Raketa těžké třídy Angara-A5 odstartovala z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě v předvečer 63. výročí Gagarinova památného letu (video)

Mezinárodní den kosmonautiky (International Day of Human Space Flight), se slaví každý rok 12. dubna. Od roku 1962 se tento den slaví jako Den kosmonautiky v Rusku.

V roce 2011 byl 12. duben vyhlášen jako mezinárodní den, na oslavu začátku vesmírné éry pro lidstvo.

První pilotovaný let do vesmíru uskutečnil 12. dubna 1961 sovětský kosmonaut Jurij Gagarin (podrobněji ZDE a ZDE). Gagarin obkroužil Zemi za 1 hodinu a 48 minut na palubě kosmické lodi Vostok 1. Gagarinův let otevřel novou éru v historii průzkumu vesmíru a Gagarin se stal slavnou postavou na celém světě. Hlavní noviny po celém světě publikovaly jeho životopis a podrobnosti o jeho letu. Později byl jmenován Hrdinou Sovětského svazu.

Pamětní mince „50 let prvního letu člověka do vesmíru“ vydaná v Rusku v r. 2011

V Moskvě v současné době se koná připomínková slavnost ve městě Koroljov, nedaleko Gagarinovy sochy. Účastníci pak pokračují na Rudé náměstí na návštěvu Gagarinova hrobu, a poté na ulici Kosmonautů v blízkosti Památníku pokořitelů kosmu. Slavnosti jsou uzavřeny návštěvou Novoděvičího hřbitova.

Od roku 2001 se 12. dubna ve Spojených státech slaví Noc Jurije Gagarina, ta se rychle rozšířila do celého světa.

Noc Jurije Gagarina (Yuri’s Night, také World’s Space party, rusky Юрьева ночь) je mezinárodní oslava, slavená 12. dubna ve výroční den prvního kosmického letu člověka – letu Jurije Gagarina. Cílem akce je popularizace kosmonautiky a kosmických letů a výzkumů.

Noc Jurije Gagarina se poprvé slavila ve Spojených státech v roce 2001, ke 40. výročí Gagarinova letu.

„Noc“ se rychle rozšířila do celého světa, roku 2004 se uskutečnilo 75 akcí v 34 zemích. V dalších letech se zúčastnili i někteří kosmonauti – Richard Garriott a Saližan Šaripov. Roku 2011 proběhlo 427 setkání v 70 zemích světa, poprvé i v České republice. Akci z oběžné dráhy Země pozdravila posádka (Expedice 27) Mezinárodní vesmírné stanice.


Raketa těžké třídy Angara-A5 odstartovala
z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě
v předvečer 63. výročí Gagarinova památného letu

Start první letové rakety Angara-A5 s horním stupněm Orion z kosmodromu Vostočnyj poblíž Tichého oceánu na ruském Dálném východě dne 11.4.2024.

Generální ředitel Roskosmosu Jurij Borisov označil start rakety Angara-A5 za obrovskou událost v životě celého Ruska. Start první letové rakety Angara-A5 s horním stupněm Orion z kosmodromu Vostočnyj proběhl včera, 11. dubna 2024, v předvečer 63. výročí letu Jurije Gagarina:

Dnešní start, který jste provedli vašima rukama, je obrovskou událostí pro nás všechny i ​​pro celou zemi, řekl a poblahopřál startující posádce po prvním startu rakety Angara-A5 z Vostočného.

Všichni zaměstnanci průmyslu, kteří se podíleli na přípravách startu na pozadí dvou zrušení startu, se podle něj „nevzdali a promyšleně vyřešili všechny nedostatky“, díky čemuž byl start úspěšný. Ředitel Roskosmosu Borisov dodal:

Doufám, že jsme dnes zahájili nový milník ve vývoji naší kosmonautiky. Tato raketa by měla mít dobrou budoucnost.

Generální konstruktér Ruské federace pro pilotované programy Vladimír Solovjov zase dodal, že Angara bude brzy využita z kosmodromu Vostočnyj v zájmu ruského pilotovaného programu.

Generální ředitel Chruničevova centra (kde se tato raketa vyrábí) Alexej Varočko poděkoval továrním dělníkům a celé spolupráci veškerého týmu a zdůraznil, že práce byla „odvedena skvěle“.

První start těžké rakety Angara-A5 z Vostočného se uskutečnil 11. dubna ve 12:00 moskevského času. Původně byl plánován na 9. dubna, ale byl zrušen dvě minuty před startem kvůli poruše tlakového systému nádrže okysličovadla centrálního bloku rakety. V náhradním termínu 10. dubna se start opět neuskutečnil, tentokrát došlo k poruše v systému řízení startování motoru. Raketu ponechali na odpalovací rampě a rozhodli se, že 11. dubna zkusí odstartovat ve stejnou dobu.

Ruská těžká nosná raketa ANGARA-5,
určená mj. pro budoucí ruské lety na Měsíc.
Doprava rakety z montážní haly na nedaleký kosmodrom VOSTOČNYJ na ruském Dálném východě:

Úspěšný start těžké rakety ANGARA-5 z kosmodromu
Vostočnyj poblíž Tichého oceánu dne 11. dubna 2024:

Předchozí start těžké rakety ANGARA-5 z ruského kosmodromu Pleseck v evropské části Ruska.
Jednalo se
o působivý noční start 27. prosince 2021:

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Dějiny a současnost, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *