Erik Best: Vytvoří si Češi z Íránu nového nepřítele?

Americká ministryně financí Janet Yellenová se právě vrátila z Číny a německý kancléř Olaf Scholz tam je nyní, ale poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar byl českými názorovými vůdci pranýřován za setkání s čínským ministrem zahraničí Wang Iem 2. listopadu.

Ti, kdo hýbou veřejnou debatou, od Čechů očekávají, že budou vůči svým protivníkům ještě tvrdší než ti, kteří určují západní zahraniční politiku. Spojené státy v reakci na víkendový útok Íránu vyzývají Izrael ke zdrženlivosti, čeští představitelé (Petr FialaMarian Jurečka) však naopak zdůrazňují právo Izraele nadále se bránit. Pojar na konferenci Aspen Institute dne 16. listopadu řekl, že pokud se Íránci rozhodnou rozšířit válku na Blízkém východě, uvidíme, kolik problémů to v Evropě způsobí. Jeho myšlenkou bylo nabádat Čínu, aby uplatňovala svůj vliv na Teherán. Podle Pojara musíme být realisté, pokud jde o to, co se ve světě děje, a také ohledně karet, které máme v ruce. Místo toho to vypadá, že Češi hodlají přidat Írán na seznam svých nepřátel.

O autorovi podrobněji ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *