Rozhodnutí pražského soudu: Zákaz demonstrace kvůli palestinskému heslu byl nezákonný

Heslo o svobodné Palestině od řeky k moři nepoužívá pouze Hamás a není samo o sobě trestné, konstatoval soudce.

Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí pražských úředníků, kteří zakázali demonstraci na podporu hesla „From the River to the See, Palestine will be free“. Demonstrace byla svolána na 5. prosince. Rozsudek není pravomocný.

Podle soudce je heslo o „svobodné Palestině od řeky k moři“ nutné posuzovat podle toho, kdo a s jakým záměrem ho používá. Soudce Štěpán Výborný po několikahodinovém jednání řekl:

Toto heslo může mít různé významy. Může mít význam genocidní, může mít význam nenávistný, může však mít také význam politicky akceptovatelný. Soud zdůrazňuje, že z tohoto hlediska je vždycky nejdůležitější hodnotit kontext daného ohlášeného shromáždění.

Demonstrace se měla konat v úterý 5. prosince před budovou Ministerstva vnitra. Úředníci ale několik dní předem shromáždění zakázali. Odůvodnili to odkazem na stanovisko Ministerstva vnitra, podle kterého používání tohoto hesla může být trestným činem. 

Demonstraci na podporu hesla svolal teolog a publicista Filip Outrata. Po jejím zákazu podal proti Magistrátu hlavního města Prahy žalobu. S rozhodnutím soudu i s jeho zdůvodněním je spokojený.

Spor o používání hesla trvá už několik měsíců. Vnitro v polovině listopadu napsalo v tiskové zprávě, že se zástupci ministerstva, policistů, Nejvyššího státního zastupitelství a pražského magistrátu shodli, že používání hesla „Od řeky k moři Palestina bude svobodná“ může být za určitých okolností trestným činem.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství jsou z historického hlediska možné různé výklady, přičemž ne všechny jsou spojené s nenávistí vůči Židům. Nicméně s ohledem na současný stav po útoku na Izrael ze 7. října vyvolává veřejné použití tohoto hesla podle NSZ důvodné podezření z podněcování nenávisti vůči židovskému národu.

ZDROJ (autor Vojtěch Gavriněv, redakčně kráceno)


Pozn. Naší Pravdy: Pro srovnání s ČR viz ZDE. A navíc, je známo Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Praze, že Hamás byl vytvořen izraelskými a americkými zpravodajskými službami jako protiváha Jásira Arafata (ZDROJ)? A vůbec, kdo umožnil útok Hamásu na Izrael (ZDE a ZDE)? Tož kdo je vlastně vinen? Izrael nebo Palestina?

Zdá se, že americký herec Hal Holbrook měl svatou pravdu, jenž se proslavil památným výrokem „Sleduj stopu peněz!“ (ZDROJ) Jinak řečeno, jen tak se dobereš pravdy!

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *