Prof. Valentin Katasonov: Proč rubl oslabuje?

10. dubna vystoupila ve Státní dumě šéfka ruské centrobanky (CB RF) Elvíra Nabiullinová se zprávou o práci CB RF pro rok 2023.

Dokument byl dříve projednáván ve všech frakcích a příslušných výborech dolní komory parlamentu. Při přípravě zprávy vedli poslanci konzultace s vedením centrální banky.

Ředitelka Centrální banky Ruské federace Elvíra Nabiullinová. Stala se první ženou v čele Centrální banky země, která vstoupila do G8. Ruský prezident Vladimír Putin ji jmenoval již třikrát.

Zpráva Elvíry Nabiullinové obsahovala analýzu stavu ruské ekonomiky, finančního trhu, platební bilance, národního platebního systému a údaje o ročních finančních výkazech.

Projev se zaměřil na ospravedlnění liberální politiky zpřísňování měnových poměrů a vztahů. Zvýšení úrokové sazby CB podle Elvíry Nabiullinové umožnilo snížit inflaci přibližně na 6 %, jejím vrcholem Rusko již prošlo. Když inflace výrazně klesne, centrobanka podle ní začne snižovat úrokovou sazbu.

Stojí za zmínku, že tato politika CB RF, zaměřená na zvýšení úrokové sazby a ukončení rozvoje národního hospodářství, vyvolala nejednou více než oprávněnou kritiku ze strany různých politických a společenských sil. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE)

Redakce čtenářům webu „Sovětské Rusko“ nabízí, aby se seznámili s materiálem připraveným jedním z jeho autorů – profesorem Valentinem Katasonovem. V něm uvádí svůj pohled na „efektivitu“ centrální banky pod vedením Elvíry Nabiullinové.

Proč rubl za Elvíry Nabiullinové oslabuje?

V období, kdy se šéfkou centrální banky stala Elvíra Nabiullinová, lze samozřejmě hovořit o oslabení rublu. Loni například jeden dolar měl cenu 100 rublů. S čím to lze propojit?

Centrální banka před Nabiullinovou

Doktor ekonomických věd Valentin Katasonov připomněl, že před Elvírou Nabiullinovou se vedení centrální banky domnívalo, že je nutné se zaměřit na kurs rublu. Co to znamená? To znamená, že pokud kurs začne oslabovat, centrální banka provádí devizové intervence, aby zabránila oslabení rublu.

Mnoho Rusů si pamatuje, že před Elvírou Nabiullinovou stál dolar asi 30 rublů. Někdy to bylo trochu víc; Stalo se, že to bylo o něco méně. Ale hlavní je, že kurs byl stabilní, rubl byl skutečně chráněn.

Ve skutečnosti by tomu tak mělo být i doposud, protože zákon „O centrální bance“ jasně říká, že hlavním úkolem centrální banky je zajistit stabilitu rublu. O nějaké stabilitě rublu v současnosti však nelze mluvit, když se kurs neustále mění.

Nabiullinová jako šéfka centrální banky

Akademik Sergej Glazjev

Valentin Katasonov uvedl, že Elvíra Nabiullinová se stala šéfkou centrální banky v roce 2013. Zpočátku se věřilo, že by se akademik Sergej Glazjev mohl stát šéfem centrální banky, a to by bylo správné personální jmenování, je si jistý Katasonov.

Protože Sergej Glazjev je zastáncem protekcionismu, centrální banka by pod jeho řízením nejen chránila rubl, ale také by zajistila ekonomický růst. Glazjev obhajuje levné půjčky pro průmysl. Ale bohužel, Nabiullinová byla nakonec jmenována.

Pozn. Naší Pravdy: byla jmenována již třikrát po sobě V. Putinem, což, třeba podtrhnout, v Rusku nikdo nezdůrazňuje. Proč? Aby národ nepochopil, odkud vítr fičí.

Proč bylo zpočátku mnoho kritiků tohoto rozhodnutí? Důvodem je, že Elvíra Nabiullinová je stejně smýšlející osobou jako i Jegor Gajdar, Anatolij Čubajs a další jim podobně smýšlející postavy 90. let.

Už v 90. letech pracovala ve vládě, pracovala na privatizaci a dalších radikálních reformách té doby. Hlavní je, že se zasazuje o minimalizaci role státu v ekonomice, tedy fakticky o oslabení státu. Tudíž vyvstává otázka: nakolik je správné rozhodnutí jmenovat takového člověka na post šéfa centrální banky? (Pozn. Naší Pravdy: dokonce i prof. Katasonov se bojí to říci nahlas, tedy, že likvidátorka ruské ekonomiky Nabiullinová byla jmenována již třikrát po sobě V. Putinem, jinak řečeno, ona nikdy nebyla nikým volena!

Zhroucení rublu

Valentin Katasonov řekl, že rubl se zhroutil v roce 2014. Proč se to stalo? Z toho důvodu, že Elvíra Nabiullinová odmítla bránit rubl. To znamená, že řekla, že nejlepší možností je tržní nebo plovoucí směnný kurz rublu.

To znamená, že „světový trh“ může určovat směnný kurs ruské národní měny. Z hlediska globalismu je to samozřejmě správné rozhodnutí. Ale odpovídá to zájmům Ruska?

Katasonov zdůraznil, že toto rozhodnutí vždy kritizoval; mnoho ruských ekonomů se proti tomuto přístupu postavilo, ale Elvíra Nabiullinová věří, že k plovoucímu směnnému kursu neexistuje žádná alternativa. Ano, a právě proto toto rozhodnutí podporuje i MMF.

100 rublů za dolar

Valentin Katasonov řekl, že v důsledku toho tato politika vedla k tomu, že v loňském roce začal dolar stát 100 rublů. V tuto chvíli není situace o mnoho lepší, to znamená, že dolar stojí 92,5 rublů.

A co to znamená? Skutečnost, že Elvíra Nabiullinová odmítá přehodnotit své názory, stále věří, že směnný kurs rublu by měl být pohyblivý, že směnný kurs rublu by měl určovat „světový trh“.

Ale v moderních podmínkách je jasné, že situace je složitá a spoléhat se na „světový trh“ není úplně rozumné. Mnohem rozumnější je jednat v národních zájmech a chránit směnný kurs rublu, jak se domnívá Katasonov.

Existuje nějaký důvod se domnívat, že Elvíra Nabiullinová změní svůj přístup? Ne, takové důvody neexistují. Je přesvědčena, že díky tržnímu přístupu je možné účinně bojovat s inflací, ale zároveň, pokud začnete ekonomiku regulovat, pokud stát bude mít na ekonomiku větší vliv, pak se inflace zvýší.

ZDROJ: (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika, Z Ruska se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *