Po boku Leyenové mluvil profesor Jeffrey Sachs z USA: My začínáme války. Páni světa

Na konci září proběhlo Athénské fórum o demokracii, které pořádá Nadace pro demokracii a kulturu. Hosty byli například šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová nebo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ale také například ekonom a univerzitní profesor Jeffrey Sachs.

Ten se ve svém proslovu věnoval Číně a Rusku a vztahu s nimi. Popřel tezi prezidenta Bidena, že největší souboj dneška je mezi demokraciemi a autokraciemi. A nabádal k opatrnosti v mezinárodních vztazích: „A pak se ptáme – Jak může někdo začít válku? No, čtyři z posledních pěti přišly od Spojených států. A rozšíření NATO také. Potřebujeme nějakou rovnováhu a opatrnost, to je moje pointa.“ Ekonom začal:

Já mám zkušenost, že různé společnosti mají velmi hluboce zakořeněné politické kultury a tradice, které se s nimi táhnou historií, k jejich prospěchu či neštěstí. A tyto kultury jsou reálné, odolné, odlišné a nedají se snadno řadit na nejlepší a nejhorší, jak to chceme dělat my.

Podotkl, že existují rozdílné narativy, ke kterým se lidé hlásí. A řešením ve světě různých narativů je spolu mluvit, a to víc, než se děje dnes. A dodal, že americké politické špičky nemluví s čínskými politickými špičkami. „Až tedy na případy, kdy je obviňujeme, křičíme na ně nebo něco jiného“, doplnil a ještě připomenul:

A s ruskými lídry či diplomaty si ani ruku nepodáme. Svých 42 let ve službě jsem strávil tím, že tyto různé narativy jsem poslouchal. A říkal jsem: Kdybyste si sedli a mluvili spolu, tak bychom se někam pohnuli.

Čínu v současnosti přirovnal k dynastii Han, kdy dle Sachse byla centrálně spravovaným státem. „Když mluvím s čínskými vysokými představiteli, což dělám často, tak jsou to ti nejlépe informovaní profesionálové, které na světě znám. Když s nimi jednám, tak vědí, o co jde. Jsou sofistikovaní, dobře vycvičení, čas od času jsou to moji studenti. A věří v profesionální dokonalost centrálně řízeného státu. A tato politická kultura je více než 2000 let stará“, popsal Čínu. Putin pak dle Sachse připomíná cara, což není náhoda. „Je to kultura autority. A tradice“, popsal.

A Spojené státy jsou pak dle něho polodemokratická, hierarchická a rasistická společnost, ve které dominují bílí a která se snaží zachovat privilegia elit. „Tak vznikla v roce 1787. Byla to otrokářská, genocidní země, která zabíjela indiány pro bílou kulturu. A překvapivě, vypadá tak i teď, i když jsme mnohem rozmanitější, než jsme bývali“, nešetřil svou domovinu Sachs.

Konstatoval, že se jedná o hluboké rozdíly a věc by se neměla zjednodušovat jenom na otázku demokracie. Připomenul, že v devatenáctém století byla ta nejnásilnější země zároveň jedna z nejdemokratičtějších, tedy Velká Británie. „Můžete být demokratičtí doma a bezohledně imperialističtí v zahraničí“, podotkl s tím, že od roku 1950 byly nejnásilnější zemí Spojené státy.

„Největší chybou prezidenta Bidena je, že prohlašuje, že nejdůležitější téma dneška je boj mezi demokraciemi a autokraciemi. Nejdůležitější téma dneška je naučit se spolu žít a společně vyřešit krize životního prostředí a nerovnosti“, nesouhlasil s politikou současného prezidenta USA Sachs.

Ekonom promluvil také o tom, jaký by měl být základ mírového soužití. Podle něho, když Gorbačov v roce 1990 vyzval k ukončení Varšavské smlouvy, tak mělo zaniknout i NATO a bezpečnost v Evropě měla zajišťovat OSCE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě).

Nikdy jsem nebyl příznivec NATO po pádu Sovětského svazu. NATO byla vojenská aliance, kterou stvořily Spojené státy na obranu před sovětskou invazí do západní Evropy.

A dodal, že Spojené státy a Německo Gorbačovovi slíbily, že po zrušení Varšavské smlouvy a znovusjednocení Německa se nebude NATO rozšiřovat na východ. „Ale tento slib okamžitě porušil Clinton, pak Bush a pokračovalo to i za Obamy a Trumpa“, dodal.

NATO se pak rozšiřovalo až k Černému moři a Sachs připomenul, že kdo zná historii Ruska, tak ví, že považuje Černé moře za základ své bezpečnosti. „Což je podle mě čistá provokace. A je pak nabíledni, že došlo k takovéhle explozi“, zhodnotil.

V mezinárodních vztazích pak vybízel k opatrnosti a moudrému jednání:

To nám teď schází a vím moc dobře, proč nám to schází. Protože v roce 1992 lídři mojí země, mnoho mých kolegů z Harvardu a jiných lidí řekli: Jsme teď kolos světa, který nemá soupeře. Můžeme si dělat, co chceme.

Pak vypočítával prohřešky Spojených států a NATO:

Nejdřív NATO bombardovalo Srbsko. OSN? Ani náhodou. Invaze Iráku pod zcela vylhanými důvody. Ne mylnými, vylhanými. Operace CIA na svržení Assada v roce 2009. Mise NATO na svržení Kaddáfího. A pak se ptáme: Jak může někdo začít válku? No, čtyři z posledních pěti přišly od Spojených států. A rozšíření NATO také. Potřebujeme nějakou rovnováhu a opatrnost, to je moje pointa.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *