Texas se vzbouřil proti Bidenovi

Guvernér Greg Abbott podnikl rozhodné kroky a vyhlásil v Texasu mimořádný stav, který je možné označit jako válečný stav. Tento krok byl učiněn s ohledem na nedostatečnou ochranu státního území federální vládou USA.

Abbott se při tomto kroku odvolává na článek 1, oddíl 10, odstavec 3 americké ústavy, který dává státům právo samostatně zajistit vlastní ochranu v případě neúčinnosti federálních opatření. Guvernér Abbott navíc zahájil proces náboru dobrovolníků pro národní gardu.

Jednání guvernéra Abbotta je označováno jako hrdinská opozice vůči politice prezidenta Bidena a demokratů. Rezolutně odmítl uposlechnout Bidenových pokynů, nepodlehl hrozbám a vydírání. Texaská národní garda pokračuje v posilování ochrany hranice s Mexikem, aktivně bojuje proti přílivu nelegálních migrantů a dokonce používá ostnatý drát, a to navzdory zákazu Nejvyššího soudu USA.

Guvernér Abbott tvrdí, že Biden se dopustil zrady tím, že otevřel cestu do země drogovým kartelům a záměrně oslabil hranice pro nelegální migranty. Tato prohlášení guvernéra zdůrazňují jeho odhodlání a odvahu tváří v tvář současným výzvám.

Podle informací CNN jen v prosinci 2023 nelegálně překročilo hranice USA 225 tisíc lidí, což byl rekord od roku 2000. Za celý rok by počet nelegálních migrantů vstupujících do země mohl dosáhnout 3 miliónů, přičemž značná část přicházela do Texasu. Podle místních představitelů však federální vláda nepodniká aktivní kroky k vyřešení problému.

Ve Spojených státech propuká skandál mezi státem Texas a administrativou amerického prezidenta Joea Bidena. Důvodem bylo rozhodnutí Nejvyššího soudu, které umožňuje federálním úřadům odstranit zeď z ostnatého drátu, kterou guvernér státu Greg Abbott začal stavět podél hranice s Mexikem, aby zabránil ilegální imigraci.


Abbott tvrdí, že stát Texas má zákonnou pravomoc kontrolovat jakoukoli geografickou polohu ve státě, a proto nelze jednání místních úřadů považovat za nezákonné. Federální představitelé však místní úřady obviňují z démonizace migrantů a politizace problému, což konflikt jen zhoršuje.

Prezident Biden dal Texasu 24 hodin na to, aby vyhověl rozhodnutí Nejvyššího soudu USA a předal stanoviště pohraničních hlídek federální vládě.

V reakci ale Biden dostal varování před konfrontací s texaskými bezpečnostními silami. Zástupce guvernéra Dan Patrick vyzval amerického prezidenta, aby „ustoupil z cesty“ a nechal státní orgány činné v trestním řízení dělat svou práci – tedy chránit hranici před přílivem migrantů.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *