Názorové veletoče slovenského premiéra Roberta Fica: Ukrajina patří do EU i do NATO. Rusko je agresor, Donbas a Krym je ukrajinský, ne ruský.

Novinář slovenského deníku SME Jakub Filo vyzdvihuje, že slovenský premiér Robert Fico na jednání se svým ukrajinským protějškem de facto souhlasil, aby se Ukrajina stala členem Evropské unie a Severoatlantické aliance!

Navzdory svým dřívějším proklamacím Robert Fico odsoudil Rusko jako agresora a uznal územní celistvost Ukrajiny, včetně Donbasu a Krymu.

Ficovy názorové otočky si všiml i spolek Milion chvilek pro demokracii.

Slovenský premiér Robert Fico
názorově na Ukrajinu a na Rusko otočil!

Novinář Jakub Filo na online platformě X shrnuje schůzku, která proběhla mezi ukrajinským premiérem a slovenským premiérem:

Rozšiřme následující zásadní a důležité informace, aby se náhodou vláda nezapletla do proruské propagandy. Fico zcela změnil svoji rétoriku směrem k Rusku a Ukrajině. Deník SME je jedním z médií, která Fico často označuje za nepřátelská vůči jeho osobě a od svého zvolení premiérem s nimi přerušil jakýkoliv kontakt.

Premiéři Slovenska a Ukrajiny Fico a Šmyhal 11. dubna 2024 se setkali v Michalovcích. Na sousedovi nám záleží, vzkazuje Robert Fico Ukrajině.

Novinář Jakub Filo tvrdí, že toto všechno vyplývá z dokumentu, který Fico podepsal a nazývá se „PLÁN SPOLEČNÉHO POSTUPU MEZI UKRAJINOU A SLOVENSKEM“:

Robert Fico podporuje Zelenského mírový plán, Donbas a Krym považuje za ukrajinské, podporuje členství Ukrajiny v Evropské unii a v euroatlantických strukturách a chce další společná jednání vlád s Ukrajinou. To je hlavní politický závěr čtvrtečního jednání slovenské a ukrajinské vlády.

V tomto oficiálním dokumentu se konkrétně píše, že:

Slovenská republika podporuje svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny a respektování práva svobodně si zvolit svou budoucnost, včetně plnohodnotného členství v evropském a euroatlantickém společenství.

Slovensko bude i nadále pokračovat ve své politice neuznávání pokusu Ruské federace o anexi Autonomní republiky Krym a města Sevastopol, jakož i částí Doněcké, Chersonské, Luhanské a Záporožské oblasti Ukrajiny.

V dokumentu, který slovenský premiér podepsal, dále stojí:

Slovensko odsuzuje porušování mezinárodního práva ze strany Ruské federace prostřednictvím nezákonné, neoprávněné a nevyprovokované útočné války proti Ukrajině, která podkopala základy mezinárodního řádu založeného na pravidlech.

Slovenská republika je připravena se i nadále podílet na realizaci mírové formule ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a na nadcházejícím Globálním mírovém summitu.

Tato „mírová formule“ podle Jakuba Fila znamená stažení ruských vojsk z území Ukrajiny, navrácení všech území a zaručení suverenity před rokem 2014 včetně Donbasu a Krymu a válečné reparace ze strany Ruska. Novinář Jakub Filo dodává:

Je skvělé, že Robert Fico plně podpořil úsilí Volodymyra Zelenského o mír a euroatlantickou integraci. V dokumentu není jasně specifikováno, co je míněno euroatlantickým společenstvím, ale běžně se tak označuje NATO. Konkrétně se zmiňuje Evropská unie.

Je podle něj také skvělé, že slovenské polostátní zbrojovky nadále vyvážejí zbraně na Ukrajinu, vyrábějí munici, vyrábějí objednané dělostřelecké systémy Zuzana a že se vláda zavázala dodat Ukrajině další odminovací komplety Božena.

Novinář deníku SME dodává, že Fico směrem ke svým voličům dlouhodobě tvrdí zcela něco jiného, než nyní s ukrajinskou stranou podepsal.

Ficova vláda má trochu problém se strategickou komunikací a dosud se nenaučila správně komunikovat důležité strategické dokumenty a postoje svým voličům. Pomozme jí proto a rozšiřme následující zásadní a důležité informace, aby se náhodou nezapletla do proruské propagandy.

Toho si všímá i spolek Milion chvilek, který to označil za Ficovo názorové otočení:


Milion chvilek pro demokracii napsal:

Úspěšné setkání? Robert Fico po návštěvě ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala otočil, podporuje teď Ukrajinu. Ve společném prohlášení, které premiéři podepsali, uznává Fico územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny, podporuje Zelenského plán a Rusko označuje za agresora porušujícího mezinárodní právo.

Ještě před pár měsíci přitom slovenský premiér Robert Fico tvrdil, že Ukrajina není suverénním státem, zmítá se ve vlivu USA, válku s Ruskem sama vyprovokovala a měla by se vzdát Donbasu a Krymu ve prospěch Ruska. Teď ještě kdyby pan premiér odvolal útoky na nezávislá média a neziskové organizace, kterými se oháněl začátkem tohoto týdne, a mohli bychom si oddechnout.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *