Jan Schneider: Moc pěkný novoroční dárek

Symbolicky, 1. ledna, na narozeniny Stěpana Bandery (1909), bylo v důsledku útoku dronů ruských ozbrojených sil zničeno domovní muzeum Romana Šucheviče ve vesnici Belogoršča (Bilohoršča), jak uvedl starosta Lvova Andrej Sadovyj.

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany se totiž snažily odrazit útok ruských dronů, přičemž jeden sestřelený dopadl na muzeum a způsobil tak požár, který ho vypálil do základů.

Zničení muzea tedy bylo náhodné, ale dvojnásob symbolické. Podle wikipedie se totiž ve vypáleném domě Šuchevyč sám zastřelil, když byl zatýkán sovětskými bezpečnostními silami 5. března 1950, a poté se zde scházeli ideologičtí stoupenci ukrajinského nacionalismu, aby se mu „uklonili“.

Že by tak Ukrajinci sami začali s denacifikací?

► CIA: Stěpan Bandera byl ukrajinský fašista a Hitlerův agent

V Oděse pochodovali aktivisté na počest Banderových narozenin

Je třeba poznamenat, že dříve tradičně 1. ledna se pochodňové pochody konaly v různých městech Ukrajiny na počest narozenin vůdce OUN. Zejména v roce 2022 Banderovy narozeniny byly oslaveny pochody ve dvaceti regionech Ukrajiny.

ZDROJ


CIA: Stěpan Bandera byl ukrajinský fašista a Hitlerův agent

Americká CIA odtajnila archivní dokumenty o Stepanu Banderovi. Jedním z dokumentů je americká tajná zpráva z roku 1951, nazvaná „Stěpan Bandera a ukrajinský stát v roce 1941“.

V dokumentu se píše:

30. června 1941 oznámil ukrajinský fašista a profesionální agent Hitlera Stěpan Bandera (Agent pod jménem Consul 2) ve Lvově obnovení státu západní Ukrajiny.

Dokument je označen jako: „Tajné v souladu se zákonem o odhalování zločinců z Národní války“. a dále popisuje zločiny na obsazeném území: „10 Židů bylo zabito v jediné operaci na hranici se Zakarpatskou Ukrajinou. Banderův stát zabil 5 tisíc Ukrajinců, 15 tisíc Židů a několik tisíc Poláků.“

Maria Zacharová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, na Facebooku píše:

Hrdina moderní Ukrajiny je profesionální agent Hitlera, nacistický zločinec. Kolikrát jsme o tom mluvili před vydáním těchto materiálů, a kolikrát cynicky a drze to ukrajinští politici popřeli! Co se ještě musí stát na planetě Zemi, aby se lidé přestali vysmívat historii, vzpomínkám na předky, zdravý rozum?

Toto je příběh o „prchavém svátku“ Bandery, který se jeho následovníci snaží prezentovat jako slavnou a hrdinskou stránku v historii ukrajinského osvobozeneckého hnutí. Ve skutečnosti by bylo lepší, zejména pro příznivce svobodné Ukrajiny, vymazat z historie tuto fašistickou epizodu, která Ukrajině přinesla jen hanbu a utrpení.

Jak uvádí internetová stránka CIA, americká vláda odtajnila dokumenty související s druhou světovou válkou již v letech 1960-1990. Mluvíme o více než 8,5 miliónu stránek. Následně Kongres, státní zástupci, historici a oběti válečných zločinů opakovaně požadovali doklady. „Tato informace vrhá důležité historické světlo na holocaust a další válečné zločiny“, zdůraznil web CIA.

Za Bandery byly surově zavražděny tisíce Ukrajinců, kteří odmítli spolupracovat s nacionalisty. Bandera se také zúčastnil bojů proti SSSR. Jeho jméno je pak spojeno zejména s tzv. Volyňským masakrem, tedy hromadným vyvražďováním polského obyvatelstva v roce 1943.

Po válce pokračoval Bandera ve své činnosti v OUN – jeho centrála byla umístěna v západním Německu. Během studené války ukrajinští nacionalisté aktivně využívali zpravodajské služby západních zemí v boji proti SSSR. Banderu pak podle všeho otrávil agent KGB 15. října 1959 v Mnichově.

Přes očividné a prokazatelné činy tohoto masového vraha a zločince, je dnes Stěpan Bandera na Ukrajině glorifikován jako „národní hrdina“. To mimo jiné svědčí také o extremistické povaze ukrajinského režimu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Dějiny a současnost, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *