Vzniká Svaz Sarah Wagenknechtové

Vznik nové strany bývalé šéfky levice v německém Spolkovém sněmu Sarah Wagenknechtové odhaluje slabost tradičních politických sil v Německu a otevírá zemi „nové šance“, napsal v sobotu portál Focus.de.

Nejznámější a nejoblíbenější osobnost levice zakládá nezávislou politickou sílu. Některým už vadí samotná příprava tohoto kroku, ale také fixace na její osobu. Jiní se dokonce obávají poškození demokracie, zvláště když… jiná strana by mohla přidat nestabilitu německému stranickému systému, píší německé sdělovací prostředky.

Dr. Sahra Wagenknechtová, německá politička, ekonomka a publicistka. Bývalá místopředsedkyně strany Die Linke.

Focus.de ale připomíná, že Wagenknechtové iniciativa současně otevírá nové příležitosti pro politické Německo, a co je nejdůležitější, odhaluje již existující propast mezi společností a vládou a také ukazuje slabost ostatních stran.

Podle studie zpracované na jaře z iniciativy Evropské komise pouze 27 % německých občanů důvěřovalo politickým stranám existujícím v zemi, zatímco více než 69 % respondentů uvedlo ztrátu důvěry. Tato data potvrdil i nedávný průzkum společnosti Forza.

Více než polovina Němců (55 %) v současnosti podle studie nedůvěřuje při řešení klíčových problémů země žádné ze stran zastoupených ve Spolkovém sněmu. Je pravděpodobné, že pokud by studie zkoumala pouze obyvatele východu země, výsledky by byly ještě katastrofálnější, – uvádí Focus.

Wagenknechtové takzvaný „levicový konzervatismus“ může být řešením pro zoufalé Němce. Program bývalého předsedkyně parlamentní frakce „Levice“ spojuje teze, které se dříve jen stěží daly skloubit: levicová sociální agenda, výrazná skepse vůči EU a globalizaci.

Konečně, Wagenknechtová se nápadně liší od tradičního levicového tábora v odmítání genderové agendy a obraně tradičních hodnot. Patří sem také její výzvy k ukončení „ekonomické války“ rozpoutané proti Rusku.

Sarah Wagenknechtová buduje svůj program s velkým smyslem pro sociální cítění a používá srozumitelný jazyk. V žádném případě však není radikální politička, – hodnotí Focus v článku ke vzniku nové strany. Je prý také třeba poznamenat, že Svaz Sarah Wagenknechtové otevírá politickému Německu přinejmenším „tři šance“.

První je, že její strana by mohla znovu povzbudit lidi, kteří ztratili důvěru v politiky, aby šli k volbám, zejména ve východním Německu. Nová politická aliance, mimo jiné i kvůli vyjádřené touze vládnout a určovat budoucnost, by přitom mohla výrazně podkopat pozici Alternativy pro Německo, která je podle médií často vnímána jako strana protestu a opozice.

Za druhé, blížící se krok Wagenhnetové by měl být začátkem transformace Levice. Strana, která se na podzim 2021 sotva dokázala dostat do Bundestagu, od té doby nedokázala v žádných zemských volbách překonat pětiprocentní hranici. Krize, která začala být chronická, byla prohloubena vnitřními rozpory způsobenými Wagenknechtovou autonomií. „Nyní má strana příležitost dokázat, že je stále aktuální. Bez Wagenknechtové a jejích souputníků“, píše portál.

Konečně třetím pozitivním důsledkem by měla být obnova všech ostatních parlamentních stran. „Strany v Bundestagu si musí položit otázku, co mohou udělat, aby opět získaly důvěru lidí. Zásada „dělat to, co jsme dělali“ již samozřejmě situaci nezlepší. – hodnotí Focus.de.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *