PhDr. Zdeněk Zbořil: Je pravdou, že se demokracie často zvrhává v tyranii?

Máme za sebou další volby, tento týden v USA a samozřejmě se objevily zprávy, že  je ovlivnili čínští a ruští agenti. A co když je možná ovlivnili i američtí agenti?

Samozřejmě,  ten spor a hádanice o výklad toho, jak volby ve Spojených státech dopadly,  budou ještě dlouho trvat, ale mě skutečně zaujalo to, že už několik dní před začátkem voleb téměř na celém světě, a tím upozorňuji i na Českou republiku, se objevovaly zprávy o tom, kdo všechno může ovlivnit americké volby. Ale většinou nikdo neřekl v čí prospěch.
 
Zatím se můžeme jen domnívat, podle těchto prvních zpráv, že je ovlivnili ruští agenti, jak se většinou říká „Putinovi agenti“, nebo lidé z okolí Vladimíra Putina.  Možná je ale ovlivnili i čínští agenti, kterým by lidé neměli podlehnout a nebrat od nich peníze, jak opakuji česká médie. Vrcholným číslem byla pirueta kanadského premiéra Trudeaua, syna slavného kanadského premiéra Pierra Trudeaua z šedesátých let, který asi nepobral příliš inteligence z odkazu svého otce, když upozornil, že v Kanadě hrozí temný útok čínských agentů na kanadské volby.

To je problém, který klade hned několik otázek. Především, zda volby v těchto dvou zemích jsou vůbec důvěryhodné, zda dá se zajistit jejich nezfalšování, nebo zda to není nemoc moderních demokracií, že jsou jejich volby jsou tak snadno zneužitelné. A zda celé to vyprávění o volbách jako „svátku demokracie není jen cynická lež.

Ale ono se to dostalo až k nám, až do České republiky, kde jednak všichni samozřejmě napodobovali americkou mediální rétoriku, jednak jsme si začali klást i u nás otázku, zda neexistují nějací čeští agenti, kteří v zájmu cizí mocnosti nebo domácích spiklenců znevažují takzvaný svátek demokracie.

A konečně je ještě možná třetí varianta, že nikoliv  Rusové a Číňané, ale třeba samotní „Američané“, nebo někdo zevnitř politického systému Spojených států nebo Kanady, a nebo České republiky,  může výsledky voleb podle své vůle upravovat. A volby jsou tak křehkým nástrojem demokracie, že je to skutečně možné. Pak si ale musíme také říct, zda náhodou neměli  starořečtí filozofové pravdu, když tvrdili, že demokracie je nejhorší způsob vládnutí a že se často zvrhává v tyranii.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru:

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *