Viktorie Nikiforová: Královské přijetí ruského prezidenta ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii (video)

Přivítali ho s fanfárami! Děla, letadla, čestná stráž! Putinovi uspořádali na Blízkém východě nechutně přepychové přivítání. Pracovní návštěva ruského prezidenta ve Spojených arabských emirátech a Saúdské Arábii doslova rozzuřila západní “partnery”.

Vskutku královské přijetí ruské delegace představovalo výrazný kontrast toho, jak se v Zálivu vítali západní vůdci. Naprostým fiaskem byla jarní cesta Joe Bidena, o staříka si málem nohy utírali. Zvláštní ostudou byla návštěva německého prezidenta v Kataru. Waltra Steinmeiera prostě zapomněli uvítat a půl hodiny čekal ve svém letadle, až pro něj konečně někdo přijde.

To v Evropě okamžitě zaznamenali a znepokojili se – a co my? Vladimír Putin byl přijat v Saúdské Arábii se zvláštními poctami, napsal francouzský politik Florian Filippo. … Musíme zcela změnit kurz a rychle.

Nejde samozřejmě jen o dekorum. Čestná stráž, ruské vlajky na ulicích i v nebi, ruská hymna v podání orchestru, dělostřelecká salva, uctění ruské delegace se stalo symbolem loučení s odcházející érou, kdy byly monarchie Zálivu nejoddanějšími spojenci USA.

Na tomto svazku se držel celý mnohaletý podvod s “petrodolarem”. Monarchie prodávaly Státům a jejich spojencům ropu, dostávali za to dolary. Část šla na zajištění obyvatelstva. Část vkládaly elity do londýnských sídel a newyorských apartmá, fotbalových klubů a vzdělávání svých dětí v Etonu.

Závislost byla tak silná, že Washington mohl požadovat po svých partnerech, aby zvýšili těžbu, čímž se zhroutily ceny ropy, a tím se ruinoval Sovětský svaz. Před několika lety však země Zálivu začaly z této jehly slézat. A na vině vůbec nebyl Putin.

Prvním zvoněním byla velká recese v letech 2007-2008 v USA. Ceny nemovitostí klesly, mnohé firmy zkrachovaly, dopady této krize doposud nebyly náležitě překonány. Poté Státy zvýšily těžbu ropy a staly se předním světovým těžařem a tím konkurentem pro země Zálivu.

Tak jsou vítáni nejvzácnější hosté: u schodů letadla ruského prezidenta na letišti v Abú Zabí stojí rota čestné stráže. Odsud kolona Vladimira Putina šla do paláce Qasr Al-Watan. Po trase byl nasazen jízdní doprovod. Ulice byly vyzdobeny ruskými vlajkami. Když se vůz s Vladimirem Putinem přiblížil k paláci, ozval se dělostřelecký pozdrav. Piloti vybarvili oblohu v barvách ruské vlajky.


Důležitým signálem se staly protiruské sankce. Elity monarchií si všimly, jak iluzorní jsou jejich práva na londýnská sídla, francouzské hotely a sportovní kluby. Během okamžiku může být ukradeno veškeré bohatství, záminky se už najdou: na Západě nikdy nepřestali dělat zemím Zálivu kázání.

Poslední propady USA na zahraničněpolitickém poli nenechaly vůbec žádné iluze. Konflikt na Ukrajině, zamýšlený jako mocný protiruský blitzkrieg, vedl Washington k ponižující porážce. Konflikt v Izraeli ukázal, že Státy zpočátku nemohou ochránit svého nejbližšího spojence, a pak ho nemohou ovlivnit, aby zastavil vyhlazování Palestinců.

Washington vypadá nalomeně a vysíleně. Jeho mantra o “řízeném chaosu” už nefunguje. USA skutečně umí podněcovat konflikty, ale vést je ke kýženému výsledku již nejsou schopny. Je jasné, že přátelství s takovou zemí je nebezpečnější než nepřátelství.

Monarchie zálivu se již řadu let snaží diverzifikovat rizika. Fantastickým tempem rozvíjely své země: během několika let vyrostly v pustině ultramoderní města, která zanechala daleko vzadu New York a Londýn. Emiráťané už nekupují nemovitosti v USA, ale američtí investoři uhánějí kupovat byty v dubajském Burdž Chalífa.

Z ničeho vznikl velkolepý turistický průmysl, mimochodem, důležitými zákazníky se zde stali Rusové. Diverzifikovaly se ekonomické vztahy – Putin poukázal na růst vzájemného obchodu se Spojenými arabskými emiráty a Saúdskou Arábií. OPEC+ stabilně pracoval a dohlížel na tvorbu cen na globálním trhu s ropou. Místní střední třída vyrostla jak na kvasnicích a je tradičně velmi nepříznivě naladěna vůči americkým bezbožníkům a skvěle se chová k Putinovi, a to vše musí brát v potaz vládcové.

Stejně jako všechny ekonomicky úspěšné země na světě mají i monarchie Zálivu zájem o stabilní a trvalý rozvoj. Není divu, že Spojené arabské emiráty i Saúdská Arábie se rozhodly vstoupit do BRICS, jejich členství v organizaci bude zahájeno v roce 2024 a prezident Putin vůdcům států k tomu poblahopřál.

A Američany v regionu už nechtějí, mají s nimi jen samé problémy. Jejich promíjení masových vražd v Gaze pobouřilo nejen muslimy, ale vůbec všechny slušné lidi na světě. Jejich požadavky na zvýšení těžby ropy, aby se snížily ceny a vytvořily problémy Rusku, vypadají hloupě a uboze, země Zálivu je ignorují. Jejich sliby “ochrany” před Íránem nestojí za nic, prokázali, že nedokážou ochránit ani Izrael.

Není divu, že Saúdská Arábie a Írán se letos na jaře usmířily a dohodly se na obnovení diplomatických vztahů prostřednictvím čínského vůdce Si Ťin-pchinga. Ach, jak se tehdy ve Washingtonu rozhořčili – aby ne, polámal se jejich oblíbený nástroj “rozděl a panuj”.

Putin projednal s králi ropy situaci na trhu s uhlovodíky, možnosti řešení izraelsko-palestinské krize, perspektivy v oblasti energetiky, spolupráci v rámci BRICS. Dnes se má sejít s íránským prezidentem Ibrahimem Raísi, jehož země se také co nevidět stane členem BRICS.

Budování multipolárního světa je obtížný a delikátní úkol, vyžaduje schopnost domlouvat se, překonávat staré rozpory, budovat nové systémy “zábran a protikladů”. Ale alternativou k němu je americký svět, tedy chaos, potoky krve, válka všech proti všem. Vladimír Putin dokázal, že přední mocnosti současnosti o chaos nemají zájem. To je to, co spojuje drtivou většinu národů planety a činí Rusko jedním z přirozených vůdců nového světového řádu.

ZDROJ (překlad PhDr. Vladimíra Grulichová)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *