Průzkum v RF: studenti charakterizují situaci v Rusku slovy „krize“ a „úpadek“

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Byly zveřejněny výsledky průzkumu, který byl proveden na objednávku Administrace prezidenta RF a dvou profilových ministerstev na více než pěti stech vysokých školách. Průzkum se konal na subdoméně platformy „Nelhostejný člověk“, píší „Důležité dějiny“.

Respondenti byli dotázáni, zda podporují zvláštní voj. operaci RF na Ukrajině, zda existuje hrozba útoku na Rusko, jaké vnitřní pocity zakouší při pomyšlení na svou zemi, zda chtějí opustit Rusko.

Mezi emocemi je na prvním místě úzkost a strach – 36 %, a ještě naděje – 25 %. Následuje rozhořčení a frustrace – kolem 20 %. Úctu, hrdost a důvěru vůči zemi pociťuje jen 12 až 14 % dotázaných.

Odejít natrvalo ze země by chtěla asi třetina respondentů. Přitom na většině vysokých škol se tento ukazatel pohybuje mezi 14 a 24 procenty a na vysoké škole ekonomické má imigrační nálady 58 % dotázaných.

Míra deklarované důvěry v prezidenta je 64 %.

Nejdůležitějšími pojmy se ukázaly být „láska, vztahy a rodina“, „seberealizace a všestranný rozvoj“ (obě skupiny pojmů získaly více než 50 %), materiální blahobyt považuje za důležitý 47 % dotázaných studentů. Nejméně důležité jsou pojmy spojené se státem: „účast na životě země, podpora mého státu“ (10 %), „respekt k zemi, její historii, tradičním hodnotám“ (19 %).

V odpovědi na otázku, o co by se mělo především starat vedení Ruska, většina upřednostnila „rozvoj ekonomiky, zajištění blahobytu občanů, zvýšení kvality života“. Pouze 13 % dotázaných uvedlo „sílu státu, vojenskou sílu a vliv na mezinárodní procesy“.

Pro popis současného stavu věcí v Rusku se nejoblíbenějšími pojmy staly „krize“ (44 %) – tato možnost odpovědi je na prvním místě na všech vysokých školách – a „úpadek“ (32 %). Slova „oživení“ a „stabilita“ byla zvolena pouze v 16 a 8 % případů přiměřeně uvedeným pojmům.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *