Petr Vrána, ředitel ZŠ v Troubkách: Blížíme se ke vzniku orwellovského ministerstva pravdy?

Ředitel Základní školy a mateřské školy v Troubkách Petr Vrána, který v minulosti vystupoval proti covidovým nařízením vlády, se nyní vymezil vůči pokynům Ministerstva školství, jak mají učitelé děti informovat o boji proti dezinformacím.

Pod rouškou boje s dezinformacemi je nám stále více podsouvána jediná pravda. Ředitel Základní školy a mateřské školy v Troubkách Petr Vrána, který v minulosti hlasitě vystupoval proti covidovým nařízením vlády, se nyní vymezuje vůči pokynům Ministerstva školství, jak mají učitelé děti informovat o boji proti dezinformacím. Připomíná, kolikrát zaujal pozici šiřitele dezinformací samotný stát.

Reakci ředitele Vrány na dopis, který ministr školství zaslal ředitelům škol dne 1.2.2023, zveřejnil na blogu Aktuálně.cz právník Kamil Polách.

Po přečtení dopisu jsem nabyl dojmu, že se zase vrací po několika desetiletích doba, kdy se budeme obávat o některých skutečnostech ve školách mluvit. Pod rouškou boje s dezinformacemi je nám stále více podsouvána jediná pravda. Tyto snahy stále nápadněji připomínají indoktrinaci, jeden z typických projevů totality.

V té souvislosti si ředitel Vrána klade následné otázky: Kdo bude rozhodovat o tom, co je pravda? Je to vládní zmocněnec pro média a dezinformace? Je jím nějaký facebookový cenzor? Blížíme se k vzniku orwellovského ministerstva pravdy? V konečném důsledku se jedná jen o potlačování nepohodlných názorů. Demokracie znamená dialog.

Naopak vzpomněl, že v době pandemie covidu-19 to byl právě stát, kdo byl autorem řady dezinformací, které poznamenaly životy mnoha lidí. Připomněl výroky z této doby, které se postupem času ukázaly jako lživé: „Kdo je očkován, neonemocní a nikoho dalšího ani nenakazí.“

Důvěra byla a je dodnes podle Vrány narušena také z toho důvodu, že stále neproběhla žádná odborná diskuse na téma dopadů protiepidemických opatření na děti, žáky, studenty a zaměstnance škol. „Není bohužel zájem vyhodnotit dříve přijatá opatření a jejich dopady na zdraví“, míní, že by dopady neměly být promlčeny.

Mantrou každé vlády je, že školství a vzdělávání je prioritou. Přesto dodnes z MŠMT i Ministerstva zdravotnictví zaznívá jen mrazivé mlčení.

V dopise ředitelům ministr školství například zmiňuje, že je namístě dětem zprostředkovávat znalost základních lidskoprávních dokumentů našeho státu (Listinu základních práv a svobod, Všeobecnou deklaraci lidských práv a Úmluvu o právech dítěte). To je podle ředitele Vrány paradox, jelikož právě tyto dokumenty byly v uplynulých letech ve školách naprosto ignorovány.

Vše jste jen nechali vyhnít. Důvěra byla narušena, není snaha ji získat zpět. Chcete, abychom žáky vedli ke kultivované demokratické diskusi a kritickému myšlení. Souhlasím. Mají však ve vás, politicích, vhodné vzory? Jak tedy máme odpovídat na otázky, které se týkají někdejší diskriminace a segregace neočkovaných žáků, nátlaku na očkování, vyvolávání strachu z nákazy a případné smrti prarodičů?

Apeluje i na své kolegy a kolegyně, že by měli zvedat témata, jaké škody byly v době covidu napáchané.

V podobném duchu je dnes „veden“ dialog
i v otázce války na Ukrajině, pokračuje Vrána.

Píšete, že se ve veřejném prostoru v poslední době objevuje mnoho zavádějících nebo přímo lživých informací, které často cílí na emoce za účelem vyvolat v lidech strach, či dokonce paniku. Opět souhlasím. Uvědomujete si, že k této atmosféře významně přispívá také řada vrcholných politiků v čele s panem premiérem a ministryní obrany? Jak tedy vysvětlit žákům větu pana premiéra o tom, že jsme ve válce, či hysterickou reakci ministryně Černochové a mnohých dalších politiků po dopadu bomb na území Polska?

„Jsme ve válce, nebo hrajeme roli užitečných idiotů v globální hře mocností? Výroky politiků (nejen vládních) jsou prezentovány v televizi, novinových článcích i na sociálních sítích. Denně se s nimi setkáváme a v podstatě se jim nelze vyhnout“, uvádí s tím, že zásadní díl viny na současném stavu naší společnosti mají i mainstreamová média, ta veřejnoprávní nevyjímaje.

Děti jsou podle Vrány jen obrazem dnešní nemocné společnosti.

Souhlasím i s tvrzením, že události, v nichž se již několikátý rok pohybujeme, negativně dopadají i na duševní zdraví a pohodu dětí. Ano, děti dnes opravdu nemají lehké dětství. Podepsalo se na nich určitě období covidových restrikcí i současné problémy. Děti často končí na antidepresivech a mají psychické poruchy.

Je nutné si také přiznat, že naše děti nemají mezi dospělými vzory, které by je inspirovaly. Jak kdysi řekl Tomáš Baťa: „Příčinou krize je morální bída.“

Pane ministře, chci vás ujistit, že mi téma dezinformací a problematika psychického stavu dětí není lhostejná a snažíme se ve škole s těmito problémy vypořádat. Nemyslím si však, že by nám v tomto snažení byl váš dopis nějakým přínosem.

Ředitel Petr Vrána proslul například tím, že po žácích nepožadoval nošení roušek. Kritizoval také testování antigenními testy na covid. Kritizoval také ostře tehdejšího ministra školství Petra Gazdíka za to, že nemá „eminentní zájem analyzovat dopady proticovidových opatření“, jež v byla v ČR na školy v době covidové pandemie uvalena.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *