PhDr. Josef Skála, CSc. před soudem odmítl vinu z popírání případu Katyň

Dr. Josef Skála dnes u soudu odmítl obžalobu, která ho viní z popírání válečného zločinu. Dr. Skála a další dva obžalovaní – Vladimír Kapal a ing. Juraj Václavík, podle státní zástupkyně v diskusi zveřejněné na kanálu YouTube zpochybňovali, že katyňský masakr spáchali Sověti.

Dr. Skála tato historická fakta v debatě označil za verzi zrežírovanou nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Za trestný čin popírání genocidia hrozí bývalému místopředsedovi KSČM až tříleté vězení.

Obvodní soud pro Prahu 7 začal projednávat 1. února 2023 obžalobu na bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu (vpředu) a na další obviněné z veřejného popírání případu Katyň.

Cítím se zcela nevinen. Nesouhlasím s popisem skutku, právní kvalifikací ani navrženým trestem. Každá věta, která tam ode mě zazněla, má oporu ve veřejně dostupných zdrojích. Nic z toho, co jsem tam řekl, nebylo vycucáno z mého palce, řekl Skála u Obvodního soudu pro Prahu 7, kam ho přišly podpořit desítky sympatizantů zejména staršího věku. Zhruba padesátka z nich se vměstnala do jednací síně, řada dalších musela zůstat na chodbě.

Debata, které se týká obžaloba, se uskutečnila 2. července 2020. Moderoval ji obžalovaný Vladimír Kapal ze Svobodného rádia a vedle Dr. Skály v ní diskutoval také třetí obžalovaný ing. Juraj Václavík, amatérský historik. Zmíněný ing. Václavík v debatě vystupuje pod pseudonymem Jiří Šifrín, je autorem knihy Bůh synergie (číst ZDE) o „životě a vládě Josifa Vissarionoviče Stalina, člověka zakydaného hromadou špíny“. V anotaci knihy uvádí, že vyvrací „řadu klišé a vysvětluje pravděpodobné příčiny mnohých a často krvavých událostí Ruska a Sovětského svazu“. Zabývá se mimo jiné právě i tématem Katyně.

Podle uznaných historických faktů vyvraždila polské válečné zajatce v Katyni v roce 1940 sovětská tajná policie NKVD. Kapal ale v pořadu podle obžaloby například uvedl, že „všechno je trošičku jinak, než se nám snaží v současné době namluvit“. Skála zase řekl, že na vytváření nacistické legendy o NKVD od počátku spolupracovala exilová polská vláda. Exhumaci tisíců těl z hromadných hrobů označil za údajnou. Hovořilo se také o tom, že masové popravy v terénu do hromadných hrobů byla čistě německá metoda. Kapal následně podle státní zástupkyně záznam rozhovoru nahrál na YouTube, kde jej do nynější doby shlédlo přes 13 tisíc lidí.

Sedmdesátiletý Dr. Skála, který za minulého režimu podle dostupných zdrojů vystudoval žurnalistiku a přednášel filozofii na Univerzitě Karlově, se před soudem prezentoval jako historik. Zmínil, že sepsal dvě monografie na téma druhé světové války. Připustil, že přímo katyňským masakrem se v nich nezabýval, zkoumal ale prý souvislosti. Řekl, že má zásadní výhrady k závěrům znalců obžaloby, a požádal soudce, aby tyto historiky předvolal ke konfrontaci.

Skála zdůraznil, že do dané debaty nepřišel hlásat dogmata, ale podnítit diskusi a seznámit publikum s „novými zjištěními“. Nebylo to vědecké kolokvium, kde by člověk citoval přesně zdroje, takže se mohl dopustit i nějakých dílčích nepřesností, poznamenal. Doplnil, že jeho pohled na historii je alternativní, ale že ho vždy uplatňoval striktně v mezích zákona. Stíhaný je poprvé v životě a hluboce ho uráží, že ho vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, dodal.

Odmítám se nechat soudit za to, co patří historikům, my jsme pouze uváděli fakta, prohlásil stručně Kapal.

Zdaleka nejobsáhlejší výpověď ze všech tří obžalovaných poskytl vystudovaný hutní inženýr Václavík, který soudci zeširoka nastínil svou verzi dějin, podle níž jsou viníkem katyňského masakru Němci.

Žalobu žádám zamítnout jako nemístnou. Snad na tom nejsme tak zle, abychom nemohli vyjádřit pochybnosti. Nikomu neškodím, nikoho nenabádám k nepravostem, podotkl.

Soudce Tomáš Hübner ing. Václavíka po několika desítkách minut zastavil. Nebudeme tady dokazovat historii, protože je naprosto jasné, že to udělal Sovětský svaz a jeho složky, řekl s tím, že stejné argumenty jako ing. Václavík používali opakovaně skalní stalinisté, než sovětský politik Nikita Chruščov prozradil, jak to s masakrem skutečně bylo. Jestli mi chcete několik hodin vykládat, že Katyň spáchali Němci, tak to můžete, ale já vám neuvěřím, doplnil soudce za nesouhlasného hučení veřejnosti v jednací síni.

Hlavní líčení bude pokračovat 3. března, kdy soud přehraje celý, bezmála dvouhodinový záznam debaty.

Dr. Skála, který je označovaný za stalinistu, se chtěl ucházet o post prezidenta republiky. Nesehnal ale dostatek podpisů od občanů. Před druhým kolem prezidentské volby se setkal s kandidátem ing. Andrejem Babišem (video ZDE), což A. Babiš následně v médiích bagatelizoval.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Jeden komentář: PhDr. Josef Skála, CSc. před soudem odmítl vinu z popírání případu Katyň

  1. Ivanka Honkova napsal:

    Citát: „Vzejde-li z pravdy pohoršení, lépe jest, aby pohoršení vzešlo, než aby se pravda utajovala.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *