MY, LIDÉ: VYJÁDŘENÍ ÚCTY PROTIFAŠISTICKÝM BOJOVNÍKŮM V TÁBOŘE a VÝTKA FIALOVĚ VLÁDĚ

Ve středu, 8.11.2023, jsme s Markem Adamem, v Táboře u Rudoarmějce na náměstí TGM před zemědělskou školou, natočili krátké video.

Vyjádřili jsme tím ostře nesouhlasné stanovisko k jednání vlády Petra Fialy. Zásadní nesouhlas k podpoře nacismu a fašismu Vládou ČR.

Symbolicky jsme položili kytičku k pomníku bojovníků proti nacismu – na památku rudoarmějců, z nichž 144 000 na našem území položilo své životy za ty naše.

Naštvalo nás totiž (a nesouhlasíme s tím), že „naši“ vládní představitelé hlasovali proti deklaraci OSN – tedy proti deklaraci odsuzující nacismus a jeho podporu a propagaci (!)

Po skončení natáčení, když jsem balila “nádobíčko”, přišli místní kluci, kteří si tam hráli (a jsou ve videu slyšet jako kulisa) a ptali se, co jsme točili. Když slyšeli, že příspěvek o nacismu, vůbec netušili, o čem to mluvím, co to je.

A to jsem je odhadovala tak na 4. třídu.

Dost mě to šokovalo a vrtá mi hlavou, zda jde o obecný stav nebo o ojedinělý případ.

(Ještě to nemuseli mít v osnovách, dějepis býval až od 5. či 6. třídy, ale stejně, za nás se o tom mluvilo už dřív…)

Jaké jsou Vaše zkušenosti?

Světlana ŠATNÁ
MY, LIDÉ
Strážci míru KČP

Marek Adam proti fašismu a nacismu,
a jeho podpoře, 8.11.2023 v Táboře:

Po skončení natáčení jsme zjistili, že kluci (odhadem tak 3., 4., 5. třída) kteří blbli okolo, vůbec netuší, ani náznakem, co je nacismus, nebo fašismus, zato se s námi snažili zavádět řeč na skínhedy. Asi by to chtělo osvětu i pro ta děcka, že to, co bývá vyčítáno skinhedům, jsou právě projevy nacismu.

A vzhledem k tomu, že šlo o romská děcka, tak přidat i trochu historie – co znamenal německý, nebo třeba ukrajinský nacismus pro jejich etnikum za 2. světové války. A jaké je nebezpečí současné podpory nacismu a fašismu.


Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *