PhDr. Zdeněk Zbořil: Nebylo naše předsednictví EU řízeno nějakým zločinným centrem?

Nedávno jsme hovořili a připomínali tzv. „spiklenecké centrum“ kolem Slánského, bývalého politika Československé republiky, a nyní se objevilo podle zpráv z Bruselu zase nějaké „zločinné centrum“ v Evropském parlamentu.

Je to zajímavé tím, že se zřejmě rétorika vzájemných střetnutí na úrovni politiky vlastně vůbec nemění, že je až příliš podobná. Tehdy se jednalo o „spiklenecké centrum“ jehož organizátory byli Židé a sionisté, tentokrát sice ještě nepadla slova o židovském spiknutí, ale už se o té nové situaci v Evropském parlamentu, respektive bruselských strukturách, mluví velmi otevřeně. Zda je to rétorika belgické policie nebo jenom žurnalistická nadsázka, to my nevíme. Ale těch problémů s utajováním informací okolo toho, nebo to svádění viny na jednu nebo druhou frakci Evropského parlamentu, v tomto případě socialistickou, je pozoruhodná, je podivně nápadně podobná té konspiraci skupiny Slánský a spol. A je tam navíc zase zajímavé, že nikdo vlastně přesně neví, co se v EP odehrálo.

Zatím máme jenom jednu variantu toho, že se kvůli něčemu uplácelo, což samozřejmě pokud mají žalobci na mysli Mistrovství světa ve fotbale v Kataru, tak je to takové zvláštní, protože o pořádání mistrovství světa bylo dávno rozhodnuto. Také zřejmě neustálá přítomnost předsedy FIFA při každém kvalifikačním utkání svědčila o tom, také o tom, že Katar investoval velké peníze do pořádání Mistrovství světa, a že si na ně nenechá sáhnout.

Já bych chápal, že může být obviněná mezinárodní fotbalová federace z toho, že brala úplatky, ale že bude obviněno vedení Evropského parlamentu, to vlastně skoro vůbec nechápu. A navíc, zatím to vypadá, že nejsme seznámeni zdaleka se vším a že počet těch možných členů „spikleneckého centra“ uvnitř Evropského parlamentu se bude zvětšovat.

V každém případě je to rozhodně pozoruhodné, protože si pamatuji, jak se blízcí Evropské komisi nebo Evropského parlamentu, angažovali v tom, aby se jim podařilo odkrýt údajné čerpání peněz z unijních fondů (50 milionů Kč) ve prospěch Babišova Čapího hnízda, které navíc na rozdíl od těch úplatků v EP, o kterých se dnes jedná, byly vráceny buď do pokladny českého státu nebo těch evropských fondů.

Bude zajímavé to sledovat stále, protože těch úplatků, o kterých se mluví, neustále přibývá, a vlastně se zdá, jako kdyby za tím vším stála jedna sobě si navzájem podobná skupina lidí, kteří mají lásku k penězům, kteří jsou jenom chamtiví a kteří se nezbaví této své žádostivosti po financích i kdyby seděli na nejvyšších místech Evropské unie.

A naše předsednictví Evropské unie, které bylo vedeno myšlenkou svornosti a soudržnosti evropských struktur, tak se také příliš neprojevilo jako aktivní v tom, aby občanům Evropy, které jimi zvolení členové Evropského parlamentu jsou, tak aby naším prostřednictvím něco bližšího dozvěděli o tom, zda-li se nepodplácí, nebo doslova, neztrácejí veřejné peníze k soukromým účelům, a zda to není opět řízeno nějakým zločinným centrem.

Podrobněji ve videorozhovoru:

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *