JUDr. Ján Čarnogurský: Zastavme sankce proti Rusku – ceny začnou klesat

Zvyšování cen se stává stále častějším tématem našich rozhovorů a stoupá v pořadí našich starostí. Podle Statistického úřadu SR index růstu cen (inflace) dosáhl v říjnu 15 % (v září 14 %) a po Novém roce zřejmě bude dále stoupat, komentuje Dr. Ján Čarnogurský.

Občas v režimních médiích čteme zoufalou výmluvu, že za stoupání cen může „Putinova válka“ na Ukrajině.

Jaksi opomíjejí, že před ní zde byla přeměna Ukrajiny na americkou základnu, viz budování základny Očakovo. Za zmínku stojí i nejnovější přiznání exkancléřky Angely Merkelové, že Minské dohody byly západním podvodem proti Rusku.

Evropská unie, jako poslušný mopslík Spojených států, nedokázala odolat jejich tlaku a zavedla proti Rusku sankce. Joe Biden, ještě jako viceprezident Baracka Obamy, to řekl v besedě se studenty Harvardovy univerzity.

Od té doby se sankce stupňují a rozšiřují. Jen nedospělí funkcionáři EU si mohli myslet, že Rusko bude sankce trpně přijímat. Na každé sankce Rusko odpovídá stejnými sankcemi proti Západu. Některé sankce jsou přímo vysvědčením hlouposti funkcionářů EU (nejsou mezi nimi i naši zástupci?).

V červenci t.r. EU přijala sankce na nákup ruských energonosičů – ropu, plyn, elektřinu. Chtěla snížit ruské příjmy na válku. Ale co učí už na střední škole, v Komisi EU nevědí. Na trhu se snížila nabídka energonosičů, čili stoupla jejich cena. Rusko má zájemců o energonosiče dost, největší jsou Indie a Čína. Sice prodává o něco méně energonosičů, ale za vyšší cenu. V úhrnu za méně zboží inkasuje více peněz.

Sankce proti Rusku dodržuje necelá miliarda lidí Země (členové EU a NATO – ani to ne všichni), nevztahují se na sedm miliard obyvatel Země. Na financování vojenské operace na Ukrajině má Rusko peněz dost.

Pro takovou hloupou politiku Evropské unie kupujeme drahé energie, což se promítá do všeho. Platíme víc za vytápění, za byty, za potraviny, za všechno. Východisko je jednoduché. Zastavme sankce proti Rusku.

Unie přijala sankce dosud v devíti balících. Každý balíček platí šest měsíců, pak jej všechny státy EU musí prodloužit o dalších šest měsíců, jinak přestane platit pro celou EU. Když přestanou platit některé sankce proti Rusku, lze s ním jednat o zrušení protisankcí. Ostatně, zákaz nákupu levných ruských energií přijala samotná EU.

O neúčinnosti sankcí proti Rusku se již vyjádřili zástupci důležitých států EU – francouzský prezident Macron, i nová italská předsedkyně vlády Meloniová. Maďarský předseda vlády Viktor Orbán bojuje proti sankcím otevřeně.

Jak jsem již nastínil, za prodloužení sankcí musí hlasovat všechny státy jednohlasně, čili stačí pokud jeden stát – například Slovensko – bude hlasovat proti prodloužení a sankce padají pro všechny. Chopme se naší jedinečné příležitosti.

Nejdůležitější ekonomický balíček sankcí prodloužila EU 26. července t.r. a platí do 31. ledna 2023. V nadcházejícím lednu tedy budou členské státy EU hlasovat pro jejich prodloužení o dalších šest měsíců. Co kdyby tato slovenská vláda v demisi hlasovala proti prodloužení?

Pokud nebude hlasovat proti, bude zodpovědná za stoupání cen, dodává Jan Čarnogurský, advokát, disident, zakladatel politického konzervatismu na Slovensku, někdejší premiér SR.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *