Táňa Savičevová, jedna z miliónu obětí obléhání Leningradu: dnes by se dožila 94 let

Taťána Nikolajevna Savičevová (23. ledna 1930 Dvorišči, Leningradská obl. – 1. července 1944, Šatki, Nižegorodská obl.) byla žákyně žijící v Leningradě, oběť blokády Leningradu v období Velké vlastenecké války, která si během blokády města vedla deník, ve kterém vedla zápisky o smrti svých nejbližších příbuzných (sestra, babička, strýcové, bratr, máma).

Táňa Savičevová se narodila 23. ledna 1930 jako nejmladší dítě pekaře Nikolaje Rodionoviče Savičeva a švadleny Mariji Ignatěvny Savičevové. Táňa měla dvě starší sestry – Jevgeniji (Žeňu) a Ninu a dva starší bratry Michaila a Leonida. Poté, co v roce 1936 zemřel její otec, starala se o pětičlennou rodinu hlavně její matka. I když dívku Táňu zachránili a převezli do nemocnice, skonala na TBC střev poč. července 1944 ve věku 14 let vlivem těžké podvýživy.

Léto roku 1941 rodina plánovala prožít na venkově, ale německý útok na SSSR 22. června zasáhl život celé země. Všichni z Tániny rodiny kromě Michaila, který už v té době opustil město, zůstali v Leningradě. Marija Ignatěvna pracovala v dílně, která šila vojenské uniformy, Leonid pracoval jako dělník v loděnicích, Žeňa pracovala v muničním závodě, Nina na stavbě obranných zařízení kolem města. Strýc Vasja a strýc Ljoša, bratři jejího otce – v civilu účetní, sloužili v jednotkách protiletecké obrany. Táňa, tehdy teprve 11letá, pomáhala při kopání zákopů a hašení zápalných bomb. Po určité době se její sestře Nině naskytla příležitost dostat se z obklíčeného města, o čemž však nestihla rodině zanechat žádnou zprávu. Proto se její příbuzní domnívali, že zemřela. Jako vzpomínku na sestru dostala Táňa od matky sestřin zápisník, který se později stal jejím „deníkem“. Předtím však měla jiný deník, do kterého si zapisovala důležité věci, co se udály v jejím životě. Během kruté zimy roku 1941 ho však obětovala a nechala ho shořet v pícce, když rodině nezbylo, čím by zatopili.


Školačka, která si od začátku obléhání Leningradu začala psát deník do sešitu. Téměř celá její rodina zemřela mezi prosincem 1941 a květnem 1942. Její deník obsahuje 9 stran, z nichž 6 obsahuje data úmrtí blízkých – maminky, babičky, sestry, bratra a dvou strýců.

Zůstal jí tak pouze tenký notes po zmizelé sestře, do kterého udělala první zápis 28. prosince 1941. Toho dne brzy ráno, jako vždy, odešla její sestra Žeňa na dvě směny do práce v továrně na výrobu min a už nikdy se nevrátila – zemřela přímo u soustruhu, na němž pracovala. Její organismus byl oslaben dlouhodobou podvýživou i darováním krve. Následující měsíc zemřela její babička Jevdokija Grigorjevna. Za další dva měsíce zemřel její bratr Leonid a v průběhu dvou následujících měsíců i oba strýcové a máma.

Zemdlenou Táňu objevili v bytě zanedlouho po smrti jejích posledních příbuzných příslušníci sanitární jednotky, kteří kontrolovali leningradské domy. V té době sotva žila. Krátce žila v dětském domě č. 48. Následně ji v létě 1942 spolu s dalšími sto čtyřiceti sirotky evakuovali z obleženého Leningradu do městečka Šatki v Nižegorodské oblasti. Přesto, že bylo o děti dobře postaráno, nedařilo se lékařům Táně pomoci. Na následky tuberkulózy, podvýživy a špatného duševního stavu zemřela 1. července 1944 v nemocnici ve městě Šatki.

Informace v jejím deníku však nebyly zcela pravdivé, protože nezemřeli všichni Savičevovi. Její starší sestra, Nina Savičevová, která se roku 1945 vrátila do Leningradu, našla v poškozeném bytě Tánin deník. Přežil také Michail, který byl během bojů na frontě těžce raněn a dlouho se zotavoval ze zranění.

Deník Táni Savičevové

Deník napsaný během blokády je velmi strohý, má pouze 9 stran. Je však autentickým svědectvím mladého člověka, odsuzuje válku a mluví o ohromných lidských ztrátách a těžkém strádání. Figuroval jako jeden z důkazů na Norimberském procesu proti nacistickým válečným zločincům. Z deníku:

28. prosince 1941 umřela Žeňa, ve 12:30 dopoledne
Babička umřela 25. ledna 1942, ve 3 hod odpoledne
Leonid umřel 17. března, o 5. ráno
Strýček Vasja umřel 13. dubna ve 2 hod v noci
Strýček Ljoša 10. května, ve 4 odpoledne
Máma — 13. května 1942, 7:30 ráno
Savičevovi umřeli
Umřeli všichni
Zůstala jenom Táňa

Taťána Nikolajevna Savičevová (12 let)

Tánin deník se dnes nachází v expozici petrohradského historického muzea, kopii lze také vidět v muzeu Leningradské blokády na Piskarevském památném hřbitově.

Hrob Táni Savičevové v Šatkách (Nižegorodská obl.)

V roce 1971 byla na její počest pojmenována planetka 2127 Tanya, kterou objevila na Krymské astrofyzikální observatoři Ljudmila Černychová. 31. května 1981 byl Táně na hřbitově v Šatkách postaven památník.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *