Ukrajina vyhrála Eurovizi. Původně vybranou zpěvačku vyškrtli, protože navštívila Krym

V 66. ročníku Velké ceny Eurovize se promítl rusko-ukrajinský konflikt. Největším favoritem byla ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která nakonec v sobotu večer 14. května vyhrála. Původně však měla Ukrajinu zastupovat Alina Pašová, ale návštěvou Krymu se o účast v boji o Velkou cenu připravila.

Kvůli válce na Ukrajině musela Ukrajina vybrat na soutěž jiného zástupce. Původní ukrajinskou volbou byla 29letá Alina Pašová,  bývalá účastnice reality show. Když se ale ukázalo, že navštívila Krym, vyvolalo to vlnu pobouření a namísto ní dostala šanci vystoupit právě Kalush Orchestra, folk-rapová skupina ze západu Ukrajiny.

Ukrajinská skupina Kalush Orchestra zabodovala svou písní Stefania. Už několik dní před samotným finále byla v médiích označována za velkého favorita celého klání, a to „samozřejmě i vzhledem k ruské invazi“.

Během vysílání byly několikrát promítány Hitlerovy pozdravy a další fašistické pozdravy z Ukrajiny. Polská moderátorka se neudržela a se zdviženou pravicí zařvala banderovský pozdrav „Sláva Ukrajině“:

Rusko svého zástupce na soutěž nevyslalo, o jeho vyřazení rozhodli pořadatelé koncem února s odkazem na „ohrožení dobrého jména akce“. Následuje vítězná ukrajinská píseň.

Česko v Eurovizi soutěžilo devětkrát, nikdy nezvítězilo. ČR zastupovala skupina We Are Domi a zpěvačka Dominika Hašková, dcera hokejisty Dominika Haška. V minulých ročnících jsme do soutěže vyslali třeba Kabát, Terezu Kerndlovou, Martina Bártu, Gipsy.cz, Martu Jandovou a Noida či Gabrielu Gunčíkovou. Nejúspěšnější byl zatím v roce 2018 zpěvák Mikolas Josef, který skončil ve finále šestý. Kapela Lake Malawi skončila jedenáctá.


POSTSKRIPTUM Naší Pravdy

Kdyby nebylo šílené proukrajinské propagandy, nepochybně by zvítězili Moldavané s tímto více než sympatickým vystoupením, kterému Ukrajinci nesahali ani po kotníky:

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *