Souhlas s vydáním Assange do USA. Hrozí mu 175 let vězení

Britská ministryně vnitra Priti Patelová schválila vydání zakladatele WikiLeaks Juliana Assange do USA. Nyní má 14 dní na odvolání proti rozhodnutí, uvedlo britské ministerstvo vnitra, uvádí zpráva WikiLeaks. Julian Assange je hledaný v USA kvůli dokumentům publikovaným WikiLeaks v letech 2010 a 2011. Soud rozhodl, že vydání nebude „v rozporu s jeho lidskými právy“ a že v USA s ním bude „zacházeno odpovídajícím způsobem“.

V roce 2006 začal Australan pracovat na WikiLeaks, webové stránce věnované shromažďování a mezinárodnímu sdílení důvěrných informací. Stránky byly oficiálně spuštěny o rok později. V roce 2010 web zveřejněnil  přes 250 tisíc amerických  diplomatických depeší, které se týkaly mimo jiné války v Afghánistánu a Iráku a věznice na Guantánamu. Po těchto únicích zahájily americké úřady vyšetřování WikiLeaks.

Američané obviňují Assange z nezákonného získávání a vyzrazení tajných dokumentů. Obžaloba požaduje vydání Australana v souvislosti s 18 obviněními proti němu.  Americká obžaloba prý zjistila, že Assange ohrozil mnoho životů. V USA mu hrozí až 175 let vězení. Assangeovi příznivci se domnívají, že zveřejněním utajovaných dokumentů odhalil zločiny spáchané americkými vojáky v Iráku a Afghánistánu, jednal tedy jako investigativní novinář a jeho vydání by bylo nebezpečným precedentem omezujícím svobodu slova v USA.

Více ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *