Česko má s ukrajinským obilím asi úžasné štěstí

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula dnes prohlásil, že kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není prý tedy důvod, aby Česko dovoz těchto produktů zakazovalo. Je to jistě zajímavé tvrzení ve srovnání se situací v jiných zemích.

V pondělí informoval portál polské rozhlasové stanice RMF FM o látce chlorpyrifos nacházející se v pesticidech, která je v Evropské unii zakázána. Podle zjištění Polsko tuto skutečnost 23. února oznámilo systému včasného varování EU pro nebezpečné potraviny a krmiva (RAFSS). Mluvčí komise Stefan de Keersmaecker tuto informaci potvrdil. Polské úřady tehdy považovaly zdravotní riziko za „vážné“. Slovensko nahlásilo stejnou látku do systému včasného varování EU 14. dubna.

Pokud jde o pšenici dováženou z Ukrajiny, mohu skutečně potvrdit, že prostřednictvím systému RASFF bylo učiněno několik oznámení, včetně oznámení z Polska. Týkaly se přítomnosti zakázané látky, chlorpyrifosu, v pšenici. Země, která zjistila kontaminaci, se může skutečně rozhodnout odmítnout dovoz kontaminovaných produktů, řekl mluvčí novinářce RMF FM Katarzyně Szymańské-Borginonové.

RMF FM uvádí, že za poslední tři měsíce Polsko zaslalo až 16 oznámení týkajících se zemědělských produktů z Ukrajiny, které představují hrozbu pro lidské zdraví. Hlášení se netýkala jen obilí. 17. ledna byl hlášen nález kadmia v ukrajinském hrachu. 28. března polské úřady oznámily, že detekovaly salmonelu v kukuřičných zrnech a 31. března zaslala Varšava EU výstrahu, protože byla v granulovaných pšeničných otrubách z Ukrajiny nalezena salmonela.

Problémy s ukrajinským obilím ovšem hlásily i jiné země, mezi nimi bylo Německo, Nizozemsko, Slovensko, Maďarsko a Estonsko. Například 13. dubna Nizozemsko nahlásilo kontaminovaný bio slunečnicový olej a o dva dny dříve problém se salmonelou ve zmrazených kuřecích prsou.

Ničím neomezený dovoz široké zemědělské produkce z Ukrajiny, které v minulosti umožnila Evropská unie, je likvidační pro zemědělce zejména nejbližších zemí. Z těchto důvodů nyní k zamezení dovozu přistoupilo také Bulharsko a Moldavsko.

V sobotu Polsko informovalo o seznamu zemědělských produktů, které bude postihovat zákaz dovozu z Ukrajiny. Nové nařízení vstoupilo v platnost v týž den a má platit do 30. června 2023. Zákaz se týká: obilí, cukru, sušených krmiv, semen, chmele, lnu a konopí, ovoce a zeleniny, zpracovaných produktů z ovoce a zeleniny, víno, hovězí a telecí maso, mléko a mléčné výrobky, vepřové, skopové a kozí maso, vejce, drůbeží maso, líh zemědělského původu, včelí produkty a další produkty. Podobné rozhodnutí přijalo také Maďarsko a Slovensko.

Bulharský premiér Glyb Donev k tomu řekl, že země je nucena přijmout toto celostátní opatření, protože evropské úřady stále zvažují adekvátní opatření. Evropská unie prý snad pochopí tuto pozici. Stále jsme solidární s Ukrajinou, ale bankrot bulharských farmářů její věci neposlouží, zdůraznil podle Radio Bulgaria.

Oznámení českého ministra zemědělství asi svědčí o mimořádném štěstí Česka, že na rozdíl od jiných zemí se k nám nedostaly škodlivými látkami kontaminované potraviny. Nelze se však ani divit nedůvěřivcům, kteří připomenou zkušenosti nejen Polska, ale třeba i Maďarska, Německa nebo Nizozemska. Navíc, když Zdeněk Nekula dnes také řekl, že k tématu dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny se v posledních dnech objevovalo mnoho dezinformací. Po zkušenostech s tím, jak dnešní vláda používá to kouzelné slůvko dezinformace, je pozornost na místě. 

Jan Urbach

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *