Nikolaj Bondarenko: Jací že to hlodavci prožrali hráz?

SOCIÁLNÍ KRONIKA

Obyvatelé regionu Orenburg přišli na spontánní shromáždění. Spontánnost je navíc v tomto případě nutno chápat nejen jako vynucenou a náhlou povahu této protestní akce, a vlastně také jako živel sám o sobě a také jako nedbalost úřadů.

Občané žijící v Orsku, kteří trpěli povodní, pobouřeni výší plateb za ztracený majetek, vyšli na hlavní ulici, jednu z těch, které se jako zázrakem nedostaly pod vodu.

Vyjádření dozorového úřadu je varováním, že za žádných okolností se nelze uchylovat ke krajnostem a pořádat nepovolené veřejné akce, protože by to mohlo vést k některým následkům, včetně správní detence. Výkřiky přes megafon: „Rozejděte se!“, „To je všechno nezákonné!“ … Poslyšte, dobří pánové, kam by ti lidé měli jít? Nic jim nezůstalo, nemají domov – ten byl odplaven vinou vaší vlády. A když najednou někdo vyhrožuje, že vás na 15 dní odveze, tak je to pro mnohé občany opravdu východisko – alespoň nějaká střecha nad hlavou…

Nikolaj Bondarenko (* 3.6.1985, Saratov, SSSR): ruský opoziční politik a veřejný činitel. Poslanec Saratovské regionální dumy (2017-2022). Člen KSRF, kandidát na člena ÚV KSRF (od 2021), tajemník Saratovského krajského výboru KSRF. Tvůrce opozičního youtube kanálu „Deník poslance“. Velký věhlas získal díky svému veřejně ostře negativnímu postoji k důchodové Putinově reformě a sporu s ministryní práce v Saratovské oblasti Natálií Sokolovou, která obhajovala názor, že ruskému důchodci stačí k životu na 1 měsíc 3500 rublů (900 Kč). Nikolaj Bondarenko měsíc žil za tyto peníze, aby ruskému národu vysílal průběh experimentu na sociální síti. Tento spor nakonec vedl k odvolání regionálního ministra. Od 5. května 2018 vede svůj YouTube kanál „Deník poslance„.

Starosta města vyšel k demonstrantům. Řekl, že ve skutečnosti není možné zastavit vodu. Páni, nejdřív říkali: Všechno je v pořádku, všechno máme pod kontrolou. A když zaburácel: „Vlastně to nemohlo dopadnout jinak…“

To všechno mu samozřejmě lidé připomněli, řekli mu vše potřebné… Nakonec byla iniciativní skupina pozvána dovnitř, do kanceláře starosty. Lidé se nerozprchli a byli dost vytrvalí. Dokonce s nimi pohovořil i gubernátor Denis Pasler. Spořádaným tónem řekl, že ti, kdo s ním chtějí besedovat, by měli okamžitě odložit své telefony. Lidé ho ale odmítli…

Víte, jakou frází začal dialog s oběťmi – zástupci iniciativní skupiny?

„Netřeba předstírat, že jste tady ti, které to nejvíc postihlo!“

Představte si, sedí nahoře s tučnými platy, s kancelářemi úspěšných podnikatelů a vyprávějí těm, kteří přišli o domov, kteří se prostě nemají kam vrátit, jejichž majetek spláchlo do pekla… A tu se ukazuje, že tu nejsou ti, které to nejvíc postihlo!

Ale to je všechno vlastně jen sranda. Ředitel dodavatelské společnosti, která postavila tuto přehradu za miliardu rublů, řekl následující:

Hlodavci mohli tuto hráz prokousat, prožrat se skrz ni a touto dírou mohla protéct voda do vašich domovů.

Hlodavci! Hlodavci se prokousali přehradou za miliardu rublů!… Za jaké osly považují vás a mě, obyčejné občany, všechny obyvatele naší země, když se snaží krýt zadky takovými výmluvami!… To všechno je vina hlodavců! Za všechno můžou žížaly!…

Kromě kritiky úřadů a výkřiků „Hanba!“, které občané skandovali na ústředním náměstí, lidé zaznamenali výzvu k prezidentovi, v níž prezidenta žádali o pomoc. Tady v takových případech vždy pociťuji nesoulad, rozpaky. V roce 2021 prezident Putin podepsal zákon, který vyžaduje, aby lidé opustili nouzovou zónu, pokud úřady vyhlásí evakuaci. Opusťte evakuační zónu sami! Úřady vyhlašují evakuaci, teoreticky by na to měly být vyčleněny peníze, měla by být doprava, měly by být nějaké výdaje na vodu a jídlo, aby bylo možné evakuovat lidi. A místní úřady říkají: „Nikdo za vás nebude utrácet peníze, vy sami se musíte evakuovat.“ Až včetně odpovědnosti v případě porušení tohoto příkazu. V tomto případě bohužel lidé na tyto věci zapomněli…

Pojďme ještě spekulovat

Bytí určuje vědomí. K masové aktivitě dochází, když je zhoršení potřeb a nouze občanů vyšší než obvykle. Stále je tak trochu zajímalo téma ohrožení naší suverenity, ale ve chvíli, kdy přišli o všechno, ve chvíli, kdy už nemohli vydržet, utáhnout si opasky a doufat v nejlepší, taková šance prostě nebyla. Odešli, najednou se začali zajímat o politiku a začali hodnotit, co úřady dělají, jak moc se o ně starají. Ano, nedorostlo to do bodu, kdy lidé viděli celý obrázek. Ale opakuji, bytí určuje vědomí, a ne naopak.

A lidé se o politiku začnou zajímat až ve chvíli, kdy jim to vadí natolik, že to nemohou tolerovat jinak. Neplatí to například pro povodně nebo požáry, které u nás budou za pár měsíců, tradičně shoří tisíce a milióny hektarů a pak o pár měsíců později, až přijde topná sezóna, kotelny selžou a tisíce lidí umrznou. Takový je fakt přežití! Ve chvíli, kdy se to skutečně dotkne lidí, když se to stane masově, tehdy se lidé teprve začnou zajímat o politiku.

Proto v těchto vypjatých chvílích musíme být vy i já co nejaktivnější a co nejgramotněji ukazovat lidem na příčinu jejich problémů.

Říci, že tyto hrozné, škodlivé věci se budou dít znovu, pokud nedosáhneme zásadních kvalitativních změn v naší zemi, v naší společnosti, přerozdělení zdrojů z kapes místních králů v zájmu obyvatel, k potřebám lidí. Aby se přehrady nestavěly proto, aby si nějaký místní magnát strčil do kapsy miliardu navíc, ale aby byli lidé v bezpečí. Jde o uspokojování potřeb společnosti prostřednictvím získávání těchto služeb a řešení těch úkolů, které jsou prvotní.

Jinak budeme navždy klamáni a sebeklamáni, dokud neuvidíme a nepochopíme zájmy lidí…

Bojujte za svá práva!

ZDROJ: (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *