Marek Řezanka: Zuzana a bakalář

V pořadu pro televizi A11 Zuzana Bubílková poté, co Petr Drulák vyhrál u soudu, pronesla: „Lipavský teď řeší, co s tím, protože Drulák chce zpět na ministerstvo, kde ho Lipavský znovu nechce. Víte, že tohle tomuto zanícenému Pirátovi Lipavskému přeju?

Zuzana Bubílková dodala, že se dneska vyhazov kvůli „vládě nepohodlným“ názorům schovává za „propuštění pro nadbytečnost“. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil tato slova za lež, a žádá omluvu.

„Ministr Jan Lipavský se ohrazuje proti lživému tvrzení moderátorky Zuzany Bubílkové v pořadu Dobrý večer s A11, že vyhodil Petra Druláka z ministerstva zahraničí po jeho výrocích o mírovém jednání s Ruskem. Pan Drulák není zaměstnancem od 31. ledna 2020, tedy více než rok a půl před nástupem pana ministra do funkce. Pan ministr nedisponuje strojem času“, sdělil Právu a Novinkám mluvčí resortu Daniel Drake s tím, že Lipavský požaduje po Bubílkové uvedení jejích tvrzení na pravou míru v dalším dílu pořadu.

Nehoráznost a drzost bakaláře Lipavského nezná mezí. Přibližme si tedy základní fakta kauzy Petra Druláka:

Bývalého velvyslance ve Francii Petra Druláka propustili z postu seniorního výzkumníka v Ústavu mezinárodních vztahů (dále ÚMV) začátkem ledna 2023. ÚMV spadá pod Ministerstvo zahraničí, které pana Druláka dlouhodobě vinilo, že místo bádání nahrává ruské propagandě. Tou dobou byl ministrem zahraničí Jan Lipavský, který nejenže nedisponuje strojem času, ale jak vidno, ani pamětí.

Koncem března 2024 Petr Drulák definitivně vyhrává svůj spor – výpověď z ÚMV je neplatná. Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud.

Nelze se divit, že se bakalář Lipavský k tomuto fiasku nehlásí. Je to totiž jeho veliká prohra, která v plné šíři odhaluje jeho diletantství a jeho nekompetentnost. Vymlouvat se však, že v dobu vyhazovu Petra Druláka z ÚMV nebyl ministrem, je ubohé.

Nejenže se mu Zuzana Bubílková nemá co omlouvat, ale může ho ještě více zesměšnit (Například by pan Lipavský se svým kamarádem Joem Bidenem, který si pro změnu plete Island s Irskem, Ukrajinu s Afghánistánem a Irákem – a nepoznává své rodinné příslušníky, když si spletl vnučku s mrtvým synem, mohli založit klub Alzheimer pro velmi bystré politiky). Neboť někdo takový skutečně nemá v roli ministra zahraničních věcí co pohledávat.

Petr Drulák svou kauzu podrobně vysvětloval, což snad Zuzaně Bubílkové neuniklo.

V Ústavu mezinárodních vztahů, který v minulosti pomáhal spoluutvářet, narazil kvůli kauze Vrbětice. „Tam jsem říkal, že oni nám neříkají celou pravdu. Něco nám zatajují. Je tu pár otázek, na které nám nejsou schopni odpovědět. A to se vyloženě na ten Ústav mezinárodních vztahů obrátili z ministerstva zahraničí, aby si mě nějak disciplinovali“, odhalil pozadí svého vyhazovu Petr Drulák. Ten zrál dlouhodobě – a uzrál po jeho postoji ke konfliktu na Ukrajině:

Já jsem měl zase trochu jiný pohled na tu Ukrajinu než ten, který byl prezentován a ten tlak na Ústav mezinárodních vztahů z ministerstva zahraničních věcí se znásobil. Znásobil se. Říkali, že není možné, abych takto vystupoval v médiích, kde jsem zase zpochybňoval tu oficiální verzi. Upozorňoval jsem na to, co se v roce 2014 stalo na Majdanu. Na to, že Ukrajina není vojensky připravena, že prakticky není schopna Rusko porazit. Upozorňoval jsem i na americké souvislosti. Na zkorumpovanost Bidenova klanu. Že v podstatě není jen Joe Biden, ale že existuje i jakýsi antiBiden, Hunter Biden, tedy jeho syn, který je zapleten do celé řady špinavých kšeftů na Ukrajině.

O tom jsem mluvil a ministerstvo zahraničí se tehdy začalo chovat dost zběsile. To mám jenom z druhé ruky. A ústav mě na žádost ministerstva zahraničí pohnal před etickou komisi. A etická komise řekla, že to, co říkám, je sice na hraně, ale že neporušuju zásady ústavu. Dostal jsem také vytýkací dopisy od ředitele, a to už jsem trochu zbystřil, protože to už může znamenat, že jde člověku o místo. Vytýkací dopis je součástí nějakého procesu.

Oni mi vyčítali, že opakuju věci, které říká ruský prezident Vladimir Putin. Ale co když čas od času ten Putin říká pravdu?

Drulák je osobně přesvědčen, že šlo o tlak, který vzešel z vyšších míst, konkrétně od pirátského vedení ministerstva. Resort zahraničí ve vládě Petra Fialy (ODS) vede pirát Jan Lipavský. Petr Drulák dostal další vytýkací dopis, a to už si začal hledat advokáta. S pomocí současné senátorky Janou Zwyrtek Hamplovou žaloval vytýkací dopisy. V této větvi prý sice prohráli, ale on se odvolal k vyšším instancím, které podle Druláka mohou mít vyšší nadhled.

To, že bakalář Lipavský požaduje po Zuzaně Bubílkové omluvu, lze pokládat za nepřiměřený nátlak. Ona se nemá za co omlouvat. Uvedla fakta, která lze prokázat. Otázkou je, zda ve vzduchu nevisí výhružka, že pokud se veřejně neomluví, tak si již v médiích veřejně příliš nezatančí. Toto by byl vzkaz velice nebezpečný – a děsivý.

Není to totiž Zuzana Bubílková, kdo by měl ve své funkci skončit, ale totalitářsky se chovající ministr, který dnes a denně prokazuje, proč se ministrem nikdy stát neměl.


To se máme…

Pravda? Zase máme časy,
kdy se špitá potají.
Kdo ji řekne, toho asi
brzy někam schovají…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *