bych souhlasila se 45 tisíci rubly (Pozn. Naší Pravdy: 11 tisíc Kč) za jednu měsíční výplatu (18 hodin týdně), ale takové peníze dostává u nás ředitel nebo jeho zástupce. Pro běžné učitele se jedná o plat za dvě sazby – 36–40 hodin týdně. To je však příliš velká zátěž, vezmeme-li v úvahu pracovní vytížení a obrovský počet notebooků, které je třeba zkontrolovat.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)


Pozn. Naší Pravdy
Právě ničení sociálních záruk, vykořisťování lidí je cílem politiky RF, aby se ruské školství, někdejší pýcha ještě z dob SSSR, doslova vyvrátilo z kořenů. Ostatně, k čemu vzdělání pro nemajetné Rusy? Z uvedeného plyne JASNÝ VZKAZ učitelům v ruských školách: je naprosto nežádoucí vás důstojně platit, když vaše práce postrádá jakýkoli smysl. Ono se pak nelze divit, když se děje toto: ZDE, ZDE a ZDE

Jen pro srovnání sociální politiky Německa a Ruska. Německo ukrajinské matce se dvěma dětmi do 18 let přiděluje 1700 eur měsíčně, tedy 42 500 Kč, bezplatné ubytování a školící programy na výuku němčiny. A výuku integrace do německé společnosti, které místo práce navštěvuje 99 % Ukrajinců.

Problém lze vyřešit pouze vytvořením sociálních a ekonomických podmínek příznivých pro Rusy. A bez přechodu k socialismu nebude možné věci rozjet, protože režim v Rusku je v zásadě feudální, s kapitalismem tamější poměry nemají zhola nic společného. Důkazem těchto slov budiž tento graf:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *