Zpěvák Jiří Štědroň: Karla Gotta lidi okolo něj izolovali!

Před nedožitými 84. narozeninami Karla Gotta, které by oslavil 14. července 2023, na zpěváka zavzpomínal i jeho kolega Jiří Štědroň. Znali se šedesát let a dokonce spolu byli i v divadle! Krásný rozhovor, takových skromných, inteligentních a na svůj věk tak mladistvých lidí, moc není.

Jiří Štědroň (* 23. května 1942 Vyškov) je český herec, zpěvák, textař a podnikatel, synovec klavíristy a muzikologa Bohumíra Štědroně a bratranec hudebního skladatele Miloše Štědroně. V současné době je členem Divadla Semafor a po létech reklamního podnikání (kdy vůbec nevystupoval) opět veřejně hraje a zpívá.

Narodil se v rodině klavíristy a hudebního vědce Jana Štědroně (1907-1981). Rodiče se brzy rozvedli a matka studovala právnickou fakultu, a proto vyrůstal u prarodičů ve Vyškově. Po maturitě na gymnáziu ve Vyškově absolvoval herectví na JAMU v Brně (1963), kde se spřátelil s Ladislavem Frejem a s Borisem Hybnerem, s nímž veřejně vystupoval jako zpěvák. Působil také v divadle Večerní Brno, kde se už profiloval také jako zpěvák. Už v roce 1959 totiž nahrál první snímky v brněnském rozhlase a televizi (1961) a spolupracoval s orchestrem Gustava Broma.

Po studiích se oženil s herečkou Marií Durnovou. Při povinné vojenské službě a po ní přijal angažmá v Armádním uměleckém souboru AUS (1964-1966). Roku 1966 následoval svoji manželku do libereckého Divadla F.X. Šaldy. Dále hrál ve Státním divadle Brno, Divadle poezie, Divadle X, na pozvání Jiřího Štaidla vystupoval v hudebním divadle Apollo.

Pak ale na dlouhá léta zvítězila hudba a zpívání nad divadlem a herectvím. Pravidelně vystupoval s orchestry Karla Vlacha, Josefa Vobruby a Václava Hybše. Spolupracoval se skladateli Karlem Ulrychem, Jaromírem Klempířem, Vladimírem Popelkou, Janem Spáleným, Vladimírem Bárou a Jindřichem Brabcem. V populární anketě Zlatý slavík se pohyboval do dvacátého místa. V letech 1971-1991 zpíval s vlastním hudebním doprovodem. což po listopadu 1989 uškodilo jeho popularitě.

Během let natočil několik set skladeb, které se hrály v rozhlase, televizi a vyšly na deskách, patřil k nejprodávanějším československým interpretům. Zúčastnil se zahraničních zájezdů po Evropě, Americe či Japonsku.

Do roku 1975 souběžně působil v souboru propagandistickém souboru Plameny pod patronací Socialistického svazu mládeže a účastnil se mimo jiné festivalu politické písně v Sokolově. Z tohoto souboru pak odešel pod záminkou zdravotních a osobních problémů, což se mu bez kariérních následků podařilo. Spolupracoval s Luďkem Nekudou v recitálu „Pánská jízda“ pro klubová představení. V roce 1975 vyhrál Děčínskou kotvu a v následujících letech tamtéž získal zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou cenu. V 80. letech vytvořil tvůrčí tandem se skladatelem a kapelníkem Zdeňkem Bartákem ml., psal si též vlastní texty. Zpíval s Petrou Černockou v uskupení Golf.

Po roce 1989 se věnoval podnikání ve sklářském průmyslu, v reklamě a veřejně nevystupoval. V roce 2000, kdy zastával pozici obchodního ředitele Pragokoncertu, mu Ladislav Županič nabídl vystupování v Karlínském divadle, v té době jej angažovalo i divadlo Semafor, kde účinkuje dosud.

Bratr Bohumír Štědroň (*11. dubna 1948) je český prognostik, manažer a vysokoškolský pedagog. Bratranec Miloš Štědroň je muzikolog a vysokoškolský pedagog v Brně.


Zpěvák Jiří Štědroň: Karla Gotta lidi okolo něj izolovali!

Eva Hrušková a Jiří Štědroň – Budeme spolu
(pohádka Popelka 1969)

Jiří Štědroň – Hledám tě dál (1988)

Johanka Kopačková a Jiří Štědroň – GUANTANAMERA

Jiří Štědroň – BARBARA

Příspěvek byl publikován v rubrice Balzám na duši, Rozhovory. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *