Nová závislost: Chytrý telefon

Vidíme stále více mladých lidí, jak chodí po ulicích, s hlavami skloněnými nad chytrými telefony, pohlceni zprávami, obrázky, které dostávají… S více či méně asertivními závislostmi. Nebyla by funkce jenom telefonu nakonec dostačující? Někteří se rozhodli v čase vrátit a vytáhnout svůj starý dobrý mobil.

„Sesednout“ ze svého drahého smartphonu a vyměnit ho za základní model, který v roce 2000 slouží pouze k telefonování, není pro závislé tak snadné, …

„Mám v tom všechno, mám své lekce, své poznámky…“ dosvědčuje mladá žena.

„Můj dědeček ho měl“, řekl mladý chlapec.

„Nejsem připraven se toho vzdát“, řekl mladý muž.

Radikální změna, která „nezničila“ novináře, který stále ultra připojen, chtěl se odpojit od sítí a udělat gesto pro planetu. Před pěti měsíci se vzdal svého smartphonu pro „dumbphone“, rozuměj: hloupý telefon, anglicky, základní model.

„Velmi jasně se to stalo drogou“, svědčí Jacques Tibéri, „jako cigarety, byl jsem závislý na sociálních sítích a zejména na malých panácích dopaminu, které máme, když vidíme, že jsme si dali „lajky“, když vidíme, že získával nové předplatitele. Byla to obsedantně kompulzivní porucha.

„Kontrolovat můj telefon je teď trochu mučení: je pomalý.“ Vystoupit ze svého smartphonu znamená přehodnotit svůj každodenní život… Když teď tento novinář jede do Paříže, je to dobrodružství…

„Mám svůj diář se schůzkou, telefonní číslo, malý sešit na poznámky, mám mapu Paříže pro případ, že bych se ztratil, mám všechny kontaktní údaje jako skutečný turista. To vše nahrazuje mobilní telefon.“

Už žádná GPS v jeho mobilu, žádná hudba ani placení. Vrátil se ke čtení knih a novin v dopravě a nyní si vychutnává tento nový odpojený život.

„Cítím se o něco svobodnější než lidé kolem mě. Téměř 99 % lidí využívá cestu metrem k tomu, aby se dívali na svůj telefon…“

I na sítích se youtubeři vyzývají, aby na pár týdnů otestovali tyto staré telefony. S větším či menším štěstím…

„Komunikace s tímto telefonem je hrůza, je to skutečná noční můra“, dosvědčuje youtuber.

Detoxikace, která vás nemusí nutně zbavit všech špatných návyků…

„Nikdy to není úplná ochrana, protože vy sami můžete být tak zvyklí na rytmus neustálé bdělosti a reaktivity, že ve skutečnosti dokonce i pomocí SMS, dokonce i hovorů nebo dokonce posílání fotografií, můžete zjistit, že znovu vytváříte stejné klima, z jakého se snažíte uprchnout na chytrém telefonu“, komentuje sociolog.

Od té doby, co se vzdal svého chytrého telefonu, Jacques Tibéri říká, že ho trápí méně stresu, protože získal hodinu spánku navíc.

A jak je to konkrétně v Česku?

Obrázek u dětí a dospělých stejný, tak jako podle glosy z Francie. Máme vládní i neziskové organizace, spolky na léčení a předcházení závislostí, jenom mezi závislosti zatím nebyl zařazen chytrý telefon a naopak pan ministr pro digitalizaci Bartoš chce do telefonu implementovat občanku, řidičák, atd., takže bez chytrého telefonu nebudete existovat, nebudete identifikován.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *