Marek Řezanka: Stačilo (video)

Odpověď na zrůdnost

Volby do Evropského parlamentu mohou mít význam pro ty z nás, kterým na naší politické scéně chybí silná levicově orientovaná strana, která se vymezuje vůči stávajícímu systému.

Sociální demokracie se zcela zdiskreditovala – a v současnosti ji můžeme pokládat za politicky mrtvou bez šance na zmrtvýchvstání.

Její místo by možná mohla do značné míry obsadit koalice STAČILO!, která kloubí dohromady to nejlepší z ČSSD i KSČM. Je to subjekt, v jehož čele najdeme hned tři významné ženy, z nichž dvě jsou zkušené političky. Koalice STAČILO! je tvořena KSČM, SD-SN, ČSNS a dalšími osobnostmi. Její program je jasný a přímočarý. Mezi jeho hlavní body patří důraz na mír a sociální smír, což jsou pilíře, na nichž měla Evropská unie stát.

Koalice STAČILO! odmítá další podporu eskalace války na Ukrajině, vystupuje proti ilegální migraci a migračnímu paktu, vymezuje se proti asociálním krokům spojeným s projektem Green Deal. Z pozitivních kroků zmiňme zajištění dostupné zdravotní péče pro všechny, zemědělské a potravinové soběstačnosti či efektivní sociální politiku s garancí důstojné minimální mzdy.

Nepřehlédnutelné trio osobností

Ony tří výrazné ženy, které stojí v čele této volební koalice, jsou: Kateřina Konečná (KSČM), Jana Turoňová a Petra Rédová.

Kateřina Konečná je od poloviny října poslankyní Evropského parlamentu. Má tedy s evropskou politikou bohaté zkušenosti – a rozhodně ji nikdo nemůže označit za nedemokratickou, aniž by se jednalo o pouhou prázdnou nálepku a urážku.

Jana Turoňová je právničkou a odbornicí na mediaci v rámci soudních sporů. V roce 2019 vstoupila do ČSSD, kde působila v ústřední odborné právní komisi. V červnu 2023 byla z ČSSD vyloučena, neboť v davu šedých myší vybočovala jako výrazná osobnost. Jana Turoňová je rovněž pojítkem se spolkem Svatopluk, který usiluje o obrodu naší společnosti a politické scény – a který se vymezuje vůči takzvanému extremistickému liberálnímu středu, jenž čím dál více směřuje k totalitním praktikám.


Trialog na téma indoktrinace českého školství
Změny ve vzdělávacím systému: Kam směřují?
Uvádí Jana Turoňová

V úterý 30. dubna se v Brně diskutovalo o očekáváních od voleb do Evropského parlamentu s Janou Turoňovou, Michalem Semínem, Zdeňkem Koudelkou a Tomášem Doležalem. Vyplynulo, že k volbám je třeba především jít, bez ohledu na míru skepse k EU, protože do evropského prostoru patříme. Nacházejíce se na křižovatce, volby budou referendem jak o naší vládě, tak o míru a směřování Evropy jako celku.


Petra Rédová podepsala Chartu 2022, a od roku 2023 spolupracuje s Danielem Sterzikem, což je bezesporu jeden z nejcharizmatičtějších představitelů protivládního a proti systémového odporu zdola. Petra Rédová pravidelně propůjčuje jeho textům svůj hlas – a pomáhá je tak šířit. Jejím cílem je změnit politický a sociální systém v České republice, aby lidé žili důstojně, a aby staří lidé za svoji celoživotní práci netřeli bídu s nouzí.

Nezapomínejme na důchody

Na tomto místě bychom se mohli pozastavit nad vládní důchodovou „reformou“, která je přesným opakem vize o důstojném životu ve stáří. Co se důchodové problematiky týče, může alternativní scéna čerpat mnohé od docenta Radima Valenčíka.

Jestliže Petra Pavla zajímá, jak by mohla vypadat alternativa k vládní důchodové reformě, mohl by si místo politiků ANO pozvat právě Radima Valenčíka, který má konkrétní představu, jak by koncepce alternativní ekonomicko-politicky proveditelné důchodové reformy měla vypadat, a který usiluje o pěstování funkční alternativní vize, která by nahradila současný kolabující systém.

Nejsou zde jenom ženy…

Koalice STAČILO! rozhodně nenabízí prázdná hesla a laciné výkřiky. Její potenciál tkví v poměrně širokém rozkročení, kdy oslovuje celou řadu odborníků v různých oblastech.

JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D. je český právník a vysokoškolský pedagog, specializující se na oblast vztahů práva a zdravotnictví.

Ondřej Dostál je právník, jenž v průběhu pandemie covid-19 soudně napadal zákonnost vydávaných omezení. V březnu a dubnu 2023 vystoupil jako řečník na protivládních demonstracích. Ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2024 kandiduje za subjekt Spojení demokraté – sdružení nezávislých (SD-SN) na druhém místě na kandidátce STAČILO!

Zapomenout bychom v žádném případě neměli na Milana Krajču, viceprezidenta Světové rady míru, autora několika knih a místopředsedu KSČM. Jedná se o mírového aktivistu a publicistu, a další z čelných tváří STAČILO!

Někomu zde vadí opozice…

To, že koalice STAČILO! není bezobsažným obalem, ale že může oslovit mnoho občanů, zjistíme i z reakcí jejích politických odpůrců. A jak si názorně ukážeme, jedná se o reakce mimořádně hysterické až fanatické:

V obci Starý Plzenec měla být beseda s „dvojkou“ volebního uskupení STAČILO! do eurovoleb JUDr. Ondřejem Dostálem. Likvidátor zařízení, které vlastní město, celou akci zakázal, a to dva dny před plánovaným setkáním s občany. Rovněž se prezentoval mimořádně vulgárním slovníkem, který jsme si již zvykli, že je přímo symbolický pro ty, kdo si zakládají na tom, že jsou „slušní“.

Ten malý člověk s totalitními praktikami se jmenuje Viktor Švantner. Opozici onálepkoval jako „dezoláty a rudohnědou koalici“. Vzorem mu byl patrně Jan Hřebejk, který se nesmířil s vítězstvím Miloše Zemana – a do éteru vypustil, že:

„Rudá a hnědá prasata táhnou Zemana na Hrad.“

Ano, takto vulgární je slovník těch takzvaně „slušných“. O jejich přístupu k demokracii ani nemluvě.

Kdo je rakovinou demokracie?

Neskutečně odporným aktem je status Pavla Novotného, v němž zaútočil na Felixe Slováčka kvůli tomu, že volí jinak nežli on (podporuje koalici STAČILO!), a neopomněl přitom zmínit rakovinu jeho dcery, což vyznělo nechutně, arogantně a především hloupě. Za zmínku stojí, že Novotný má blízko jak k Petrovi Fialovi, tak Petrovi Pavlovi.

PhDr. Josef Skála v reakci na výrok
Řeporyjce Novotného překračující všecky meze:

Nevšiml jsem si, že by Pavel Novotný měl lékařské vzdělání. Přesto veřejně na adresu člověka bojujícího s rakovinou napsal, že nemá žádnou šanci. Tím člověkem je Anička Slováčková, která veškeré zbytky své energie soustředí na boj se zákeřnou chorobou. Raději ani nechci vědět, jakou morální zrůdou musí jedinec být, aby takto cynicky bral člověku bojujícímu o život poslední víru a naději. Novotný holt nezapře, že byl a je bulvární novinář, který v červenci 2013 na adresu Ivety Bartošové uvedl: „Samozřejmě, my ji skutečně zabijeme.“ Tím my myslil bulvární novináře, kteří parazitují na neštěstí druhých – a vydělávají na něm.

A proč Novotný překročil všechny myslitelné hranice lidskosti? Protože nesnese, že někdo jiný má jiný politický názor než on, a podporuje někoho jiného než stávající vládní strany. Novotný pošlapává samotné základy demokracie a svobodné volby. Současně nám nastavuje zrcadlo hodnot ODS a dalších vládních stran. Jak již bylo uvedeno, v minulosti se k Novotnému hlásili mnozí vládní politici, a špičkou ledovce jsou premiér Fiala a prezident republiky Pavel.

Novotného bych neváhal nazvat rakovinou demokracie. Je totiž symbolem zastrašování a bojůvek – a v mnohém nám nepříjemným způsobem připomíná atmosféru třicátých let dvacátého století.

Dárek pro Novotného

Přemýšlím, jaký adekvátní trest by Novotný zasloužil. Hned se mi vybaví závěr povídky Karla Čapka, Zločin v chalupě:

Víte, co bych byl nejraději udělal? Nejraději bych byl vstal, smekl baret a řekl: Obžalovaný Vondráčku, ve jménu božím, protože krev prolitá volá do nebe, oseješ ta dvě pole blínem, blínem a hložím; a do smrti budeš mít před očima ten úhor nenávisti… Rád bych věděl, co by tak tomu řekl státní zástupce. Pane kolego, někdy by měl soudit Bůh; víte, on by mohl uvalit takové strašné a veliké tresty — Soudit ve jménu božím; ale na to my jsme krátcí.

V tomto duchu bych se přimlouval za akci, jež by mohla nést název Dárek pro Novotného: Ať koalice STAČILO! získá co nejvíce našich hlasů. Aby se Novotný musel dívat na její europoslance – a aby si mohl říct, že k jejich vítězství svou kampaní výrazně přispěl.

Není to jen Novotný…

Nezapomínejme, že Novotný není zdaleka první morální zrůda, která v politickém boji zneužila rakovinu. V listopadu 2017 se Svatopluk Bartík neštítil zveřejnit status, že Miloš Zeman má rakovinu – a že mu zbývá sedm měsíců života. Lhal, aby Zemana politicky poškodil. Džamila Stehlíková zase pro změnu odepisovala Miloše Zemana v říjnu 2021, kdy byl vážně nemocný – a s jasnozřivostí hodnou Bartíka mu prorokovala brzký konec. Individua jako Stehlíková, Bartík či Novotný by měla být jednou provždy znemožněna – a neměla by mít možnost cokoli veřejně komentovat. Tito lidé totiž vlastně přestali být lidmi – staly se z nich fanatické zrůdy, které pro likvidaci svého názorového odpůrce učiní cokoli.

STAČILO!

Dejme svou volbou najevo, že máme dost současné situace, kdy nám vládnou lidé nekompetentní, zapletení do nejrůznějších machinací, lidé vydíratelní a často velmi agresivní a arogantní, kteří se netají svým odporem k míru a pohrdáním sociálně slabšími spoluobčany. Kdy nám vládnou jedinci, kteří popírají principy demokracie a svobodné diskuse – a kteří nás chtějí za odlišný názor trestat.

Nejen fialům, rakušanům, černochovým, lipavským či válkům, ale i langům, bartíkům, stehlíkovým, šafrům, novotným a podobně nastaveným jedincům vzkažme: STAČILO!

Stačilo! v Ostravě, mj. s Felixem Slováčkem:

Na mítinku se svými projevy vystoupili europoslankyně Kateřina Konečná, která je zároveň lídrem koalice, Ondřej Dostál, Jana Turoňová, Milan Krajča, Petra Rédová, Jarmila Dubravská, Jan Skalický, Zdeněk Jandejsek a Ivan Strachoň.

Ve vystoupeních zazněla výzva k zastavení podpory zbrojení ze strany asociální vlády Petra Fialy, kritika vládní důchodové „reformy“, ale i vládní snahy o změnu volebního systému v rámci tzv. korespondenční volby. Koalice STAČILO! na mítinku v neposlední řadě představila své programové priority pro červnové volby do EP.

Odpolední akce nebyla pouze o projevech politiků, ale pro více než pět set návštěvníků byl připraven bohatý kulturní program, v rámci kterého vystoupil například Felix Slováček, Karel Gott revival Morava či slovenský folklorní soubor Matičiarky z Očové.


Stačilo

Věříte Vítkovým bájím o migraci?
Nebo snad, co je zač, to vám nedochází?
Za něho nejtvrdší cenzura se vrací.
Co je s ním spojeno? Dozimetr, drazí.
Válkovi pro změnu řada léků schází.
Průmysl drtí nám energie drahá:
Co žilo staletí, dnes zná svého vraha.
Jurečkův večírek vyslal jasné vzkazy.
Důchodci biti jsou. Reforma je nahá:
Stačilo, Fialo, nejsme sebevrazi.

Trestá se za názor. Svoboda se ztrácí:
I Cyril, lidovec, vidí jisté srázy,
a Ševčík s Drulákem mají problém v práci.
Kdo z řady vybočí, více neprorazí.
Kdo stoupá nahoru? Kdo se nejvíc plazí.
Stále víc munice lidem nepomáhá.
Máme se čím dál hůř. Slaví snad jen Praha.
Zajímá někoho život lidí z Gazy?
Vláda je z nábojů na vrcholu blaha:
Stačilo, Fialo, nejsme sebevrazi.

Ve školách volá se po indoktrinaci:
Nechtějme diskusi měnit za příkazy.
Dluh roste enormně, až stát vykrvácí,
daně jsou vysoké. Sliby byly frází.
Voliči vládních stran zvykli na podrazy:
Vláda se s omluvou nijak nenamáhá.
Kdekomu do kapes nepříjemně sahá,
a toto sahání láme naše vazy.
Životní úroveň klesá, marná snaha:
Stačilo, Fialo, nejsme sebevrazi.

Společnost v krizi je, chybí rovnováha.
Tlaky jsou enormní. To řadu z nás zmáhá.
Rittig je v pohodě – Bednářovou srazí.
Elita? Galerka, co nás ke dnu tahá:
Stačilo, Fialo, nejsme sebevrazi…

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Dějiny a současnost, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *