Rebeka Kosečeková: Poslanci SR označili Rusko za teroristický štát. Pozrite si, kto bol proti

Národná rada (NR) SR opätovne odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine a vyjadrila podporu nezávislosti a zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Odsúdila rozsiahle útoky Ruska na civilné obyvateľstvo, civilné objekty a kľúčovú energetickú štruktúru.

Vyplýva to z uznesenia, ktoré poslanci vo štvrtok 16.2.2023 prijali. NR SR uznesením zároveň označuje súčasný ruský režim za teroristický a Rusko ako štát podporujúci terorizmus.

Za bolo 78 zákonodarcov, väčšina klubu OĽaNO a celý klub SaS. Zdržali sa niektorí poslanci z klubu Sme rodina. Proti bolo 12 poslancov, nehlasovalo sedem a zdržalo sa ich dokopy 23.

PhDr. Ľuboš Blaha, PhD.

Proti bol napríklad koaličný poslanec Milan Kuriak z OĽaNO, z opozičných Marián Kéry a Ľuboš Blaha zo Smeru, pričom zvyšok ich klubu sa prevažne zdržal hlasovania vrátane lídra strany Roberta Fica.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho nezahlasovali ani za, ani proti.

 

Detaily hlasovania všetkých poslancov v NR SR
si pozrite v priloženej grafike:

Pozn. Naší Pravdy: z poslaneckého klubu slov. soc. demokratů SMER-SD byli proti jen dva (!) poslanci. A sice Dr. Ľuboš Blaha a Marián Kéry. Dokonce ani Dr. Robert Fico nebyl proti.

Poslanci odsúdili tiež priame aj nepriame vyhrážky Ruska o použití jadrových zbraní. NR SR uznesením vyjadrila, že neuznáva konanie ani výsledky referend v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti Ukrajiny, pričom považuje územia naďalej za súčasť Ukrajiny.

Parlament tiež vyjadril podporu úsiliu o zostavenie zvláštneho tribunálu pre stíhanie zločinov agresie a podporu pre stíhanie zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov zo strany Ruska.

Zároveň odsudzuje hybridnú vojnu vedenú Ruskom aj na území Slovenska. Vyzýva pritom orgány činné v trestnom konaní, tajné služby a ďalšie kompetentné orgány, aby hrozbu nepodceňovali, ale voči nej účinne zakročili v záujme udržania bezpečnosti a demokracie na Slovensku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *