Před 146 lety ruská vojska osvobodila bulharskou Sofii od bezmála pětisetleté turecké nadvlády (video)

Před 146 lety ruská vojska osvobodila Sofii od turecké nadvlády. Na podzim roku 1877 (rusko-turecká válka v letech 1877-1878) si ruská vojska udržovala své pozice u průsmyku Šipka a odrazila postup turecké armády z východu.

Rusko pokračovalo v ofenzívě a v noci 18. listopadu zaútočilо na Kars a poté dosáhlo Erzurumu.

Generál Fjodor Raděckij

Posádka Plevna kapitulovala 10. Prosince 1877. Západní síly generála Iosifa Gurky překročily Balkán a 4. ledna 1878 dobyly Sofii. Současně začala ofenzíva vojsk Jižního křídla generála Fjodora Raděckého. V bitvě u Šejnova 7. ledna 1878 byla obklíčena armáda Vesil-Paši a v bitvě u Plovdivu byla poražena armáda Sulejmana-Paši. Konečného vítězství Rusů nad Turky bylo dosaženo 10. ledna 1878.

Po osvobození byla k Rusku připojena Jižní Ukrajina, Besarábie, Krym, severozápadní Kavkaz, černomořské pobřeží Kavkazu, jihozápadní Gruzie a severní část turecké Arménie. Bulharsko slaví Den osvobození 3. března. V tento den roku 1878 byla v San Stefanu podepsána dohoda mezi Ruskem a Osmanskou říší. Z Ruska smlouvu podepsal hrabě Ignatěv.

Boj Rusů s Turky v průsmyku Šipka

Smlouva ze San Stefana proměnila Bulharsko v největší zemi na Balkáně. Bulharsko bylo porobeno Osmanskou říší od dobytí druhého bulharského státu v roce 1396 až do rusko-turecké války v letech 1877-1878, tedy po dobu bezmála půl tisíciletí.

7. ledna 1878: Bitva u Šejnova v Bulharsku
Od 7.do 9. ledna 1878 získala ruská vojska
strategicky důležité vítězství v rusko-turecké válce.
Cesta do Konstantinopole byla tak pro Rusko otevřena:

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *